Ilta-Sanomat 21.4.2011

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
2008
Viestit: 121
Liittynyt: Ti Tammi 27, 2009 14:50

Ilta-Sanomat 21.4.2011

Viesti Kirjoittaja 2008 » To Huhti 21, 2011 12:15

Sivun pituinen kirjoitus tänään Ilta-Sanomissa puutiaisaivokuumeesta !!!

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » To Huhti 21, 2011 23:14

Tässä tuore lehdistötiedote, jonka perusteella mediassa on uutisoitu aiheesta viime päivinä.

http://www.cisionwire.fi/pilgrim/puutia ... yota110551

Julkaistu 20 huhtikuuta 2011

PUUTIAISAIVOTULEHDUS (TBE) YLEISTYY PUNKKIEN LISÄÄNTYMISEN MYÖTÄ

Kotka ja Kuopio uusia riskialueita

Punkkien levittämä puutiaisaivotulehdus (TBE) leviää punkkikannan kasvamisen myötä. Punkkeja ja niiden aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta tavataan yhä useammin myös sisämaassa. Yhtenä syynä punkkien leviämiseen pidetään ilmaston lämpenemistä. Uusia riskialueita puutiaisaivotulehdukselle ovat Kuopio ja Kotka. Viime vuonna 2010 yksi ihminen kuoli puutiaisaivotulehdukseen Suomessa. Puutiaisaivotulehdusta ei voi hoitaa mutta sitä vastaan on olemassa rokote. Rokotetta tarjoava Punkkibussi alkaa kiertää pääkaupunkiseudulla tiistaina 26.4.2011.

Viime vuosina TBE:hen on Suomessa sairastunut 20-30 henkilöä vuodessa, joista kymmenkunta Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalla noin 1 % punkeista kantaa TBE-virusta.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy Ahvenanmaan lisäksi yksittäistapauksina myös muualla Suomessa: Turun saaristossa, Helsingin ulkosaarilla, Lappeenrannan ja Imatran seudulla, Kokkolassa sekä mahdollisesti myös muualla rannikkoseudulla. TBE-virusta kantavia puutiaisia esiintyy lisäksi Ruotsin kaakkoisrannikolla ja Baltian maissa sekä lisäksi monin paikoin Keski-Euroopasta Venäjän kautta Kaukoitään ulottuvalla vyöhykkeellä.

Virossa korkea puutiaisaivotulehduksen riski

Euroopassa TBE-virusta kantavia punkkeja tavataan laajoilla alueilla; riskialueeseen kuuluvat Itävalta, Sveitsi, Etelä-Saksa, Tukholman saaristo ja T?ekki. Vaikka tilastojen mukaan esimerkiksi Pohjois-Virossa tartunnan saaneiden määrä on suurempi kuin muilla alueilla, ei Virossa voida enää erottaa selvästi korkeamman tai matalamman puutiaisaivo-tulehduksen riskin alueita. Euroopan mittakaavan mukaan Viron alueella on kokonaisuutena erittäin korkea puutiaisaivotulehduksen riski. Vuosittain sairastuneita on noin 200.

Rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta

Suojarokotuksia puutiaisaivotulehdusta vastaan suositellaan otettavaksi viimeistään huhtikuussa, jotta immuniteetti ehditään saada ennen punkkikauden alkua. Tavallisesti punkkisesonki alkaa huhtikuussa ja kestää lokakuuhun saakka, mutta leuto talvi voi pidentää tätä kautta olennaisesti.

Punkit aktivoituvat, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää + 5 astetta. Puutiaisaivotulehduksen virustartunnan voi saada sekä punkin puremasta että maidosta, mikäli vuohet ja lehmät ovat saaneet tartunnan ja maitoa ei ole pastöroitu.

Punkit voivat levittää sekä viruksen (TBE) aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta että borrelioosia. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voidaan suojautua rokotuksella, mutta borrelioosia vastaan rokotetta ei ole.

Puutiaisaivokuume etenee kahdessa vaiheessa

Puutiaisaivotulehduksen eteneminen on kaksivaiheinen. TBE-virustartunnan saaneelle kehittyy 1-2 viikon kuluttua flunssan kaltaisia oireita kuten lievää kuumetta, päänsärkyä ja nivelsärkyä. Vaivat kestävät viikon verran, jonka jälkeen useimmat paranevat ja saavat elinikäisen immuniteetin.

Noin kolmannekselle tartunnan saaneista virus tunkeutuu aivoihin ja aivokalvoihin. Heille kehittyy noin viikon kuluessa uudet oireet kuten korkea kuume, päänsärky, niskan jäykkyys, pahoinvointi ja yleiskunnon heikkeneminen. He tarvitsevat välitöntä sairaalahoitoa.

Parantavaa lääkettä puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa, vaan taudin hoito on oireenmukaista hoitoa. Kuolleisuus on alle 0,5 %, mutta noin 40 % sairastuneista saa pysyviä vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia. Aikuiset saavat usein vakavampia oireita kuin lapset.

Punkit elävät kosteissa ja varjoisissa paikoissa: harvoissa seka- ja lehtimetsissä, metsänreunoilla, pensasniityillä ja ruohikoissa, mistä ne tarttuvat iholle tai vaatteisiin. Enimmäkseen punkki vaanii saalistaan ruohonvarressa muutaman kymmenen sentin korkeudella maanpinnasta. Punkinpureman välttämiseksi suositellaan vaaleita, pitkähihaisia ja pitkälahkeisia vaatteita. Punkkitarkastus on hyvä tehdä päivittäin, jos oleilee riskialueilla.

Ketkä tarvitsevat rokotetta

Ennaltaehkäisevä rokotushoito tulisi aloittaa mahdollisimman pian, jos oleskelee TBE-riskialueilla. Rokotetta suositellaan yleensä niille seitsemän vuotta täyttäneille, jotka altistuvat puutiaisaivotulehdusvirukselle liikkuessaan luonnossa taudin endeemisillä alueilla. Rokote siedetään yleensä hyvin.

Punkkibussista rokote helposti ja turvallisesti

Punkkibussi on ilman ajanvarausta toimiva TBE-rokotusklinikka, jossa tarjotaan tietoa punkeista ja niiden levittämistä infektioista. Punkkibussissa voi kartoittaa rokotustarpeensa sekä hankkia tarvittaessa TBE-rokotuksen tai tehosterokotuksen puutiaisaivotulehdusta vastaan. Ks. Punkkibussin pääkaupunkiseudun aikataulu ohessa.

Lisätietoja:

Jukka Vakkila, vastaava lääkäri, Suomen Rokotepalvelu
Puhelin: 045 113 7898
Sähköposti: jukka.vakkila@rokotepalvelu.fi
www.rokotepalvelu.fi.

Nanna Lindfors, Myynti- ja markkinointispesialisti, Baxter Oy
Puhelin: 040 538 9250
Sähköposti: nanna_lindfors@baxter.com
www.baxter.fi ja www.punkkiklinikka.fi.

Vastaa Viestiin