AIVOVASKULIITTI JA AIVOVALTIMOPULLISTUMA LAPSELLA JOLLA ON LYMEN BORRELIOOSI

Miten Borrelioosi ilmenee lapsilla ja nuorilla?

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 424
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

AIVOVASKULIITTI JA AIVOVALTIMOPULLISTUMA LAPSELLA JOLLA ON LYMEN BORRELIOOSI

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ke Loka 30, 2019 15:13

https://research.utu.fi/converis/portal ... 5dYtA8B9T8

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Aivovaskuliitti ja monet kallonsisäiset aivovaltimopullistumat lapsella, jolla on Lymen neuroborreliosi

Julkaisun tekijät: Elisa Kortela, Jukka Hytönen, Jussi Numminen, Margit Overmyer, Harri Saxen, Jarmo Oksi
Kustantaja: MikrobiologiaseuraJulkaisuvuosi: 2017Volyymi: 4Julkaisunumero:
4eISSN: 2053-3721
DOI: http://dx.doi.org/10.1099/jmmcr.0.005090Verkko-osoite: 10.1099 / jmmcr.0.005090

Tiivistelmä
Johdanto. Lymen borrelioosi on Borrelia burgdorferin aiheuttama monijärjestelmäinen punkin välittämä tauti. Neurologisia ilmenemismuotoja ilmoitetaan jopa 15 prosentilla aikuisista potilaista, joilla on Lymen tauti, kun taas esiintyvyys lasten välillä on korkeampi.
Yleisimpiä oireita ovat kivulias hermojuurentulehdus, kasvohermon pareesi ja lymfaattinen meningiitti. Epileptiset kouristukset ja aivojen verisuonitulehdus aivohalvauksen tai aneurysmien kanssa ovat hyvin harvinaisia komplikaatioita.
Tapauksen esittely. Kuvailemme lapsipotilasta, jolla on sensorineuraalinen kuulon toimintahäiriö, päänsärky, väsymys ja epilepsia kouristukset meningoenkefaliitin / Lymen neuroborrelioosin (LNB) jälkiseuraamina, jotka ovat aiheuttaneet B. burgdorferi. Aivo magneettinenresonanssikuvaus paljasti leptomeninges, kallonhermojen ja valtimoiden seinien laajalle leviämisen yhteensopivina vaskuliitin kanssa ja aivo-selkäydinnesteen (CSF) kiertohäiriöissä. Potilasta hoidettiin Keftriaksonilla 2 viikkoa. Kaksi vuotta myöhemmin potilaalla oli iskeeminen aivohalvaus. Aivojen magneettikuvaus angiografia paljasti useita aneurysmat, joita ei ollut aiemmin esiintynyt. Suurin aneurysma leikattiin nopeasti. Potilasta hoidettiin toisella suonensisäisellä Keftriakson lääkehoidolla 4 viikon ajan ja pulssiterapia kortikosteroideilla. Hän toipui hyvin.
Päätelmät. Tämä ainutlaatuinen tapaus osoittaa LNB: n komplikaatioita, jotka voivat johtaa vakavaan sairastuvuuteen tai jopa kuolleisuuteen.
Lannerangan punktiota ja analysointia tulisi harkita lapsipotilailla, joilla on epileptisiä kohtauksia tai aivo-verisuoni tapaukset, jotka asuvat Lymen borrelioosin endeemisellä alueella.

Sisäiset tekijät / toimittajat Kortela, Elisa (Infektiotautioppi)
Oksi, Jarmo (Sisätautioppi)
Hytönen, Jukka (Biolääketieteen laitos, yhteiset)

Ladattava julkaisu
Tämä on alkuperäisen artikkelin sähköinen uusintapainos.Tämä uusintapainos voi poiketa alkuperäisestä sivumäärän ja typografisen yksityiskohdan mukaan. Mainitse alkuperäinen versio jmmcr-4-5090.pdf

Vastaa Viestiin