Viljasen artikkelista v. 1994

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 696
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

Viljasen artikkelista v. 1994

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ke Syys 01, 2010 22:27

Apua ! PUNKKI puutiainen ja sen levittämät taudit

Julkaisija: Arkipelagia-seura
Vuosi: 1994
ISBN: 951-97015-0-8

Borrelioosi- uusi vanha kansantauti
Matti K. Viljanen

"Borrelia-bakteeri muistuttaa korkkiruuvia. Se pystyy ruuvautumaan ihon lisäksi sitkeisiinkin kalvoihin ja jänteisiin. Siellä se voi piileskellä elimistön puolustusmekanismeilta ja antibiooteiltakin suojassa jopa vuosikymmeniä. Sopivan tilaisuuden tullen se lähtee piilopaikastaan
liikkeelle ja aiheuttaa taudin uusiutumisen."

"Suurella osalla potilaista borrelioosi paranee itsestään varhaisvaiheen jälkeen. Joskus bakteeri jää piileskelemän elimistöön ja aktivoituu vasta kuukausien, jopa vuosien kuluttua. Tällöin on käynnistynyt borrelioosin myöhäisvaihe."

"Vaeltavia punoituksia voi ilmaantua uudelleen myöhäisvaiheen alussa. Niitä voi olla samanaikaisesti useita, eivätkä ne enää välttämättä sijaitse alkuperäisessä puremakohdassa."

"Eriasteiset repivät hermosäryt ovat myös hyvin yleisiä myöhäisvaiheen alussa. Särkyjä esiintyy erityisesti hartioissa ja lapaluiden seudussa ja ne voivat vaihtaa paikkaa hyvin nopeasti"

"kasvohermohalvauksia sekä äkillisiä kuulo-, tasapaino- tai näköhäiriöitä"

"psyykkisiä oireita"

"nivel- ja lihaskipuja"

"Borrelia voi iskeä myös sydämeen, erityisesti sydämen sykkeestä vastaaviin johtoratoihin."

"Pitkästäkään hoidoista huolimatta borreliaa ei aina saada ajettua ulos piilopaikoistaan ja tuhottua."

2008
Viestit: 124
Liittynyt: Ti Tammi 27, 2009 14:50

Viesti Kirjoittaja 2008 » Ke Syys 01, 2010 22:43

Onhan sitä näköjään jo vuonna -94 tiedetty vaikka miten paljon borrelioosista .....Mielestäni mitään uutta ei ole sen jälkeen kuultu, professorit vaan tutkii :( voi voi..... :( :(

Sailairina
Viestit: 696
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

Viesti Kirjoittaja Sailairina » To Syys 02, 2010 09:53

Samaa olen itsekin ihmetellyt? Artikkeleita ja tutkimuksia löytyy kautta aikojen Suomestakin, mutta jostain syystä käytännöt muuttuvat äärimmäisen hitaasti ?jos ollenkaan.

Esimerkiksi:
? Viljanen v. 1992: ? Myöhäisoireet voivat ilmetä viikkoja tai vuosia primaarioireiden jälkeen?, ? Hoitosuositukset ovat muuttuneet nopeasti ja muuttuvat todennäköisesti vastakin. Suositukset eivät aina perustu laajoihin ja hyvin kontrolloituihin tutkimuksiin, vaan yleensä lääkkeiden tehokkuuteen in vitro?
? Viljanen v. 1994: ?Joskus bakteeri jää piileskelemään elimistöön ja aktivoituu vasta kuukausien, jopa vuosien kuluttua.?, ? Vasta-aineet voivat jäädä kehittymättä myös myöhäisborrelioosissa, ja taudilla on taipumus olla sitä vaikeampi mitä heikompi immuunivaste on.?
? Oksi 1997: ? Disseminoiduttuaan bakteerit voivat päästä sellaisiin kudoksiin tai alueille, joissa ne ovat immuunipuolustukselta ja antibiooteilta kohtalaisessa suojassa. Mahdollista on sekin, että osa ihmisistä ei jostain syystä kykene muodostamaan vasta-aineita borreliaa kohtaan, vaikka bakteeri olisi immuunipuolustukseen osallistuvien solujen helposti tavoittamissa paikoissa?
? Suhonen v. 2003: ? Osalla potilaista tauti pitkittyy ja kestää jopa useita vuosia.?, ? Borrelia burgdorferi pystyy karkaamaan ihmisen immuunipuolustusjärjestelmältä?
? Alitalo v. 2004: ? Borrelia-bakteeri on naamioitumisen mestari?
? Jalkanen v. 2007: ? Borrelia-bakteeri pystyy lymyämään elimistössä pitkiä aikoja, jopa kymmeniä vuosia, ilman että immuunipuolustus löytää sen?
? Hartiala v. 2009: ? Osalla potilaista bakteeri kuitenkin väistää immuunipuolustuksen hyökkäyksen ja leviää verenkierron välityksellä useisiin eri elimiin aiheuttaen mitä moninaisimpia oireita vielä viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia ensioireiden jälkeen.?
? Yrjänäinen v. 2009: ? Osa Borrelia-bakteereista pystyy siten välttämään antibioottihoidon vaikutuksen joko hakeutumalla elimistössä kudokseen, jossa antibiootin pitoisuus ei nouse riittävän korkeaksi, tai bakteerit kykenevät muuntautumaan inaktiiviin tilaan eikä mikrobilääke yhdessä immuunipuolustuksen kanssa onnistu tappamaan niitä?
? HUSlab: ? Borrelia burgdorferi on kudoshakuinen ja esiintyy veressä vain harvoin runsaana.?


Silti vaan edelleen usein kuulee ?jälkioireista?, joiden sanotaan johtuvan ?autoimmuunitaudista? tai kudosvaurioista. Tutkimuksia puolestaan jotkut vähättelevät niiden olevan ?eläinkokeita?? Hassua, miksi sitten haaskata yhteiskunnan varoja hiiriin, jos tutkimuksista ei ole mitään hyötyä?

Iv-hoitojen jälkeinen seuranta-aika on liian lyhyt (vrt. yllämainittuihin), joka yleensä on puhelinaika ja verikoe 3-5 kk:n kuluttua hoitojen päättymisestä.

Tietty borrelioosi on hankala sairaus ja hankala diagnosoitava... but...

Vastaa Viestiin