"Eivät nämä ongelmat ratkea pillereitä syömällä"

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3150
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

"Eivät nämä ongelmat ratkea pillereitä syömällä"

Viesti Kirjoittaja soijuv » To Huhti 28, 2011 07:43


"Eivät nämä ongelmat ratkea pillereitä syömällä"

Tutkijat kyseenalaistavat ehkäisevän lääkehoidon

Ti 26.04.2011 19:01 TERVEYS


Tampereen yliopiston tutkijaryhmä kyseenalaistaa ennalta ehkäisevän lääkehoidon.

Esimerkiksi verenpainelääkkeiden, kolesterolia alentavien statiinien sekä luukadon ehkäisyyn käytettävien bisfosfonaattien väitetyt hyödyt eivät toteudu käytännössä, tutkijat väittävät.

Dosentti Teppo Järvisen johtaman tutkimusryhmän artikkeli ennaltaehkäisevästä lääkehoidosta on julkaistu arvostetussa lääketieteellisessä lehdessä British Medical Journalissa.

? Vaikka lääkkeet ovat tehokkaita kliinisissä kokeissa, arkityössä hyödyt jäävät paljon vähäisemmiksi. Lääkkeen teho näytetään tutkimuksilla, joissa on vain tietynlaisia potilaita. Mutta sen jälkeen lääkkeitä ruvetaankin myymään kaikille, aivan kuin ne toimisivat kaikilla samalla tavalla, sanoo Järvinen.

Meillä on esimerkiksi päässyt vallalle käsitys, että bisfosfonaatit olisivat tehokas ja jopa kustannusten ja hyödyn suhteen hyvä tapa torjua iäkkäiden ihmisten lonkkamurtumia. Järvisen mukaan tämä on kuitenkin kaukana todellisuudesta.

? Esimerkiksi vuonna 2003 Suomessa tapahtuneista reilusta 7 400 lonkkamurtumasta vain 343 murtumaa olisi voitu estää sillä, että bisfosfonaattilääkitys olisi annettu koko 1,86-miljoonaiselle yli 50-vuotiaiden suomalaisten joukolle, laskee Järvinen.

Ennalta ehkäisevät lääkkeet passivoivat

Terveyttä voidaan Järvisen mukaan edistää monella muullakin tavalla kuin pelkästään lääketieteen keinoin.


? Eihän nyt voida vain kaataa rahaa kankkulan kaivoon, kun on monta muutakin hommaa, mihin rahaa huudetaan, toteaa Järvinen.

Vahvin näyttö esimerkiksi luunmurtumien ehkäisystä on Järvisen mukaan saatu Oulussa, missä vanhoille ihmisille on tarjottu ohjattua jumppaa vuoden ajan. Usean vuoden seurannassa jumpanneiden ryhmässä oli yksi murtuma, kun verrokkiryhmässä murtumia oli seitsemän.

Järvisen mukaan korkean verenpaineen tai korkeiden kolesteroliarvojen taustalla on usein väärät ruokailutottumukset tai liian vähäinen liikunta.

? Eivät nämä ongelmat ratkea pillereitä syömällä. Ne vain passivoivat ihmisiä, uskoo Järvinen.

http://m.iltalehti.fi/?&d=0427&p=tervey ... 2613611540
STT

Vastaa Viestiin