Kipulääke yhteydessä astmaan

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Kipulääke yhteydessä astmaan

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Elo 17, 2010 19:52

Parasetamolin käyttö yhteydessä nuorten astmaoireisiin
Julkaistu: 17:41
Päivitetty: 19:48

HS?DUODECIM

Parasetamoli-kipulääkkeen käyttö saattaa lisätä nuorten astmaoireita sekä ihottumaa ja muita allergisia oireita. Jos tuoreet havainnot pitävät paikkansa, voi jopa satunnainen käyttö liittyä suurentuneeseen riskiin, tutkijat raportoivat American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Tulokset perustuvat kansainväliseen ISAAC-tutkimukseen, jossa yli 300000 nuorta viidestäkymmenestä eri maasta osallistui kahteen kirjalliseen ja yhteen videoituun kyselyyn. Nuoret olivat 13- ja 14-vuotiaita.

Parasetamolin käytön ja astman ja allergisen ihottuman väliltä löytyi selvä yhteys. Vähintään kerran edeltävän vuoden aikana sitä käyttäneillä oli astmaoireita 43 prosenttia enemmän ja edeltävän kuukauden aikana käyttäneillä yli kaksi kertaa enemmän kuin niillä, joita ei ollut lääkitty parasetamolilla.

Myös allergiset nenä- ja silmätulehdukset ja ihottumat olivat yleisempiä parasetamolia käyttäneillä.

Tutkijat huomauttavat, ettei parasetamolin ja oireilun yhteys välttämättä ole syyseurauksellinen ja saattaa selittyä monella muullakin seikalla. Kuitenkin myös viitteitä kausaalisuhteesta on saatu. Periaatteessa parasetamoli voi esimerkiksi heikentää immuunivastetta ja pitkittää rinovirusinfektioita, jotka ovat yleisiä lasten astmaoireiden laukaisijoita.

Tutkijat kaipaavat nyt pikaisesti uusia satunnaistettuja ja kontrolloituja tutkimuksia, jotta yhteydestä saadaan lisää tietoa.

Parasetamolin yhteyttä astmaan ja allergioihin on tutkittu aiemminkin, muun muassa vuonna 2001 Euroopan yhteisön hengityselinsairauksien seurantatutkimuksessa.

Parasetamoli on virallisten suositusten mukaan turvallisin kipulääke mahahaava-alttiille henkilöille, astmaatikoille ja raskaana oleville.

Suomessa parasetamolia myydään ilman reseptiä muun muassa kauppanimillä Panadol, Pamol ja Paraceon.

Vastaa Viestiin