MYKOPLASMA

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

MYKOPLASMA

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Kesä 10, 2013 13:15

Prof. Nichollsonin mukaan n. 70% borrelioosia sairastavista on saanut myös mykoplasman elimistöönsä +lukuisiia muita lisäinfektioita.

http://professorinajatuksia.blogspot.fi ... lasma.html

torstai 16. joulukuuta 2010

Mykoplasma
Helsingin Sanomissa oli tänään juttu monia talviurheilijoita riivanneesta mykoplasmasta. Sen tunnetuimpia uhreja ovat olleet yhdistetyn hiihdon taitajana tunnetuksi tullut Anssi Koivuranta, pikaluistelija Mika Poutala sekä hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen. Myös tämän hetken ehkä lupaavimman nuoren urheilijamme, Krista Lähteenmäen, nousu maailman huipulle viivästyi vuodella mykoplasma-infektion takia. Mikä siis on tämä merkillinen mykoplasma?

Mykoplasmat ovat äärimmäisen yksinkertaisia bakteereita, mistä syystä niitä on käytetty mallina myös systeemibiologisissa tutkimuksissa, joiden tarkoituksena on selvittää elävän solun rakentamiselle välttämättömien geenien ja solun toimintojen minimimäärää. Näissä tutkimuksissa on mykoplasman genomista poistettu geeniteknologian keinoin geenejä niin kauan, että bakteeri on vielä säilynyt elinkelpoisena. Tuloksena on ollut elävä solu, jolla on vain 382 toimivaa geeniä.

Palatakseni mykoplasmoihin taudinaiheuttajina. Mykoplasmat eivät ole pelkkiä epämääräisten oireiden aiheuttajia, vaan niillä on epäilty olevan osuutta mm. reuman, AIDSin, lupuksen ja Alzheimerin taudin syntyyn. Tunnetuin mykoplasmalaji on Mycoplasma pneumoniae, joka aiheuttaa niin sanottua epätyypillistä keuhkokuumetta. Lajien kirjo on kuitenkin suuri, ja urheilijoilla pitkittyneiden oireiden aiheuttaja jää yleensä määrittämättä lajitasolle.

Mykoplasmainfektio paranee yleensä itsestäänkin, mutta se kestää kauan. Ja urheilija (sen enempää kuin kukaan muukaan) ei tunnetusti pääse huippusuorituksiin sairaana. Siksi ongelma on noussut esiin nimen omaan urheilun yhteydessä.

Bakteerina mykoplasma on periaatteessa hoidettavissa antibiooteilla. Penisilliini, kuten suuri osa muistakin tavallisista antibiooteista vaikuttaa bakteerin soluseinään. Koska mykoplasmat elävät aina isäntänsä sisällä, on niiden soluseinä evoluution myötä kadonnut, eivätkä tavalliset antibiootit siten vaikuta niihin sen enempää kuin ihmiseenkään. Siten edes pitkä penisilliinikuuri ei poista mykoplasmaa ihmisen elimistöstä.

Onneksi kaikki antibiootit eivät vaikuta soluseinään, joten mykoplasmoja voidaan hoitaa pitkillä tetrasykliini- tai makrolidikuureilla. Ne vaikuttavat soluseinän sijasta proteiinisynteesiin, joka mykoplasmalla toimii aivan samalla tavalla kuin muillakin bakteereilla.

Koska mykoplasmat ovat äärimmäisen hitaasti kasvavia, ovat myös niiden elintoiminnot bakteereiksi hitaita. Ilmeisesti tästä syystä niiden hoitamiseen on käytettävä hyvin pitkiä antibioottikuureja. Kun tämä vielä yhdistyy mykoplasmainfektion havaitsemisen hitauteen (infektion epämääräisten oireiden takia lääkäri ei yleensä epäile ensimmäisenä mykoplasmaa), tarkoittaa mykoplasmatartunta urheiljan kannalta jopa kokonaisen kilpailukauden hukkaantumista. Se on pitkä aika ihmiselle, joka on koko nuoruutensa ajan harjoitellut saavuttaakseen maailman huipun.

Onneksi tämän jutun alussa mainitut urheilijat ovat saaneet diagnoosinsa, ja osa on jo parantunut. Luonnontarkkailijan näkökulmasta mykoplasma kuitenkin kertoo omaa mielenkiintoista tarinaansa siitä valtavan suuresta mikrobien monimuotoisuudesta, jonka keskellä elämme. Ylivoimainen enemmistö näistä mikrobeista on ihmisille hyödyllisiä tai harmittomia, toiset (kuten mykoplasma) ilmenevät vain poikkeuksellisessa rasitustilassa ja kolmannet aiheuttavat selvän akuutin taudin.

Ihmisen matka mikrobien herraksi on siis vielä pitkä, vaikka antibioottien keksiminen vapauttikin meidät länsimaalaiset ruton kaltaisten tappavien bakteeritautien uhasta, ja jopa ensimmäinen virustauti on saatu kokonaan hävitetyksi. Toisaalta nykyinen globaali maailmanmeno tarjoaa ennennäkemättömän kasvualustan taudinaiheuttajien evoluutiolle, mikä saattaa tulevaisuudessa johtaa epämiellyttäviin yllätyksiin.

Vastaa Viestiin