NESTEMÄINEN HAINRUSTOUUTE

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

NESTEMÄINEN HAINRUSTOUUTE

Viesti Kirjoittaja Bb » Ti Helmi 10, 2009 17:50

Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 4.6.2004 20:49

Mielenkiintoinen artikkeli Tolosen sivuilta vaikkakaan ei ole suoranaista borrelioosin hoitoa.... Alkuperäinen juttu osoitteessa:

http://www.drtolonen.com/document.asp?id=50


Hainrustouute syövän täydentävässä hoidossa - tieteellinen dokumentaatio

Yhdysvaltain lääkelaitos FDA (Food and Drug Administration) on antanut tunnustusta bioteknisesti valmistetulle nestemäiselle hainrustouutteelle, Neovastatille, josta saattaa olla apua syöpätautien hoidossa (lue raportti). Sitä on annettu yli 800 syöpäpotilaalle, osalle heistä jo yli 4 vuoden ajan. Mitään vakavia sivuvaikutuksia ei ole ilmennyt.

Uutisia:

- Ranskalaiset syöpätutkijat ovat saaneet selville nestemäisen hainrustouutteen uusia vaikutustapoja:
Nestemäisen hainrustouutteen uusia vaikutusmekanismeja

- Saksalainen Nobel-palkittu kemisti Harmut Michel, Max-Planck-instituutin johtaja on liittynyt hainrustotutkijoihin (lue raportti).

- Norjalaiset syöpälääkärit, mm. Tromssan aluesairaalan syöpäosaston ylilääkäri Terje Risberg, sanovat nestemäisen hainrustouutteen olevan tieteellisesti hyvin tutkittu ja perusteltu täydentävänä hoitona (lue Norjan Syöpäyhdistyksen nettisivujen raportti). He uskovat ainoastaan nestemäisessä muodossa olevaan valmisteeseen (ei hainrustojauheisiin). Niiden ero käy ilmi tästä.

- Eräät amerikkalaiset syöpälääkärit ovat havainneet kalkin liiallista kertymistä sellaisten syöpäpotilaiden vereen, jotka käyttävät suuria määriä jauhemisia hainrustovalmisteita. Nestemäisillä sitävastoin ei ole tälaisia haitavaikutuksia:
Jauhemaisen hainruston vaarat

Hainrustouute täydentävänä hoitona

Nestemäistä hainrustouutetta nautitaan suun kautta (10 ml ampulleista) täydentävänä hoitona useissa angiogeneesistä riippuvissa taudeissa (21), kuten:

* syöpätaudit (kaikki kiinteät kasvaimet, leukemiat, myeloma, Kaposin sarkoma)
* nivelreuma
* psoriasis
* diabeettinen retinopatia
* makuladegeneraatio (silmän verkkokalvon rappeuma)

Muut taudit:

* nivelrikko
* astma
* krooninen bronkiitti
* emfyseema
* valtimonkovetustauti

Vaikutusmekanismit

* Nestemäisen hainrustouutteen syöpää estäviä vaikutusmekanismeja ovat muun muassa:
* angiogeneesin esto
* MMP-entsyymien esto
* angiostatiinien eritys
* apoptoosin (syöpäsolujen kuoleman) edistäminen.

Turvallisuus

Puolueeton amerikkalaisista syöpälääkäreistä ja tilastotieteilijöistä muodostettu asiantuntijaelin on tutkinut kanadalaisen nestemäisen hainruostouutteen käyttöä syövän täydentävänä hoitona ja todennut sen täysin turvalliseksi. Tulokset julkistettiin toukokuussa 2002 Orlandossa USA:ssa pidetyssä syöpätutkijoiden kongressissa. Lue raportti.

Sama kannanotto julkaistiin uudelleen lokakuun lopussa annetussa Aeterna-yhtiön tiedotteessa.

Kliinisissä testeissä metastasoinutta munuaissyöpää sairastaville potilaille uutetta on annettu jopa 240 ml/vrk ilman minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Näin suurten annosten tarkoituksena oli selvittää, aiheutuuko valmisteesta ylipäänsä sivuvaikutuksia. Mitään haittoja ei ilmennyt. Lue raportti.

Mitä rusto on ja miksi sitä käytetään hoidoksi?

Rusto on kovaa sidekudosta, jota on runsaasti ihmisen elimistössä muun muassa nivelissä ja selän välilevyissä sekä korvalehdessä ja nenässä.

Täydentävässä lääketieteessä käytetään rustovalmisteita muun muassa nivelvaivojen hoitoon. Näihin aikoihin asti naudan ja hain rustoa on käytetty jauheena (kapseleissa), mutta viime aikoina nestemäinen hainrustouute on vallannut alaa angiogeneesistä riippuvaisten kroonisten sairauksien täydentävässä hoidossa. Uusi bioteknisesti valmistettu uute on yli 100 kertaa tehokkaampaa kuin perinteiset jauheet. Nestemäistä hainrustouutetta valmistava kanadalainen biotekniikkayritys Atrium käytti v. 2001 lähes 30 miljoonaa dollaria valmisteen syöpätutkimuksiin (lue uutinen).

Miksi hainrustoa nestemäisenä?

Johtava tiedelehti Science julkaisi vuonna 1983 artikkelin (1), jonka mukaan hain rusto sisältää tehokasta verisuonten uudiskasvua eli angiogeneesiä estävää ainetta. Tämä tekijä estää kasvainta saamasta ravintoa verenkierrosta ja rajoittaa siten syöpäkasvaimia suurenemasta. Hainrustossa on tekijää paljon runsaammin kuin nisäkkäiden rustossa. Hai on ihanteellinen tämän angiogeneesin estäjän lähde ja tämä tekijä selittää sen, että syöpätaudit ovat hailla hyvin harvinaisia (1). Biotekninen hainrustouute lisää myös syöpäkasvaimen angiostatiinin tuotantoa, estää MMP-enstyymejä ja edistää syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia. Angiogeneesi ja siitä johtuva paikallinen hapen puute sinänsä edistää apoptoosia, joten hainrustouute on ideaalinen valmiste syövän täydentävään hoitoon. Sillä ei ole mitään vakavia sivuvaikutuksia kuten sytostaateilla ja sädehoidolla. Hainrustouute sopii hyvin täydentämään syövän vakiohoitoja, joita se tehostaa (25, 26).

Tieteellinen näyttö lisääntyy

Hainruston anti-angiogeneeninen teho on osoitettu kymmenissä pätevissä tieteellisissä tutkimuksissa niin koe-eläimillä (2, 3, 4, 5-8, 18, 19, 22, 25, 26) kuin ihmisillä (9, 22, 25, 26, 28, 29). Hainrustouute estää kasvainten kasvua (18, 28-29) ja metastasointia koe-eläimillä; joitakin syöpäkasvaimia on myös saatu pienenemään ja jopa kokonaan häviämään hainruston avulla (6-8 ). Syöpälääkäreiden ammattilehdissä kerrotaan hainruston ja muiden angiogeneesin estäjien edullisista vaikutuksista muun muassa munuais-, rinta-, keuhko- ja eturauhaskeuhkosyöpään (20, 22, 25, 26).

Hainrustolla on muitakin biologisia vaikutuksia kuin angiogeneesin esto:

1. Se salpaa elimistössä tiettyjä metalleista riippuvaisia entsyymejä, kuten matriksin metalloproteaaseja (MMPs) (11). Näissä entsyymeissä on mukana metallinen ainesosa, kuten sinkki. Siksi niitä kutsutaan metalloproteaaseksi. Nyt tunnetaan jo useita MMP-entsyymejä, jotka on numeroitu MMP-1, MMP-2, MMP-9 jne. Taulukko.

Nämä entsyymit vaikuttavat syöpäsoluissa sekä solunulkoisessa matriksissa? eli solujen ulkopuolisissa kudoksissa (Extra Cellular Matrix, ECM). ECM on kaikkien kudosten oleellista heterogeenista rakennusainetta, jota pääasiassa mesoteliaalisolut tuottavat. ECM toimii solujen välisen tiedonsiirron välineenä, mutta se muodostaa myös verisuonten ja kudosten välisen esteen.

MMP- entsyymit kontrolloivat ECM:n toimintoja. Niiden on perinteisesti uskottu vaikutavan syövän kasvussa (invaasiossa) ja leviämisessä (metastasoinnissa), mutta MMP-estäjillä tehdyt kliiniset tutkimukset eivät ole täysin vastanneet odotuksia.

Nämä entsyymit vaikuttavat myös useissa kroonisissa sairaustiloissa muun muassa silmässä, ikenissä, ihossa, verisuonissa ja nivelissä. MMP-entsymeillä on merkitystä astmassa, kroonisessa bronkiitissa, emfyseemassa ja monissa muissa tiloissa (11). Siksi MMP-entsyymien estäjien tehoa tutkitaan myös näiden tautitilojen hoidossa.

Nature Reviews Cancer 2, 657 -672 (2002)

2. Nestemäinen hainrustouute edistää "kuolemattomien" syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia. Tämä selittää osittain sen, että hainrustouute stabiloi, pienentää ja joskus jopa hävittää tuumoreita ja vähentää metastasoitumisen riskiä.

3. Biotekninen hainrusto on tehokas angiogeneesin estäjä. Tätä vaikutusta on tutkittu jo varsin paljon, ja tutkimukset on julkaistu arvostetuissa tiedelehdissä sekä syöpälääkäreiden kongresseissa. Ensimmäisissä kokeissa uutetta laitettiin kanamunan alkioon, jolloin jo pelkällä silmällä voitiin havaita, että uute estää verisuonten kasvua (3, 16). Myös hiirillä ja muilla koe-eläimillä tehdyt kokeet ovat vahvistaneet uutteen angiogeneesin estovaikutuksen (3-8 ). Tutkimukset ovat osoittaneet saman vaikutuksen ihmisen endoteelisoluissa (9, 10).

4. Nestemäinen hainrustouute hillitsee tulehdusta (30) (lue raportti). Sen metastaaseja ehkäisevää vaikutusta voidaan tehostaa lehti- eli saksankuusesta uutetun arabinogalaktaanin avulla.

Hainrustouute ehkäisee rintasyövän leviämistä luustoon

Kliininen osoitus angiogeneesin estosta ihmisellä

Montrealin yliopiston Hotel-Dieu sairaalassa implantoitiin 29 vapaaehtoisen koehenkilön kyynärvarren ihon alle polyvinyylialkoholilla käsitelty silikooniputki (noin 10 cm pitkä ja millin läpimittainen sienimäinen puikko). Se stimuloi angiogeneesiä samalla tavalla kuin syöpäsolukko tai tulehdussolu. Puolet koehenkilöistä sai suun kautta hainrustouutetta ja puolet vastaavaa plaseboa. Parin viikon kuluttua puikot poistettiin ja silikonipuikosta tehtiin ohuita leikkeitä histologista analyysia varten. Kaksi patologia (toisistaan riippumatta ja ?sokeasti?, eli he eivät tienneet, mikä näyte oli uute- ja mikä plaseboryhmästä) analysoi puikkoihin ilmaantuneiden verisuonten endoteliaalisolujen määrän. Tulos oli vakuuttava: uuteryhmän putkissa oli ilmaantunut merkittävästi vähemmän verisuonten endoteliaalisoluja, jotka aiheuttavat verisuonten uudismuodostusta. Johtopäätös oli, että suun kautta nautittu nestemäinen hainrustouute on biologisesti tehokas ja se estää uusverisuonten syntyä (angiogeneesiä) ihmisillä. Tutkimus julkaistiin vuonna 1999 arvostetussa kirurgian alan lehdessä (10).

Yhdysvaltain lääkelaitos myönsi joulukuussa 2000 Æterna/Atrium-yhtiölle luvan aloittaa nestemäisellä hainrustouuttella III-vaiheen kliininen tutkimus myeloman hoidossa. Tutkimukseen osallistuu noin 120 multippelia myelomaa sairastavaa potilasta 20 sairaalassa USA:ssa, Kanadassa ja Ranskassa (Pariisissa). Tulosten odotetaan valmistuvan pian. Munuaissyövän kliininen tutkimus on valmistunut; hainrustouute pidensi jäljellä olevan elinajan kaksinkertaiseksi (lue lisää).

Hainrustouutteen biologiset vaikutusmekanismit englanniksi

Kliininen käyttö syöpätaudeissa

Kanadalainen biotekniikkayritys Atrium Biotechnologies Inc. valmistaa bioteknistä hainrustouutetta, jota on tutkittu koe-eläimillä ja vuodesta 1996 alkaen myös syöpäpotilailla. I/II-vaiheen kliinisiin tutkimuksiin osallistui Kanadassa noin 500 rinta-, keuhko-, eturauhas- ja munuaissyöpäpotilasta (12,13, 25, 26, 28, 29). Näiden tutkimusten tarkoitus oli selvittää uutteen biologista hyväksikäyttöä, annostelua ja turvallisuutta. Tulokset olivat positiiviset: ihminen käyttää uutetta hyvin hyväkseen, se hakeutuu angiogeneesiä säätäviin entsyymeihin, ja sitä voidaan turvallisesti annostella jopa 300 mg/vrk ilman sivuvaikutuksia (12, 13). Keväällä 2001 raportoitiin, että uute lisäsi metastoitunutta munuaissyöpää sairastavien potilaiden jäljellä olevan elinajan kaksinkertaiseksi. Lue lisää

Bukowski RM. AE-941, a multifunctional antiangiogenic compound: trials in renal cell carcinoma. Expert Opin Investig Drugs. 2003 Aug;12(8 ):1403-11.[PubMed]

I/II-vaiheen myönteisten tulosten perusteella Yhdysvaltain Syöväntutkimuslaitos (National Cancer Institute, NCI) valitsi Atriumin uutteen rahoittamiinsa tutkimusohjelmiin. Uutetta tutkitaan 70 sairaalassa Kanadassa, USA:ssa ja Euroopassa; projektiin osallistuu noin 700-800 keuhko- ja metastasoinutta munuaissyöpää sairastavaa potilasta. NCI rahoittaa hanketta 10 miljoonalla dollarilla. Tutkimus alkoi vuonna 1999 ja osa tutkimuksista on jo julkaistu. Niistä voi lukea lisää suomeksi uutisarkistostamme ja englanniksi tai ranskaksi Æternan sivuilta ja englanniksi Yhdysvaltain Syöväntutkimuslaitoksen (NCI) sivuilta.

Nestemäinen hainrustouute vähentää rintasyövän metastasointia luustoon ja niissä tapauksissa, joissa syöpä leviää lustoon, se rajoittaa etäpesäkkeiden kokoa (37). Lue raportti.

Hainrustojauheet sitä vastoin ovat osoittautuneet pettymyksiksi eräissä kliinisissä syöpätutkimuksissa (14,15). Jauhevalmisteet eivät ilmeisesti sisällä riittävästi angiogeneesiä estäviä ja muulla tavalla syövän kasvua ja leviämistä estäviä ainesosia.
Lue miksi biotekninen, nestemäinen uute on jauheita tehokkaampaa.

Sädehoitoon kannattaa yhdistää angiogeneesin esto, ehdottavat johtavat amerikkalaiset syöpätutkijat Science-lehdessä (lue raportti)

Nivelrikko

Rustovalmisteita alettiin alun perin käyttää nivelrikon itsehoitona hyvin yksinkertaisen teorian perusteella: Ajateltiin, että jos nivelrusto kerran on kulunut, sitä voidaan korvata syömällä rustoa ruuan lisänä. Nyttemmin tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ruston ainesosat glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti suun kautta nautittuina ovat kiistatta tehokkaita nivelvaivojen hoidossa. Uudet nivelruston hoitoaineet ovatkin muuttaneet käsitystä nivelrikon syistä: kyseessä ei olekaan kuluminen - kuten ennen uskottiin - vaan ravintoaineiden puute. Hainruston lisäksi vihersimpukkauute sisältää näitä aineita ja se onkin osoittautunut tehokkaaksi nivelrikossa. Myös reumapotilaat käyttävät yleisesti täydentävänä hoitona vihersimpukkaa.

Nivelreuma

Nivelreuma kuuluu angiogeneesistä riippuviin tauteihin (katso kuva). Etelä-Koreassa valmistui vastikään 30 nivelreumapotilaan tutkimus, jossa puolet vaikeaa nivelreumaa sairastavista potilaista sai merkittävää apua nestemäisestä hainrustouutteesta 2-3 kuukauden kuluessa. Reumalääkärin havainnot pitivät hyvin yhtä potilaiden omien arvioiden kanssa. Potilaat olivat sairastaneet nivelreumaa keskimäärin 10 vuotta, ja heillä oli jo vuosia ollut käytössä keskimäärin neljää eri lääkettä (tulehdus- ja särkylääkkeitä, salatsopyriiniä, kortisonia, metotreksaattia). Tutkijat päättelivät, että hainrustouutteen hyvä vaikutus perustuu sekä angiogeneesin estoon että tulehduksen hillintään.

Psoriasis

Psoriasis kuuluu myös angiogeneesistä riippuviin tauteihin (kuva). Hainrustouutteella raportoidaan olevan edullinen vaikutus psoriasikseen sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä (16). Lue raportti

Kliinisiä kaksoissokkotutkimuksia ei ole vielä käytettävissä, mutta avoimia hoitokokeiluja ja yksittäisten lääkäreiden käytännön kokemusta on raportoitu varsin runsaasti (17).

Verkkokalvon rappeuma

Verkkokalvon makulan rappeumassa on angiogeneesillä ratkaisevaa merkitystä. Siksi angiogeneesin estäjiä, kute nestemäistä hainrustouutetta on alettu tutkia tämänkin taudin hoidossa. Ensimmäinen tieteellinen tutkimus julkaistiin silmälääkärien kokouksessa 1999. Tuote oli täysin turvallinen jopa annoksella 240 ml/vrk. Lue raportti

Miten bioteknistä hainrustouutetta valmistetaan?

Biotekniikka tarkoittaa luonnon proteiinien (aminohappojen, peptidien) ja muiden pienten molekyylien talteenottoa tai muokkausta valmisteiksi, joita voidaan käyttää sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.

Bioteknisesti valmistettu nestemäinen hainrustouute on aivan eri tason tuote kuin perinteiset hainrustojauheet, joita yleensä myydään kapseleissa.

Uutteen raaka-aine saadaan elintarviketeollisuudesta, jossa haita käytetään ruuan valmistukseen. Rusto-osat otetaan talteen hygieenisesti ja pakastetaan saman tien. Pakaste toimitetaan biotekniikkayritykseen, joka homogenisoi materiaalin ja erottaa siitä pois tarpeettomat ainesosat. Uutteesta seulotaan talteen molekyylifiltteriä käyttäen oikean kokoiset, aktiiviset molekyylit. Uutteen angiogeneesiä estävä aine ei ole tyypillinen proteiini, vaan lämpöä kestävä proteoglykaani, joka sisältää kerataanisulfaattiyksikköjä ja peptidiä. (Peptidiksi kutsutaan lyhyttä, noin 20-40 aminohapon muodostamaa proteiinia.) Sen molekyylipaino on noin 10 kDa (17). Japanilainen tutkijaryhmä on eristänyt hainrustouutteesta kaksi eri peptidiä, joiden molekyylipainot ovat 10 kDa ja 14 kDa (3).

Kanadalaisen uutteen valmistukseen käytetään 35 grammaa hainrustoa ampullia (10 ml) kohti, mikä vastaa painoltaan noin 50-100 tavallista hainrustojauhekapselia. Lisäksi on otettava huomioon, että jauhevalmisteissa on mukana runsaasti tehottomia ainesosia, joita ei ole lainkaan bioteknisessä valmisteessa.

1. Lee A, Langer R. Shark cartilage contains inhibitors of tumor angiogenesis. Science. 1983;221:1185?1187. (Abstract)

2. Davis PF, He Y, Furneaux RH, et al. Inhibition of angiogenesis by oral ingestion of powdered shark cartilage in a rat model. Microvasc Res. 1997;54:178?182.

3. Oikawa T, Ashino-Fuse H, Shimamura M, et al. A novel angiogenic inhibitor derived from Japanese shark cartilage (I). Extraction and estimation of inhibitory activities toward tumor and embryonic angiogenesis. Cancer Lett. 1990;51:181?186. (Abstract)

4. Sheu JR, Fu CC, Tsai ML, et al. Effect of U-995, a potent shark cartilage-derived angiogenesis inhibitor, on anti-angiogenesis and anti-tumor activities. Anticancer Res. 1998;18:4435?4441. (Abstract)

5. Jamali M-A, Riviere M, Falardeau P, et al. Effect of AE-941 (neovastat), an angiogenesis inhibitor, in the Lewis lung carcinoma metastatic model, efficacy, toxicity prevention and survival. Clin Invest Med. 1998;(suppl):S16.

6. Dupont E, Alaoui-Jamali M, Wang T, et al. Angiostatic and antitumoral activity of AE-941 (Neovastat), a molecular fraction derived from shark cartilage. In: Proceedings of the American Association for Cancer Research Annual Meeting 38; April 12?16, 1997; San Diego, Calif.

7. Riviere M, Alaoui-Jamali M, Falardeau P, et al. Neovastat: an inhibitor of angiogenesis with anti-cancer activity. In: Proceedings of the American Association for Cancer Research Annual Meeting 39; March 28?April 1, 1998; New Orleans, La.

8. Blasecki J, Alaoui-Jamali M, Wang T, et al. Oral administration of Neovastat inhibits tumor progression in animal models of progressive tumor growth and metastasis. Int J Oncol.1997;11(suppl):934.

9. McGuire TR, Kazakoff PW, Hoie EB, et al. Antiproliferative activity of shark cartilage with and without tumor necrosis factor-alpha in human umbilical vein endothelium. Pharmacotherapy. 1996;16:237?244. (Abstract)

10. Berbari P, Thibodeu A, Germain L, et al. Antiangiogenetic effect of the oral administration of liquid shark cartilage extract in humans. J Surg Res 1999; 87(1):108-13. (Abstract)

11. Wojtowicz-Praga S. Clinical potential of matrix metalloprotease inhibitors. Drugs R D (New Zealand). 1999;1:117?129. (Abstract)

12. Riviere M, Latreille J, Falardeau P, et al. AE-941 (Neovastat), an inhibitor of angiogenesis: phase I/II cancer clinical trial results. Cancer Invest. 1999;17(suppl 1):16?1

13. Riviere M, Falardeau P, Latreille J, et al. Phase I/II lung cancer clinical trial results with AE-941 (neovastat), an inhibitor of angiogenesis. Clin Invest Med. 1998;(suppl):S14.

14. Miller DR, Anderson GT, Stark JJ, et al. Phase I/II trial of the safety and efficacy of shark cartilage in the treatment of advanced cancer. J Clin Oncol. 1998;16:3649?3655. (Abstract)

15. Horsman MR, Alsner J, Overgaard J. The effect of shark cartilage extracts on the growth and metastatic spread of the SCCVII carcinoma. Acta Oncol. 1998;37:441?445. (Abstract)

16. Dupont E, Savard PE, Jourdain C et al. Antiangiogenic properties of a novel shark cartilage extract: Poyential role in the treatment of psoriasis. J Cutan Med Surg 1998;2:146-152. (Abstract)

17. Wilson JL. Topical shark cartilage subdues proriasis. Research review and preliminary clinical results. Alternative & complementary therapies 2000; 291-295.

18. Barber R, Delahunt B, Grebe SK et al. Oral shark cartilage does not abolish carcinogenesis but delays tumor progression in a murine model. Anticancer Res. 2001;21(2A):1065-9 [Medline].

19. Gonzalez RP, Soares FS, Farias RF et al. Demonstration of inhibitory effect of oral shark cartilage on basic fibroblast growth factor-induced angiogenesis in the rabbit cornea. Biol Pharm Bull. 2001;24(2):151-4.

20. Shepherd FA. Angiogenesis inhibitors in the treatment of lung cancer. Lung Cancer. 2001;34 Suppl 3:81-89.

21. Folkman J. Angiogenesis-dependent diseases. Semin Oncol. 2001 ;28(6):536-542. [Medline]

22. Marwick C. Natural compounds show antiangiogenic activity. J Natl Cancer Inst. 2001;93(22):1685.

23. Gonzalez RP, Leyva A, Moraes MO. Shark cartilage as source of antiangiogenic compounds: from basic to clinical research. Biol Pharm Bull. 2001;24(10):1097-101.

24. Anonymous. Can low-dose shark cartilage make Kaposi?s sarcoma disappear? Treatmentupdate. 2001;13(6):6-7.

25. Gingras D, Renaud A, Mousseau N, Beliveau R. Shark cartilage extracts as antiangiogenic agents: smart drinks or bitter pills? Cancer Metastasis Rev. 2000;19(1-2):83-6. Review. [Medline]

26. Falardeau P, Champagne P, Poyet P, Hariton C, Dupont E. Neovastat, a naturally occurring multifunctional antiangiogenic drug, in phase III clinical trials. Semin Oncol. 2001;28(6):620-5. Review. [Medline]

27. Weber MH, Lee J, Orr FW. The effect of Neovastat (AE-941) on an experimental metastatic bone tumor model. Int J Oncol. 2002 Feb;20(2):299-303.

28. Dupont E, Falardeau P, Mousa SA et al. Antiangiogenic and antimetastatic properties of Neovastat (AE-941), an orally active extract derived from cartilage tissue. Clin Exp Metastasis. 2002;19(2):145-53. [Medline]

29. Beliveau R, Gingras D, Kruger EA et al. The Antiangiogenic Agent Neovastat (AE-941) Inhibits Vascular Endothelial Growth Factor-mediated Biological Effects. Clin Cancer Res. 2002 Apr;8(4):1242-50. [Medline]

30. Gingras D, Boivi D, Deckers C et al. Neovastat - a novel antiangiogenic drug for cancer therapy. Anti-cancer drugs 2003;14:91-96 [PubMed]

Vastaa Viestiin