BORRELIOOSI/SARKOIDOOSI

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

BORRELIOOSI/SARKOIDOOSI

Viesti Kirjoittaja Bb » To Helmi 12, 2009 20:51

Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 19.1.2005 8:42

Sarkoidoosin etiologia on selvittämättä. Yhtenä mahdollisena syynä on epäilty erilaisia mikrobeja kuten borreliabakteeria ym. borrelioosia sairastavilla usein esiintyviä taudinaiheuttajia kuten cytomegalovirus ja mykoplasma:


http://www.emedicine.com/DERM/topic381.htm

Pathophysiology: The etiology of sarcoidosis is unknown, but several immune aberrations have been noted and are thought to play a role in its pathogenesis.

Studies have shown an increase in B-cell activity with hypergammaglobulinemia noted in about one half of patients and in nonspecific immune-complex formation. Reduced delayed-type hypersensitivity responses are also found in many patients with sarcoidosis. Cutaneous anergy to tuberculin intradermal testing occurs in two thirds of patients. Immune dysregulation has been theorized to be due to a persistent antigen of low virulence that is poorly cleared by the immune system, leading to a chronic T cell of the Th1 subtype response, which results in granuloma formation.

Proposed antigens fall into 3 categories that include infectious, environmental, and autoantigens.

The most common infectious agents implicated are Mycobacterium tuberculosis, Mycoplasma species, Corynebacteria species, spirochetes, atypical mycobacteria, Propionibacterium acnes, Borrelia burgdorferi, herpes simplex virus, Epstein-Barr virus, cytomegalovirus, coxsackievirus, rubella virus, Histoplasma species, Cryptococcus species, coccidioidomycosis, and sporotrichosis.

Environmental antigens implicated include metals (eg, zirconium, aluminum, beryllium), organic dusts (eg, pine, pollen), and inorganic dusts (eg, clay, soil, talc). Heat shock protein has also been implicated.

http://www.emedicine.com/DERM/topic381.htm

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » Pe Maalis 18, 2011 13:17

(Miten ihmeessä tauti on muka voinut laantua oireettomaksi, jos on edelleen vakavaa uupumusta, masennus- ja ahdistusoireita sekä muita oireita? Kannattaisi ehkä tutkia laajemmalti erilaisten mikrobien osuutta sarkoidoosi-oireyhtymän syntyyn.)

http://msn.terveyskeskus.fi/do.xsp?obje ... ewinfoview

Sarkoidoosipotilaan uupumus usein jatkuu vaikka sairaus paranisi

04.03.2011

Ehkä jopa puolet sarkoidoosipotilaista potee vakavaa uupumusta, vaikka heidän tautinsa on laantunut oireettomaksi. Myös muut oireet ovat heillä yleisiä, hollantilaistutkijat raportoivat.

Suomessa sarkoidoosiin sairastuu noin 500 ihmistä joka vuosi. Sen aiheuttajaa ei tunneta, mutta luultavasti ulkoisten tekijöiden kuten virusten tai bakteerien lisäksi siihen tarvitaan synnynnäinen sairastumistaipumus. Yleisin sairastumisikä on 20 - 40 vuotta.

Hollantilaisten havainnot perustuvat 75 sarkoidoosipotilaan tutkimukseen. Se on tiettävästi ensimmäinen selvitys uupumusoireista potilailla, joiden tauti ei enää ole aktiivinen.

Tulosten perusteella potilaat nukkuivat normaalisti, mutta silti vakava, kroonisen väsymysoireyhtymän kriteerit täyttävä uupumus vaivasi lähes joka toista potilasta. Uupuneilla oli usein myös masennus- ja ahdistusoireita. Uupumus liittyi lisäksi lihasten heikkouteen ja vähäiseen liikuntaan, tulokset osoittivat.

Uupumus ja lihasheikkous ovat tyypillisiä aktiivisen sarkoidoosin oireita. Hollantilaisten tulokset viittaavatkin siihen, että osa taudin oireista jatkuu, vaikka sairaus olisi tutkimusten perusteella parantunut.

Uupumuksen lisäksi aktiivinen sarkoidoosi aiheuttaa mm. hengenahdistusta, yskää, kuumeilua ja silmäoireita. Merkittävällä osalla tauti on myös täysin oireeton, ja noin puolella potilaista se paranee itsestään. Krooninen tautimuoto kehittyy 15 prosentille.

Uutispalvelu Duodecim
(Chest 2011;doi:10.1378/chest.10-2629)

Vastaa Viestiin