Borrelia bakteerit voivät välittyä punkin puremasta nopeammi

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 424
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

Borrelia bakteerit voivät välittyä punkin puremasta nopeammi

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ma Syys 10, 2018 11:13

BORRELIA BAKTEERIT VOIVAT VÄLITTYÄ PUNKIN PUREMASTA NOPEAMMIN KUN ON ANNETTU YMMÄRTÄÄ

https://www.pasteur.fr/fr/journal-reche ... -infectees

Vapaa käännös konekäännöksen pohjalta.

Lyme borrelioosi on Borrelia-suvun bakteerien aiheuttama tauti, jonka Ixodes-suvun punkin purema välittää. Institut Pasteur -yrityksen tutkijat ovat tutkineet bakteerien siirtymistä punkeista, jotka ovat saaneet tartunnan eri lajeilla Euroopan ja Pohjois-Amerikan Borrelian kanssa. Bakteerien välittyminen tuntuu erittäin nopealta puremisen aikana, koska infektio tapahtuu ensimmäisen 24 tunnin kuluttua aikuisen punkin puremasta, joskus jopa nopeammin nymfeistä. Mahdollisuus muistuttaa tarpeesta poistaa punkit mahdollisimman pian kiinnittymisen jälkeen infektioiden ehkäisemiseksi.

Lyme borreliosis on yleisin vektoriin liittyvä sairaus Euroopassa. Se johtuu monimutkaisesta Borrelia burgdorferi -spirokeetasta laajassa merkityksessä. Kokonaisuuteen kuuluu useita patogeenisiä lajeja ihmisillä: Borrelia burgdorferi sensu stricto, B. afzelii, B. garinii, B. bavariensis, B.spielmanii, B. valaisiana ja B.lusitaniae. Ixodes suvun punkin pisto siirtää bakteereita. Euroopassa se on pääosin Ixodes ricinus punkkien välittämiä. Punkit voivat siirtää loisia monenlaisiin isäntiin. Ihmistä pidetään satunnaisena isäntänä ja välittyminen voi tapahtua, kun ihminen on kosketuksissa punkeihin niille sopivassa ympäristössä.

On olemassa useita punkin kehityksen vaiheita (larva, nymfi ja aikuinen), jotka voivat purea ihmisiä. Bakteerivälitykset ovat kuitenkin pikemminkin nymfien puremia, joiden tiheys on korkeampi ja pienen koon takia jää helposti huomaamatta.

Bakteerien siirtämiseen selkärankaiseen isäntään vaadittu aika on keskeinen parametri siirron ja infektion ehkäisyn riskien huomioon ottamisessa. Yleisesti on osoitettu, että välittämisen riski kasvaa punkin kiinnittymisen keston kanssa. Euroopassa ilmoitetaan säännöllisesti, että välittymisen riski on todellinen 24 tunnin liittämisen jälkeen.

Tässä tutkimuksessa olimme kiinnostuneita kinetiikan määrittämiseksi Ixodes ricinus infektion osina (nymfit ja aikuiset naaraat) tartunnan eri kantojen tai lajien Borrelia (Euroopan ja Pohjois-Amerikan) hiirimallissa. Verrattiin myös Borrelian eri kantojen ja lajien leviämistä erilaisilla inokulaatiomuodoilla (tartunnan saaneiden punkkien kautta tai injektoimalla bakteereilla).

Toisin kuin American kantoja, kaikki eurooppalaiset lajit B. burgdorferi jotka tutkimme havaittiin aikuisten punkkien sylkirauhasissa bakteereita ennen veriateriaasylki, mikä viittaa mahdollisuuteen nopean bakteerien siirtoon piston aikana. "Hyvällä tuurilla" infektio tapahtuu ensimmäisten 24 tunnin aikana aikuisen punkin puremisen jälkeen. Lisäksi analyysi osoittaa, että eurooppalaiset B. burgdorferi -lajeja tarttuvattavat nymfit pystyvät siirtämään nämä taudinaiheuttajat 12 tunnin kuluessa punkin kiinnittymisestä. Tutkimuksemme osoittaa, että B. burgdorferi tartunta voi tapahtua nopeammin kuin kirjallisuudessa määritelty. Siksi on välttämätöntä poistaa punkit mahdollisimman pian kiinnittymisen jälkeen infektioiden ehkäisemiseksi.

Lisäksi tutkimuksemme osoittaa, että Borrelian tropismi vaihtelee tutkittavan kannan ja lajin mukaan selittäen Lyme borrelioosin kliinisten ilmentymien vaihtelevuutta. Näytämme myös eron Borrelia- ropismissa pureman jälkeen, mikä vahvistaa punkin syljen roolin tartunnan ja levittämisen tehokkuudessa selkärankaisissa.

Lähde:
Infektio Kinetics ja Tropismin Borrelia burgdorferi sensu lato vuonna Hiiri jälkeen Natural (via Punkit) Keinotekoinen kulta (neula) infektio Riippuu bakteerikannan, Front. Microbiol., 31.7.2018
Natacha Sertour 1, Violaine Cotté1, Martine Garnier 1, Laurence Malandrin2, Elisabeth Ferquel 1 † ja Valérie Choumet 1.3 * †
1. CNR des Borrelia, Institut Pasteur, Pariisi, Ranska,
2 BIOEPAR, INRA, Oniris, Brittany Loiren yliopisto, Nantes, Ranska,
3. Ympäristö- ja tartuntariskiyksikkö, Institut Pasteur, Pariisi, Ranska

Vastaa Viestiin