MEDIUUTISET: BAXTER KEHITTÄÄ ROKOTETTA BORRELIOOSIIN

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Tiina
Viestit: 337
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

MEDIUUTISET: BAXTER KEHITTÄÄ ROKOTETTA BORRELIOOSIIN

Viesti Kirjoittaja Tiina » Pe Kesä 04, 2010 16:11

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/ ... 426638.ece

Baxter kehittää rokotetta borrelioosiin

Ilkka Jauhiainen

Julkaistu 4.6.2010

Lääkeyhtiö Baxter kehittää rokotetta borrelioosiin. Esikliiniset tutkimukset ovat valmiit ja yhtiö on aloittanut faasi ykkösen.

Baxterin Pohjoismaiden lääketieteellisen johtajan Rolf Gustafsonin mukaan valmis rokote saadaan markkinoilla aikaisintaan kuuden tai seitsemän vuoden kuluttua.

? Edellyttäen, että kehitystyö etenee ilman mitään ongelmia, Gustafson sanoo.

Rokote toimii punkin sisällä

Baxter kehitti jo aiemmin borreliaroketetta. Projekti pysäytettiin faasi kolmosen kynnykselle. Faasien yhden ja kahden kliinisiä kokeita tehtiin Ahvenanmaalla. Hanke tyssähti muun muassa haittavaikutuksiin ja lääketieteellisen konseptin vanhentumiseen.

Nyt kehitettävä lääke perustuu vasta-aineeseen, joka iskee punkin sisällä olevaan bakteeriin heti, kun ötökkä on imenyt ihmisverta itseensä.

? Ongelmana on ollut, että kun bakteeri on päässyt ihmiseen, se muuttaa koko ajan soluseinämän rakennetta, jolloin immuunijärjestelmä ei tunnista sitä. Kun bakteeri on punkin sisällä, sen soluseinä on muuttumaton. Rokotteessa on antigeeni, joka tunnistaa bakteerin soluseinän proteiini A:n, sanoo Gustafson.


GlaxoSmithKlinella oli samantapainen rokote jo kymmenen vuotta sitten. Rokotteessa oli vasta-aine, joka esti ihmiseen joutunutta bakteeria lisääntymästä. Lymerix-nimellä tunnettu tuote tehosi vain pohjoisamerikkalaisiin borreliakantoihin. Tuote epäonnistui kaupallisesti. Se oli suhteellisen kallis ja edellytti vuosittaisia pistoksia. Lisäksi GSK:ta vastaan nostettiin joukkokanteita haittavaikutuksista.

FDA ja Yhdysvaltain tartuntatautivirasto eivät löytäneet näyttöä väitetyistä haittavaikutuksista.

Usko kysyntään on kova

Gustafson uskoo, että borrelioosirokotteelle riittää kysyntää, jos se koskaan päätyy markkinoille.

? Punkin sisällä olevan borrelian ulkokuori on kaikkialla samanlainen, joten sama rokote käy Amerikassa ja Euroopassa, sanoo Gustafson.

Baxterilla on jo rokote puutiaisaivokuumetta eli Kumlingenin tautia vastaan.

? TBE-rokotteiden kysyntä on tänä vuonna ollut selvästi maltillisempaa kuin huippuvuosina 2007 ja 2008, sanoo Baxterin Suomen markkinoinnista vastaava Miska Merentie.

? Syitä on useita: kylmä kevät on vähentänyt kosketuksia punkkeihin ja sikainfluenssa aiheutti rokotusväsymystä, hän jatkaa.

Suomalaisille on epäselvää, mihin tautiin rokote tehoaa. Sitä nimitetään muun muassa punkkirokotteeksi ja borrelioosirokotteeksi.

? Jotkut rokotetut ovat luulleet, että rokote ehkäisee punkin puremia, sanoo Gustavsson

Punkeista 10?50 prosenttia kantaa borrelioosia. Huomattavasti harvempi punkin purema johtaa sairastumiseen.

Tiina
Viestit: 337
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Re: MEDIUUTISET: BAXTER KEHITTÄÄ ROKOTETTA BORRELIOOSIIN

Viesti Kirjoittaja Tiina » Pe Kesä 04, 2010 16:56

Tiina kirjoitti: Suomalaisille on epäselvää, mihin tautiin rokote tehoaa. Sitä nimitetään muun muassa punkkirokotteeksi ja borrelioosirokotteeksi.

? Jotkut rokotetut ovat luulleet, että rokote ehkäisee punkin puremia, sanoo Gustavsson
Varsin suurelle osalle suomalaisista on eri puolilla maata suoritettujen yhdistyksemme kenttätöiden perusteella tehtyjen havaintojen mukaan erittäin epäselvää mihin TBE-rokote tehoaa. Useimmat kansalaiset elävät siinä uskossa, että TBE-rokotussarjan otettuaan heidän ei enää tarvitse olla lainkaan huolissaan uusista punkinpuremista. Erityisesti monet pienten lasten äidit elävät tässä harhaluulossa.

Suurin syy tähän on lienee Baxterin omassa itse asiassa aika harhaan johtavassa markkinoinnissa. Ilman ajanvarausta toimivaa TBE-riskialueilla kiertelevää TBE-rokotusklinikkaa markkinoidaan Punkkibussi-nimellä, vaikka oikeampi nimitys olisi ehdottomasti TBE-bussi.

Ehkä bussin nimi olisi syytä muuttaa sekä lisätä tiedotusta, että TBE-rokote antaa suojan vain puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia (lyh. TBE=Tick Borne Encephalitis) vastaan, joka on huomattavasti borrelioosia harvinaisempi sairaus.

Ks. linkki alla


http://www.punkkiklinikka.fi/punkkibuss ... DgodUBj6Vw

Puutiaisaivokuume on flaviviruksen aiheuttama tauti. Virus aiheuttaa tulehduksen keskushermostossa. Viruksen levittäjinä Euroopassa ovat Ixodes ricinus - ja Ixodes persulcatus -puutiaiset, joita molempia tavataan myös Suomessa. Virus tarttuu punkin syljen välityksellä minuuttien sisällä puremasta. Punkin nopeakaan poistaminen ei estä tartuntaa.

Lue lisää puutiaisaivokuumeesta:

http://p1.foorumi.info/lymeborrelioosi/ ... eb8fdb2015

Lisää tietoa flaviviruksista:

http://www.hi.helsinki.fi/virus/zoo9.html

Vastaa Viestiin