UUSI ROKOTE BORRELIOOSIIN svenska.yle 4.9.2019

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 435
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

UUSI ROKOTE BORRELIOOSIIN svenska.yle 4.9.2019

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » To Syys 05, 2019 14:42

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/ ... pG4HDGfCmg

UUSI ROKOTE BORRELIOOSIIN !
Tämän mukaan perustuu siihen että punkki kuolee kun se puree rokotteen saanutta ihmistä.

Maailman ainoaa punkkirokotetta kehitetään Itävallassa - se saattaa olla markkinoilla viiden vuoden kuluessa
JULKAISTU 4.9.2019
Tutkijat tutkivat punkkeja.

Annika Holmbom ANNIKA HOLMBOM ÅBOLAND
Punkeista tarttuvaa aivokalvontulehdusta vastaan on ollut rokote monien vuosien ajan, mutta ei borrelioosia vastaan. Ranskalainen yritys Valneva työskentelee tällä hetkellä Itävallassa.

THL:n terveys- ja hyvinvointilaitoksen tilastojen mukaan tartuntojen määrä on lisääntynyt viisinkertaisesti viimeisen 20 vuoden aikana. Huippuvuoden 2018 aikana maassa esiintyi yli 2300 punkkitapausta . Suurin osa tapauksista löytyi Ahvenanmaalta, pääkaupunkiseudulta ja Varsinais-Suomesta. Mutta muuallakin tartunnat lisääntyvät.

Valneva on tällä hetkellä ainoa yritys maailmassa, jolla on käynnissä Borrelia-rokote kehitys. Tällä hetkellä he ovat kliinisessä kehitysvaiheessa.

Suunnitelmat ovat kunnianhimoisia.

- Rokote kattaa kuusi Borrelia tyyppiä, joiden odotetaan aiheuttavan 95–98 prosenttia punkinpurema tapauksista pohjoisella pallonpuoliskolla, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Thomas Lingelbach, kun soitimme hänelle Wieniin.

Testaa rokotetta parhaillaan
Valneva aloitti työn kuusi vuotta sitten. Jos kaikki menee hyvin, rokote on saatavana neljän tai viiden vuoden kuluessa.

Lyhyesti sanottuna se toimii siten, että rokotteessa on antigeeni, joka perustuu OspA-proteiiniin, joka aiheuttaa borreliaa. Rokotteen saaneet kehittävät vasta-aineita ja kun punkki puree ihmistä, saavat punkit vasta-aineita itseensä ja kuolevat.

Borrelioosiin viittaava ihottuma.
Borrelioosin tyypillinen oire on punainen rengas iholla. Kuva: iStock.com
Tällä hetkellä ollaan kliinisissä tutkimuksissa toisessa vaiheessa, joihin osallistuu 500 ihmistä Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Testien tarkoituksena on rokotteen turvallisuuden varmistamisen lisäksi selventää, miten tarkka annoksen pitäisi olla. Nämä tiedot muodostavat perustan seuraaville vaiheille, joissa keskitytään rokotteen tehokkuuteen ja rokotus väliin.

Mutta onko rokote turvallinen?
Thomas Lingelbach vakuuttaa, että yhtiön ensisijaisena tavoitteena on kehittää turvallinen ja tehokas rokote ja toistaiseksi se näyttää erittäin hyvältä.

- Emme ole nähneet huolestuttavia signaaleja turvallisuudesta, ja rokote testataan silti 15 000 - 20 000 ihmisen kanssa ennen sen myöntämistä, hän sanoo.

Suurimmat haasteet rokotteen kehittämisessä ovat että se on aikaa vievä ja kallis, Lingelbach myöntää.

- 10, 11, 12 vuotta ei ole harvinaista rokotteen kehittämisessä. Arvioimme myös, että meidän on investoitava vielä 300 miljoonaa euroa rokotteen saamiseksi markkinoille.

Borrelioosi ei ole myös helpoin tauti rokotteen kehittämiseksi.

Punkit levittävät muun muassa TBE: tä ja borrelioosia, mutta borrelioosia vastaan ei vielä ole rokotetta.

- Pohjoisella pallonpuoliskolla on kuusi erityyppistä Borrelia bakteeria, mikä tarkoittaa, että meidän on kehitettävä kuusi rokotetta yhdessä. Tietenkin se lisää rokotteen kehitysprosessin monimutkaisuutta.

1990-luvun lopulla Yhdysvalloissa kehitettiin punkkirokotus, mutta se suojasi vain Yhdysvalloissa esiintyvää bakteerityyppiä vastaan. Rokote kuitenkin peruutettiin muutaman vuoden kuluttua.

Nykyään markkinoilla on vain yksi borrelioosirokote, ja sitä annetaan koirille. Mutta Valnevassa uskotaan, että aika on kypsä uudelle rokotteelle.

- Borrelioosin lääketieteellinen tarve ja tietoisuus olivat täysin erilaiset 20, 30 vuotta sitten kun nykyään. Rokotteen kehittäminen borrelioosia vastaan on monimutkaista ja kallista, mutta uskomme tähän. Muuten emme voineet tehdä sitä.

Vastaa Viestiin