TUTKIMUS: PROSPECTIVE STUDY OF THE ETIOLOGY OG FACIAL PALSY

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 696
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

TUTKIMUS: PROSPECTIVE STUDY OF THE ETIOLOGY OG FACIAL PALSY

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ti Huhti 13, 2010 19:30

Etsin kovin tietoa alla olevan tutkimuksen analyysistä, mutta en löytänyt. Tietääkö joku ?

"Akuutti kasvohalvaus on kaiken ikäisten tauti niin että joka 60s henkilö sen kerran elämässään sairastaa"

Matematiikkaa: Suomessa on 5 milj. ihmistä, joten joka 60s = 83 333 ihmistä sairastuisi siten kasvohalvaukseen... Valtavan suuri määrä !

"Jo nyt tiedetään, että lasten kasvohalvausten aiheuttaja on usein borrelian aiheuttama infektio. Kuinka usein kasvohalvauksen syynä on virus-infektio, ei tiedetä. Koska herpes-ryhmän virusinfektioiden hoitoon on olemassa lääkitys, olisi virusetiologian tutkiminen tärkeää. Mikäli osoittautuu, että herpes-virukset aiheuttavat usein lapsen kasvohalvauksen, on aktiivinen hoito viruslääkkeillä tarpeellinen. Borrelia vasta-aineissa esiintyy joskus myös ristireaktioita muiden infektoiden, erityisesti mykoplasman, kanssa. Tutkimuksen avulla on myös mahdollista selvittää, kuinka usein tällaista ristireaktiota esiintyy"

Miten pystytään tieteellisen pätevästi erottamaan se milloin kyseeessä on ristireaktio ?
Olisiko mahdollista, että mykoplasma olisi lisäinfektio eli henkilöllä olisi sekä borrelioosi että mykoplasma ?

http://www.hus.fi/?Path=1;28;2530;9899;9900;23600;24128

Taustaa
Akuutti kasvohalvaus on kaiken ikäisten tauti niin että joka 60s henkilö sen kerran elämässään sairastaa. Tarkkaa insidenssiä lasten ja nuorten osalta ei kuitenkaan tiedetä. Vaikka kliininen diagnoosi on selkeä, etiologia jää usein avoimeksi, jolloin tilaa pidetäänkin ns. idiopaattisena eli Bellin pareesina. Noin 30 % suomalaisista borreliaan sairastuneista lapsista ja nuorista saa kasvohalvauksen borrelioosiin liittyen (Peltomaa ym. 1998). Tämän takia kaikilta lapsilta ja nuorilta kasvohalvaukseen sairastuneilta tutkitaan selkäydinestenäytteestä ja seerumista borreliavasta-aineet. Yksittäisiä tapauksia on kuvattu vesirokon (Gose ym. 2002), mononukleoosin (Mori ym. 2002) ja vauvarokon (Pitkäranta ym. 2004) yhteydessä. Lisääntyvää näyttöä on myös varicella zosterin aiheuttamista kasvohalvauksista (Jäämaa ym. 2003). HUS Korvaklinikalla ja Lasten ja nuorten sairaalassa ei kuitenkaan rutiinisti tutkita herpes-virusten osuutta kasvohalvauksissa.

Tavoite
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää äkillisen kasvohalvauksen mikrobietiologiaa modernin diagnostiikan keinoin. Erityisesti halutaan selvittää herpesryhmän virusten, mykoplasman ja kasvohalvauksen mahdollinen yhteys.

Lisätietoja:
Etiologian selvittämiseksi tutkitaan yleensä myös ym. mikrobien sekä eri virusten vasta-aineiden esiintymistä likvorissa ja seerumissa. Tässä tutkimuksessa tutkitaan uusilla multiplex- ja microarray-tekniikoilla herpes-ryhmän viruksia sekä likvorista että verestä (herpes 1,2,6,7, varicella zoster, ebstein barr, sytomegalo virukset).

Merkitys
Jo nyt tiedetään, että lasten kasvohalvausten aiheuttaja on usein borrelian aiheuttama infektio. Kuinka usein kasvohalvauksen syynä on virus-infektio, ei tiedetä. Koska herpes-ryhmän virusinfektioiden hoitoon on olemassa lääkitys, olisi virusetiologian tutkiminen tärkeää. Mikäli osoittautuu, että herpes-virukset aiheuttavat usein lapsen kasvohalvauksen, on aktiivinen hoito viruslääkkeillä tarpeellinen. Borrelia vasta-aineissa esiintyy joskus myös ristireaktioita muiden infektoiden, erityisesti mykoplasman, kanssa. Tutkimuksen avulla on myös mahdollista selvittää, kuinka usein tällaista ristireaktiota esiintyy

Vastaa Viestiin