Lihavalmisteet lisäävät aivoinfarktiriskiä

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Lihavalmisteet lisäävät aivoinfarktiriskiä

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Helmi 07, 2011 17:32

Makkara saattaa suurentaa naisen aivoinfarktiriskiä

07.02.2011 7:05 (päivitetty 07.02.2011 12:22)
Kuva: Markku Karvonen


Paljon makkaroita ja muita lihavalmisteita syövät naiset sairastuvat aivoinfarktiin muita todennäköisemmin, vihjaa ruotsalaissuomalainen tutkimus.

Tutkimuksessa keskimäärin yli sata grammaa punaista lihaa päivittäin syövien aivoinfarktiriski oli 42 prosenttia suurempi kuin korkeintaan 25 grammaa päivässä syövien.

Lähemmässä tarkastelussa riski liittyi vain makkaroihin ja muihin prosessoituihin lihavalmisteisiin eikä jalostamattomaan punaiseen lihaan.

Tutkijat uskovat, että lihavalmisteiden sisältämä suola ja epäterveelliset rasvat selittävät osaltaan tuloksia.

Aiemmissa tutkimuksissa runsas punaisen lihan ja etenkin lihavalmisteiden syöminen on yhdistetty joidenkin syöpien ja sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Stroke-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli 34 000 terveen naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, jotka kerättiin kymmenvuotisen seurannan alussa. Seurannan aikana naisille sattui yhteensä 1 300 aivoinfarktia ja vajaat 400 muuta aivohalvausta. Lihansyönti ei vaikuttanut muiden aivohalvausten riskiin.Uutispalvelu Duodecim

ic_mail.png Lähetä kaverille
ic_facebook.png Jaa Facebookissa
ic_twitter.png Jaa Twitterissä

Etusivu ? Uutiset ? Yle24 ?
Lue myös
5.1.2011 06:29
Tutkimus: Ruokavaliolla lisävuosia vielä seitsemänkymppisenä
21.12.2010 07:56
Migreeni lisää naisen aivoinfarktiriskiä
7.12.2010 08:15
Keskenmenot lisäävät myöhempää sydäninfarktin vaaraa
3.12.2010 07:54
Ennenaikainen syntymä voi altistaa diabetekselle
23.11.2010 06:44
Hedelmät ja vihannekset voivat pidentää elinikää

Vastaa Viestiin