BORRELIOOSISTA HELSINGIN SANOMISSA 4.1.2009

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

BORRELIOOSISTA HELSINGIN SANOMISSA 4.1.2009

Viesti Kirjoittaja Bb » Ma Helmi 16, 2009 00:19

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 4.1.2009 10:28

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Amer ... 95?ref=rss

Amerikkalaisohjeiden takia borrelioosi voi jäädä hoidotta

Päivi Repo

4.1.2009 5:00

Helsingin Sanomat


Borrelioosin myöhäisvaihetta sairastavia jää hoidotta Suomessakin

Hoitoa linjaavat amerikkalaisohjeet pohditaan uudelleen, koska niiden takaa löytyi taloudellisia kytköksiä

Kuvateksti: Ilkka Vartiovaara sai borrelioosin ensimmäisten joukossa Suomessa yli 20 vuotta sitten.Punkkien levittämän borrelioosin myöhäismuotoa sairastavia suomalaisia jää ilman hoitoa, koska yleisesti seuratut amerikkalaisohjeet eivät tunnusta taudin myöhäisvaiheita.

Ohjeet kyseenalaistettiin keväällä, kun selvisi, että niiden laatijoilla oli talouskytköksiä muiden muassa hoitoja maksaviin vakuutusyhtiöihin.

Uusi paneeli pohtii, pitääkö ohjeita muuttaa. Asiaa aikoo käsitellä myös Yhdysvaltain kongressi.

Potilaat jäävät yksin oireiden kanssa. He saavat useita diagnooseja, mutta kukaan ei katso kokonaisuutta.

"Potilaiden ongelmavyyhti on laaja", kuvailee terveystieteen tohtori Soile Juvonen, Suomen Lyme-borrelioosiyhdistyksen puheenjohtaja.

"Syntyy paljon vääriä diagnooseja, koska borrelioosin toteamiseksi ei ole täysin luotettavaa menetelmää."

Toteamista haittaa myös oireiden moninaisuus.

"Minulta loppui normaali elämä 41-vuotiaana", sanoo psykiatri Ilkka Vartiovaara.

Lääkärilehden päätoimittaja

Vartiovaara sai punkinpureman Kanadassa ja joutui ensimmäisenä Suomessa eläkkeelle borrelioosin takia.

Hänellä on kovia kipuja, luut tuntuvat jääpuikoilta ja jänteitä katkeilee itsekseen. Keuhkoastma, diabetes ja korkea verenpaine on todettu.

62-vuotias kävelee kepin kanssa ja käyttää tukikaulusta ajaessaan autoa.

"Olen tämän taudin koekaniineja", Vartiovaara sanoo.

Häntä on hoidettu kulloisenkin parhaan tiedon mukaan.

Siitä vain on kaksi käsitystä: Yhdysvaltain infektioseuran Idsan mukaan tauti hoituu parin viikon antibioottikuurilla, eikä myöhäismuotoa ole.

Borrelioosiin ja lisätauteihin erikoistunut yhdistys Ilads taas katsoo, että myöhäisvaihetta voi ja pitää hoitaa pitkillä antibioottikuureilla.

Molemmat nojaavat tutkimustuloksiin. Connecticutin osavaltion kuvernöörin lainopillinen neuvonantaja kertoi keväällä, että ohjeet laatinut Idsan paneeli tulkitsi tutkimuksia sidosryhmiään hyödyttävästi ja määräsi kokoamaan riippumattoman paneelin.

Asiasta kiinnostui kongressiedustaja, joka vaati terveysviranomaisia tutkimaan Idsan ohjeet. Science-lehden mukaan kongressin komitea aikoo järjestää kuulemistilaisuuden.

Idsan ohjeet hallitsevat hoitoa Euroopassa, vaikka suomalainen Lääkärin käsikirja toteaa, ettei amerikkalaissuosituksia voi soveltaa suoraan.

Helsingin Sanomien tietoon on tullut Suomesta kaksi tuoretta tartuntaa, jotka eivät hoituneet suosituksen mukaisesti.

Myöhäisvaiheisiin Lääkärin käsikirja suosittelee useiden kuukausien antibioottihoitoa.

Hoitoja jää myös aloittamatta, koska oireiden epäillään olevan korvien välissä.

Tauti voi myös edetä nopeammin kuin hoito. 59-vuotias eteläsuomalainen sai tasapainovaikeuksia viime syksynä.

Niitä luvattiin tutkia tammikuussa, mutta omaisten painostuksesta tutkimuksia aikaistettiin.

Hermostoon levinnyt borrelioosi todettiin marraskuussa, ja hoito aloitettiin. Potilas kuoli borrelioosin aiheuttamaan aivoinfarktiin tammikuun alussa.


Lisätietoja:

http://www.borrelioosi.net

http://www.idsociety.org

http://www.ilads.orgTIETOKULMA
Yleisin punkkitauti

Borrelioosia aiheuttava bakteeri tarttuu punkinpuremasta. Noin puolessa tapauksista pureman ympärille kehittyy rengasmainen tai laajeneva ihottuma.

Jollei tartuntaa huomata ajoissa, borreliabakteeri voi levitä elimistöön. Tällainen borrelioosi voi tulla jopa joka toiselle, jonka varhaisvaihe jäi hoitamatta.

Myöhäisoireet voivat ilmaantua viikkojen, jopa vuosien kuluttua tartunnasta.

2?9 kuukauden kuluttua puremasta tulevia oireita kutsutaan laajalle levinneeksi taudiksi. Sen merkkejä ovat aivokalvontulehdus, aivokalvojen ja hermojuurten tulehdus, hermotulehdus, sydänoireet, silmäsairaudet ja nivelkivut.

Yli kymmenen kuukauden kuluttua tulevia oireita ovat niveltulehdus, lihastulehdus sekä joskus aivo-selkäydintulehdus. Näitä oireita tulee alle kymmenelle prosentille.

Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisteriin ilmoitetaan vuosittain runsaat tuhat borrelioositapausta. Jopa 4 000 tartunnan arvioidaan jäävän rekisteröimättä vuosittain.

Jatkuvaa borrelioosia sairastavien määrää ei ole tiedetä. Se on todennäköisesti tuhansia.
Viimeksi muokannut Bb, Ma Helmi 16, 2009 11:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Ma Helmi 16, 2009 00:22

Lähettäjä: jukka61 Lähetetty: 4.1.2009 11:55

Hienoa, vihdoinkin "kissa" nostettiin pöydälle ja kerrottiin asioiden nurja puoli asiallisesti (usko Hesariin ei ole lopullisesti mennyt)

Ketäänhän tämä ei paranna ja tehtyjä hoitopäätöksiä - päättämättäjättämisiä - ei muutettua saa. Jospa tämäkin osaltaan pakottaisi asioista vastuussa olevat ihmiset pois "juoksuhaudoista".

"Hatunnosto ja syvä kumarrus" kaikille juttuun osallistuneille ja ko. toimittajalle.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Video-Lare Lähetetty: 4.1.2009 12:01

Kiitokset daila2008:lle nopeasta toiminnasta. Minäkin hämmästyi, miten näkyvällä paikalla Suomen suurimmassa päivälehdessä tämä kirjoitus oli. Hesarin sunnuntaipainosta tietääkseni painetaan yli 500.000 kpl ja se leviää ympäri Suomea. Monet kun tilaavat vain tämän sunnuntai-lehden. (Arkipäivälehtin painosmäärät taitavat olla siinä 350.000 kpl)

Kirjoitus oli heti pää-uutissivun (s. A3) kääntöpuolella sivulla A4 yläreunassa. Ja vieressä oli päivän "suuri uutinen" eli kirjoitus Sauli Niinistön ja Jenni Haukion yllätysavioliitosta kuvilla varustettua. Eli varmaan monen lehden lukijan silmät ovat tälle sivulle pysähtynyt.

Huomasin, että lehdessä ollut kirjoitus ei ole sanasta sanaan sama, joka on nyt julkisesttu Helsigin Sanomien verkkoversiossa. (kirjoitan myöhemmin tänne löytämäni erot). Mutta verkkoversion kirjoitusta voivat lukijat kommentoida.

Sinne onkin jo tullut monia kirjoituksia. Niin kiittäviä ja lisää "todistuksia" taudin ongelmista. Kuin myös kriittinen kirjoitus, jossa Hesaria syytettiin "iltapäivälehtityylistä" jolla peloitellaan potilaita.

Ehdotan, että käykää tuonne verkkoversion kommentteihin lisämään omat kokemuksenne. Niin saadusta hyvästä hoidosta kuin etenkin niistä huonoista hoidoista tai jopa hoitamattomuudesta ja vääristä diagnoosesta.

Ja loistava ajoitus toimittajalta Pävi Repo, että tämä kirjoitus tulee julkisuuteen juuri kun lääkärien tärkein vuosittainen tapahtuma, lääkäripäivät alkavat Helsingissä. Toivottavasti tämä kirjoitus herättää siellä asiasta keskustelua.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: jukka61 Lähetetty: 5.1.2009 10:14

Prima "D", tuo Heinolan gurun tokaisu - Borreliasta ei mainita enää sanaakaan - on yhtä legendaarinen, kun aikoinaan neurologin kommentti minulle - eiks me sovittu, ettei Borreliasta enää keskustella.

Sinänsä mielenkiintoista ja samanlainen tilanne täälläkin, käsi (ja polvi) tulehtunut jo 2. kuukautta, eikä "mikään" auta, käden - kyynärpään - tilanne niin kimurantti, että käytännössä olen jo kirjoitustaidoton.

Samanlaista oiretta ja kremppaa oli jo v. 1999-2001, kun tämä Borre-souvi alkoi, myös tuota reaktiivista niveltulehdusta on "ehdoteltu".
_____________________________________________________________
Lähettäjä: Heta500 Lähetetty: 5.1.2009 14:04

Hei. Yritä jollain keinolla saada itsellesi aika Prof. Ville Valtoselta Helsingistä http://www.laakarikeskusyhtyma.fi/toimi ... ffice&id=4. Kunnollisen hoidon saanti voi olla muuten vaikeaa. Jaksamisia sinne.
_____________________________________________________________Lähettäjä: Heta500 Lähetetty: 5.1.2009 16:59

Paras infektiolääkäri (ylilääkäri) mitä löytyy. Ei vähättele potilaan oireita. Työskentelee Meilahdessa os.131:llä, jossa kai suurin osa borrepotilaista on pyörähtänyt jossain vaiheessa. Et voisi olla paremmissa käsissä. Jaksa vain odotella maaliskuuhun asti. Kirjoittele kuulumisia tänne tai jäsensivustoille.
_____________________________________________________________


_____________________________________________________________


Lähettäjä: Video-Lare Lähetetty: 5.1.2009 23:35

Kiitos täällä käydystä keskustelusa.

Sain siitä rohkeutta myös tilata ajan maaliskuussa Ville Valtosen vastnaanotolle.

Tämä siitä huolimatta, että minulla on ylihuomenna kontrolli sovittu Auroran hoitavalle lääkärilleni.

Siis, jos kontrollissa ei saavuteta edistystä, menen Valtoselle.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 6.1.2009 0:01

Hei

Toki muistan sinut! Muistaakseni se oli kesällä 2008 jolloin olimme viimeksi yhteydessä. Ikävä kuulla ettei tilanteesi ole erityisemmin parantunut.

Hyvä, että sait ajan Ville Valtoselle...ja VideoLare myös. Tehkää ihmeessä molemmat yhteenveto sairashistoriastanne ennen vastaanotolle menoa.Lähettäjä: Video-Lare Lähetetty: 6.1.2009 11:30

Ajanvarus on helppoa Prof. Ville Valtoselle.

1) Mene Lääkärikeskuksen ajanvarussivulle: https://palvelut.lkyhtyma.fi/ajanvaraus/

(Jos et ole rekisteröitynyt heille aikaisemmin, niin tee se nyt, sivun alareunassa näkyy rekisteröinti painike. Ne kysyvät muutamia asioita sinusta, aikaa menee noin yksi minuuti tietojen täyttämiseen.)

2) Kirjoita itsesi sisään ja säilytä valinnassa oletuksena oleva "ajanvaraus tietylle vastaanottajalle". Paina "JATKA" nappia.

3) Aukeaa lista lääkäreistä sukunimen mukaan aakkosissa. Kelaa lähes loppuun, siltä löytyy Valtonen Ville. Klikkaa hänen nimeä, niin hänen seuraavat vapaa ajat tulostuvat ruudulle. Äsken seuraava vapaa aika on 4.3.2009 klo 18.30. (aika on 30 minuutin visiitille.) Jos haluat listasta ajan, klikkaa sen rivin "VARAA" painiketta. Näin on aika Valtoselle varattu.

Listasta päättelen, että hän pitää vastaanottoa vain keskiviikkoisin alkaen 17.00 ja 19.00 on viimeinen aika, eli 5 eri aikaa päivässä.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Video-Lare Lähetetty: 8.1.2009 21:58

Prof. Ville Valtonen esiintyi tänään to 8.1.2009 Helsingin Sanomissa sivulla A4.

Hesari uutisoi "Suomalaismies kuoli haavatulehdukseen Thaimaassa".

Tätä uutista varten Helsigin Sanomien toimittaja on haastatellut Ville Valtosta.

Uutinen on luettavissa kokonaisuudessaan HS:n web-sivulta linkistä:

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Thai ... 5242562464

Huomatkaa, tässä kirjoituksessa hän esiintyy roolissa: HUSin infektiosairauksien klinikan ylilääkärinä.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: ninniminnipinni Lähetetty: 10.1.2009 17:50

Heips.

Hesarin juttu sai minut taas penkomaan sairaushistoriaani. Olen sairastanut borrelioosin -04, tällöin oireena epilepsiakohtauksen tyyppisiä kohtauksia, lihasheikkoutta ja tajuttomuutta (riitti, kun nosti pään tyynystä niin lähti taju). Tauti uusi kahdesti ennen kun diagnosoitiin borrelioosiksi ja sitten sai 2vko:n rocephalin-antibioottikuurin i.v.:sti. Lihasvoimat palaantuivat noin vuoden kuluessa eikä jäänyt muuta kuin huono tasapaino (tanssin jouduin lopettaa, mikä harmittaa edelleen).

Heinäkuussa -07 selkäni kipeytyi ja epäiltiin välilevyn pullistumaa. Kipu rupesi säteilemään jalkoihin ja lopulta liikkuminen oli mahdotonta. Pääsin sairaalaan lokakuussa, mutta kappas - pullistumaa ei löytynytkään. Mainitsin jo tuolloin borresta, mutta kipu ei kuulemma voi johtua siitä. Mitään ei löydetty, joten sain lähetteen psykiatrian polille. Kipulääkitys sentään aloitettiin ja diagnoosiksi krooninen neuropaattinen kipu.

Kipu helpotti välillä sen verran, että olin osa-aikatyössä lapsenvahtina. Entiseen lähihoitajan työhön ei ole paluuta. Nyt syyskuussa -08 kipu äkisti paheni ja hakeuduin taas hoitoon. Mitään syytä ei edelleenkään ole löydetty.

Voisiko olla myöhäisvaiheen borrea? Mitä teen? Ihan voimaton olo muutenkin, kun koko ajan koskee. Miksi diagnoosikin täytyy tehdä itse? Vois todellakin soittaa hesarin toimitukseen ja kysyä, haluavatko jutun siitä, miltä tuntuu kun "vika on korvien välissä"?

t. Ninni
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Video-Lare Lähetetty: 11.1.2009 1:00

Moi nimierkki "ninniminnipinni"

Otan osaa. Mutta vuosista 2004 ja 2007 Borretaudin tietämys on mennyt hurjasti eteenpäin. Kuten täällä meidänkin palstoilla on saanut lukea.

Ehkä tärkein muutos on se, että toukokuussa 2008 saatiin USA:ssa Borrelioosi hoitosuositukset käytännössä kumottua. Sen tehnyt ryhmä todettiin "vääristäneen" tutkimustuloksia. Uusi ryhmä on tulossa (en tiedä, onko jo nimetty)

Lisäksi USA:n kongressi kiinnostui asiasta ja kuuleminen on tulossa (se on siellä iso juttu). (Itse asiassa tästä se Hesarin juttu sai alkunsa, kun toimittaja luki asiasta tuoreesta Science -lehdestä.)

En tiedä, onko sillä asialla, että nykyisellä, noin vielä viikon presidenttinä olevalla George W. Bush:lla, on sanotun löydettyn Borrelioosi tauti. Tämmöistä tietoa alkoi tulla loppu syksyllä 2008 julkisuuteen, mutta mitään virallista vahvistusta en ole nähnyt.

Lääkäripäivillä (menneellä viikolla), joka on Suomessa lääkäreiden tärkein vuosittainen koulutustilaisuus, on ollut esityksiä Borrelioosista. En tosin ole nähnyt vielä missän kirjoitusta, millaisia ne esitykset olivat ja paljonko ne tilaisuudet saivat lääkäreitä kuuntelemaan asiaa. Mutta jos näin on tapahtunut, niin tämä on iso edistysaskel Borrelioosi tuoreen tietouden levittämiseen lääkärien keskuuteen Suomessa.

Menneen viikon perjantaina 8.1.2008 olin kuuntelemassa Helsingin yliopiston juhlasalissa "tieteen päiviin" kuuluvaa esitystä ihmisen immuniteettisuojasta ja sen toiminnasta aikojen saatossa (teema kun oli "evoluutio" tämän vuoden tieteen päivillä).

Esitelmissä tuli myös esiin Borrelioosi. Ja siihen liittyviä erikoisasioita.
Palaan tähän aiheeseen tarkemmin, kun esitelmän pitänyt professori lähettää minulle pitämänsä esityksen PPT -kalvot, näin hän lupasi tehdä.

Nämä Tieteen päivien esitykset ovat kuulema tulossa myös verkkoon katsottavaksi, mutta vielä eilen niitä ei siellä näkynyt.

Periksi ei anneta. Borrelioosi voidaan voittaa, kun on oikeata tietoa.

(Minäkin edelleen poden kesällä 2008 alkaneita Borrelioosi vaivoja ja parannusta ei ole saatu vielä aikaan, mutta onneksi lääkärini on aktiivisesti halukas selvittämään asiaa ja minulle määrättiin taas lisää tutkimuksia.)
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 11.1.2009 9:57

Jos ketä kiinnostaa lukea tarkemmin Bushin borrelioosista niin kannattaa vilkaista kesän 2007 viestejämme. Niissä kerrotaan, että hän oli saanut tartunnan vuosi sitten ja julkisuuteen asia tuli kesällä 2007...
http://groups.msn.com/Suomenlyme/genera ... ssage=2837


Borrelioosista on tavallisesti aina jotain Helsingin ja/tai Turun lääkäripäivillä. Henkilökohtaisena kommenttinani sanoisin ettei se välttämättä tarkoita edistysaskelia ... Riippuu luennoitsijasta ja hänen näkökulmistaan sekä tarkoitusperistään...
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 11.1.2009 11:07

Borreliabakteerin aiheuttamia tulehdustiloja selän alueella ja myös välilevyjen rappeumia on todettu ja dokumentoitu lääketieteellisissä julkaisuissa. Yksi tutkimus löytyy sivultamme

http://groups.msn.com/Suomenlyme/tutkim ... 9405738483
_____________________________________________________________


Lähettäjä: ninniminnipinni Lähetetty: 11.1.2009 16:39

Jep, eli siis myös mulla voi olla myöhäisvaiheen borrelioosi! Kuulosti tutulta tuo artikkeli, mullakaan ei havaittu mitään punkin puremaa tai ihottumaa, mut oireet ja IgG oli pos.

Voin siis parantua?

Uskomatonta.

Vastaa Viestiin