STT:N UUTINEN PUNKEISTA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

STT:N UUTINEN PUNKEISTA

Viesti Kirjoittaja daila » Ti Huhti 14, 2009 18:00

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Punk ... 5245168416

Punkit saalistavat huhti?toukokuussa

14.4.2009 17:07

STT

Punkki levittää sekä TBE-virusta että Borrelia-bakteeria. Rokote tepsii vain virukseen.

Punkkien välittämät sairaudet ovat yleistyneet kymmenen viime vuoden aikana selvästi. Suomessa sairastuu vuosittain arviolta 4 000 ihmistä punkkien levittämään borrelioosiin, ja puutiaisaivokuumeeseen sairastuneita on 20?40.

Borreliainfektioiden määrä näyttää jopa kaksinkertaistuneen kymmenessä vuodessa, Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkäri Jarmo Oksi sanoo. Vaikuttaakin siltä, että punkkien määrä on kasvanut.

Huhti?toukokuu on punkkien aktiivista saalistusaikaa. Usein punkit vaanivat luonnossa kulkijaa kosteissa lehtometsissä ja rantalepikoissa. Ne istuvat heinänkorren päällä ja takertuvat sieltä ihmisiin ja eläimiin.

Paras keino välttyä punkeilta on suojautua aluskasvillisuudelta. Sileisiin vaatteisiin punkit eivät tartu niin helposti kuin nukkapintaisiin. Punkkialueella oleskelevien pitäisi tarkistaa säännöllisesti ihonsa ja erityisesti lapsilta myös päänahka.

Vastaa Viestiin