TS: Bb VOI SÄILYÄ ELIMISTÖSSÄ HOIDOISTA HUOLIMATTA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

TS: Bb VOI SÄILYÄ ELIMISTÖSSÄ HOIDOISTA HUOLIMATTA

Viesti Kirjoittaja daila » La Touko 09, 2009 10:49

http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts= ... :0:0:0:0:0:

TURUN SANOMAT

Turkulaistutkimuksen tulos ainutlaatuinen

Sitkeä borrelia-bakteeri voi säilyä elimistössä hoidosta huolimatta


Julkaistu 9.5.2009 2:32:46

HANNE YLI-PARKAS

Tuoreen turkulaistutkimuksen mukaan borrelioosia aiheuttava bakteeri voidaan saada esiin vielä antibioottihoidon jälkeenkin. Tutkimuksen koe-eläinmalleissa eläimille oli annettu tulehdusreaktiota vaimentavaa ainetta, jota käytetään muun muassa nivelreuman hoidossa.

Yleensä suurin osa borrelioosipotilaista paranee antibioottien avulla, mutta noin kymmenen prosenttia sairastuneista jatkaa oireiluaan.

Tähän mennessä jatkuvien oireiden on arveltu johtuvan muun muassa tulehduksen laukaisemasta reaktiosta, mutta todisteiden puuttuessa pitkittynyt oireilu on jäänyt mysteeriksi.

Nyt turkulaisen lääketieteen lisensiaatin Heta Yrjänäisen tuore väitöstutkimus osoittaa, että borrelia-bakteeri saattaakin säilyä elimistössä hoidosta huolimatta.

- Teoriassa on mahdollista, että jos potilaan immuniteetti heikkenee, voi bakteeri aktivoitua uudelleen, Yrjänäinen toteaa.

Hän kuitenkin korostaa, että hoidon jälkeisiä kipuja ei voi nimetä automaattisesti sitkeäksi borrelioosiksi.

- Vaikka osalla potilaista borrelioosi saattaakin säilyä elimistössä, ei se tarkoita, että kaikkien kohdalla olisi kyse samasta. Kroonisesti oireilevien joukossa saattaa olla myös potilaita, joiden oireiden syynä on jokin toinen tauti.

Tutkimuksen mukaan onkin todennäköistä, että antibioottihoidon jälkeisen oireilun aiheuttaa useampi tekijä.

Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, jotka ovat erityisen herkkiä sairastumaan borrelia-infektioon.

Kaksi viikkoa tartunnan jälkeen hiirille annettu antibiootti vähensi nivelturvotusta.

Jos hiiriä hoidettiin vasta yli 18 viikkoa tartunnasta, antibiootti ei enää vaikuttanut. Näiden hiirten tilanne muistuttikin borrelioosiin sairastuneen potilaan tilaa, jossa oireet jatkuvat.

Osa borrelia-bakteereista pystyy siis välttämään hoidon vaikutuksen hakeutumalla elimistössä sellaiseen kudokseen, jossa se on suojassa antibiootin vaikutukselta.

Väitöstutkimuksen tuloksia ei pysty vielä suoraan rinnastamaan ihmisten hoitoon. Yrjänäinen toteaa, että tutkimusta voisi nyt laajentaa ihmisiin.

- Tämä tulos on herättänyt maailmanlaajuisesti kiinnostusta. Osoitimme ensimmäisinä, että infektiokykyinen bakteeri säilyi elimistössä antibioottihoidosta huolimatta.

Julkaistu 9.5.2009 2:32:46

Vastaa Viestiin