Diabetes 2:n uusi hoito pistettävä inkretiinimimeetti

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3150
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Diabetes 2:n uusi hoito pistettävä inkretiinimimeetti

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Syys 19, 2010 16:24

Mielenkiintoinen juttu Diabeteksen uudesta hoidosta Akuutissa.

Videon voi käydä katsomassa sivulta
http://areena.yle.fi/ohjelma/c1a7590574 ... 8504eaec96
Käykää katsomassa pian sillä video poistuu sivuilta pian.


Suolistohormonit diabeteksen hoidon tueksi

http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/arkisto/ ... don_tueksi

Akuutti 14.9.2010

YLE Akuutti
Utajärvinen Asko Nikula sairastaa kakkostyypin diabetesta. Hän ei ole tautinsa kanssa yksin. Arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta, osa tosin tietämättään. Tulevaisuudessa sairastuneita on yhä enemmän.

? Aikuistyypin diabeteksesta sanotaan, että se on yhtäläisyysmerkki verenkiertohäiriön kanssa. Nimenomaan aivohalvaukset ja erilaiset sydänongelmat ovat ne, jotka sitten ihmistä lopulta invalidisoivat, Diapolis Oy:n ylilääkäri Jorma Strand kertoo.

Diabeteksesta on tullut kansansairaus, joka lisäsairauksiensa kanssa aiheuttaa yhteiskunnalle melkoisen loppulaskun. Taudin tutkimusta onkin tehostettu. Perinteiset insuliinihoidot kehittyvät, mutta rinnalle on tullut vaihtoehtoja.
Tabletit suojelevat suolistohormonia

Uusien hoitojen avainsana on ihmisen oman suoliston inkretiinihormoni. Se lisää haiman insuliinin eritystä ja laskee verenpainetta. Tarjolla on tablettilääkkeitä, jotka estävät elimistön inkretiinihormonin hajoamista.

YLE Akuutti? Inkretiinihormonit ovat elimistön suolistosta vapautuvia hormoneja, jotka saavat aikaan haimassa parantuneen insuliinierityksen, ja sitä kautta verensokeri laskee. Sillä on muitakin hormonaalisia vaikutuksia, joiden ansiosta verensokeri korjaantuu, Strand selvittää.

? Tabletit ovat erittäin vaivattomia käyttää, otetaan yksi tabletti päivässä. Niillä on myös se hyvä puoli, että ne eivät yleensä aiheuta liian matalia verensokeriarvoja. Lisäksi ne ovat erittäin hyvin siedettyjä. Hyvin harva joutuu minkään sivuvaikutuksen vuoksi keskeyttämään lääkkeen käytön, ja se voidaan liittää lähes kaikkiin olemassa oleviin muihin verensokeria korjaaviin lääkkeisiin.

Tablettilääkkeet ovat olleet peruskorvattavia noin kolmen vuoden ajan. Vuodenvaihteessa ne tulivat erityiskorvattaviksi.

? Nythän tuli sadan prosentin korvattavuus näille tableteille, ja niiden käyttö on tänä vuonna lisääntynyt todella paljon, Strand kertoo.
Pistokset tabletteja tehokkaampia

Inkretiinihoitojen toinen vaihtoehto on pistettävä valmiste. Se sisältää elimistön oman suolistohormonin kaltaisia inkretiinimimeettejä.

? Pistettävät inkretiinimimeetit ovat tabletteja tehokkaampia ja ne laskevat verensokeria paremmin. Ne myös aiheuttavat selkeää painonlaskua, ehkä 2?3 kiloa puolessa vuodessa. Ja sitten on näyttöä siitä, että niillä olisi verenpaineeseen alentava vaikutus, Strand kertoo.

YLE AkuuttiKäytännössä puhutaan kahdesta eri pistoslääkkeestä. Niiden kauppanimet ovat Byetta ja Victoza. Painoa alentavan vaikutuksensa takia lääkkeille on kysyntää.

? Me tiedämme, että varmaan 80 prosentilla aikuistyypin diabeetikoista paino on koholla, ja siten kohderyhmä on tavattoman suuri.

Pistettävät inkretiinimimeetit sisältävät jonkin verran haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, mutta hyötyjensä ansiosta lääke on monelle insuliinihoitoa houkuttelevampi vaihtoehto.
Kela-korvaus kiven alla

Tilanne ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen. Lääkeyritysten toistuvista hakemuksista huolimatta Lääkkeiden hintalautakunta ei ole myöntänyt lääkkeille Kela-korvausta.

Mahdollista korvattavuuspäätöstä käsitellään seuraavan kerran lokakuun kokouksessa. Strandin mukaan myönteinen päätös lisäisi lääkkeiden käyttöä välittömästi. Kyseessä ei tarvitsisi olla sadan prosentin erityiskorvattavuus, vaan vähempikin riittäisi.

YLE AkuuttiYksi hintalautakuntaa närästävä asia on pistosvalmisteiden hinta. Korvausta vaativien mukaan insuliinihoito maksaa lähes yhtä paljon, ja useissa Euroopan maissa inkretiinimimeetit ovat jo korvattavia.

? Inkretiinimimeetit maksavat normaaliannoksella noin viisi euroa päivässä, eli 150 euroa kuukaudessa ja 1800 euroa vuodessa. Jos käytetään tästä myöhemmin apteekkiin tulleesta lääkkeestä maksimiannosta, niin vuosikustannus nousee 2600 euron tasolle, Strand kertoo.

Viisi euroa päivässä on toisille iso raha, toisille pieni. Siinä suhteessa Kela-korvauksen puuttuminen asettaa potilaita eriarvoiseen asemaan.

? Omassakin seurannassani on toistakymmentä henkilöä, jotka maksavat itse tämän hoidon. He ovat kokeneet sen niin hyödylliseksi omalle terveydelleen, että satsaavat sen verran siihen.
Hittilääke parin vuoden sisällä

YLE AkuuttiInkretiinimimeetit eivät suinkaan ole ainut uusi lääkeryhmä diabeteksen hoidossa. Uusia lääketulokkaita putkahtelee pintaan tasaisin väliajoin.

? Diabetes on mielenkiintoinen tutkimusalue. Siinä oli vuosikymmeniä, ettei paljon mitään tapahtunut, mutta ihan viime vuosina on tullut uutta. Hämmästyttävän nopeasti on tullut uusia tapoja hoitaa, ja nyt ihan vuoden kahden kuluttua tulee apteekkeihinkin tabletit, jotka aiheuttaa sokerivirtsaisuutta. Aamulla otat tabletin, niin päivän mittaan poistuu sokeria virtsan mukana ehkä semmoinen 100 gramman molemmin puolin. Se on 300?500 kaloria, mikä merkitsee saman verran kuin jos kävelisit tunnin puolitoista.

Kyseinen ihmelääke toimii myös muilla kuin diabeetikoilla.

? Diabeetikolle se on erityisen hyödyllinen, mutta luulen että se sitten kun ne aikanaan tulee, niin sitä käytetään myös ei-diabeetikoilla. Lääkkeen vaikutus on munuaistasolla ja kyllä siitä varmaankin tulee seuraava aika hittilääke, Strand arvelee.

Asiantuntija: JORMA STRAND, ylilääkäri, Diapolis Oy
Toimittaja: MATTI AHOLA

Vastaa Viestiin