Verisuonikirurgi:Pekka Puska puhuu palturia karppauksesta

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Verisuonikirurgi:Pekka Puska puhuu palturia karppauksesta

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ke Syys 12, 2012 17:11

Verisuonikirurgi: THL:n johtajat Pekka Puska ja Erkki Vartiainen puhuvat palturia karppauksesta


Verisuonikirurgi Taija Sompin mukaan THL:n pääjohtaja Pekka Puska ja ylijohtaja Erkki Vartiainen puhuivat palturia karppauksen vaaroista YLE 1:n TV-uutisissa 31.8.2012. Lääkärilehdessä (35/2012 vsk 67) julkaistu alkuperäistutkimus yksinkertaistaa ja vääristelee asioita pahasti.

Kirjoitus: Taija Somppi, Amplia
Edit: Janus Putkonen
6.9.2012, Verkkomedia.org

Suonikirurgi: THL:n johtajat Pekka Puska ja Erkki Vartiainen puhuvat palturia karppauksesta

Alla Taija Sompin kirjoitus kokonaisuudessaan.


Lääkärilehdessä (35/2012 vsk 67) juuri julkaistu alkuperäistutkimus yksinkertaistaa ja vääristelee asioita pahasti.

Kyseessä on Erkki Vartiaisen ja Pekka Puskan luotsaama FINRISKI-tutkimus: "Väestön kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun." Tutkimus on ns. nollatutkimus eikä kerro asiasta todellakaan muuta kuin että kokonaiskolesteroliarvot ovat nousseet. Asiasta vouhkataan kuin suurestakin tiedesensaatiosta, vaikka asia ei ole millään lailla merkityksellinen.

Absurdia on myös se, mitä Vartiainen ja Puska kertoivat TV-uutisissa. He liittävät kyseisen asian karppaukseen ja sydäninfarktikuolemiin vailla perusteita. Tässäpä muutamia seikkoja, jotka valottavat lisää asiasta ja siitä, että THL:n Puska on pusikossa ja Vartiainen varikolla ? molemmat yhtä pihalla.

1) Kokonaiskolesteroli ei kerro yhtään mitään ihmisen sairastumisesta sydäninfarktiin, koska yli 50 %:lla sairastuneista on täysin normaalit tai alhaiset kolesteroliarvot. Tämän tietää jo maallikkokin.

2) On amatöörimäistä puhua vain kokonaiskolesterolista, joka muodostuu useista eri alatyypeistä. Alatyyppien keskinäinen suhde kertoo paljon enemmän kuin pelkkä kokonaiskolesteroli. Esim HDL:n (ns. hyvä kolesteroli) korkea pitoisuus voi nostaa kokonaiskolesterolia suomalaisten viitearvojen yläpuolelle reilusti.

3) Tutkimuksessa ei kerrota milloin mittaukset ovat tehty. Kolesteroliarvot vaihtelevat vuodenaikojen, auringonvalon, kuukautiskierron, kilpirauhasen toiminnan, stressitason, liikunnan, ylipainon, tupakoinnin ja muiden sairauksien ja elimistön kroonisen tulehdusasteen mukaan jne. Edellä mainitut seikat vaikuttavat usein paljon enemmän kolesterolitasoihin kuin esim. ruokavalio. Oikein toteutettuna karppaus laskee kolesterolitasoja.

4) Tutkimuksessa ei ole eroteltu karppaajia ja ei-karppaajia. Tutkimuksessa on eroteltu ainoastaan miehet ja naiset ikäryhmittäin, joiden kolesterolitasoja on mitattu.

5) Tutkimuksessa ei käsitelty lainkaan sydäninfarkteja. Alustus- ja pohdintaosiossa kylläkin, jotka ovat täysin Erkki Vartiaisen omia päähänpinttymiä vailla pohjaa. Vartiaisen ura perustuu pitkälti "kolesteroli on vaarallista"-asian ympärille.

6) THL:n mukaan karppaajia on Suomessa noin 17%, jolloin ei-karppaajia on 83% väestöstä. Tämänhetkinen suomalaisten kokonaiskolesteroli on siis pääasiallisesti mitattu ei-karppaajista. Kuitenkin Puska ja Vartiainen uskovat (huom! nimenomaan uskovat ? eivät tiedä!), että karppaus olisi syynä kokonaiskolesterolitasojen nousuun. Tätä voisi jo sanoa valehteluksi ja oman aseman väärinkäyttämiseksi. Kukaan muu Suomessa ei pääsisi suoltamaan tuollaista sontaa YLE 1:n pääuutisissa.

7) Ihmisiä pelotellaan täysin mielivaltaisella hypoteesilla ko. tutkimukseen liittyen sydäninfarktien merkittävästä lisääntymisestä vailla minkäänlaista perustaa.

8) Puskan mukaan hiilihydraattien korvaaminen kovalla rasvalla on hengenvaarallista. Meinaako Puska, että kahviin laittettavan sokerin korvaaminen kermalla tai punaisella maidolla on vaarallista? Ja luuleeko Puska, että ihminen alkaa THL:n suositteleman 7?9 leipäpalan sijaan syömään vastaavan määrän voisiivuja alkaessaan noudattamaan hiilihydraattitietoista ruokavaliota eli karppausta? Kyllä se ylenmääräinen leivän syönti korvataan useinkin HYVILLÄ HIILIHYDRAATEILLA, kuten monipuolisesti koostetulla salaatilla ja hyvillä proteiinin lähteillä, esim. broilerin rintapalalla.


Media uutisoinut asiasta vääristellen ja totuuden vastaisesti

Lääkärilehden nettisivuilla kysyttiin seuraavasti: "Käänsikö karppaus kolesterolikäyrän?"

On kyseenalaista, että kirjoitetaan sellaista soopaa Lääkärilehden nettilehteen - jossa viitataan ko. "tutkimukseen". Näyttää siltä, ettei kirjoittaja ole edes tutustunut ko. tutkimukseen, koska sekoittaa varsinaisen tuloksen sekä Puska/Vartiaisen mielipiteet asiasta. Samaan syyllistyivät Helsingin Sanomat, YLE:n ja MTV:n teksti-tv:n uutiset, Iltalehti ja Ilta-Sanomat jne.

THL ja Puska saivat pahasti köniin kaksi vuotta sitten. Nytkö yritetään revanssia epäreilulla toiminnalla ja aseman väärinkäytöllä?Alkuperäinen lähde:

https://amplia-fi.directo.fi/?x103997=134393

YLE-uutiset:

http://yle.fi/uutiset/puska_vaaranlaine ... sa/6278241

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mod ... 2:%22wp%22}

Vastaa Viestiin