BORRELIOOSISTA NYA ÅLANDISSA 12/2008

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

BORRELIOOSISTA NYA ÅLANDISSA 12/2008

Viesti Kirjoittaja Bb » Ma Helmi 16, 2009 00:06

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 31.12.2008 21:36

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=38706

Useimmat punkit purivat Jomalassa

Julkaistu: 04/12/2008 16:02

285 ahvenanmaalaista, 400 punkkia. Harvoilla ihmisillä näkyy punkkien levittämien tautien oireita. Se on kesällä alkaneen tutkimusprojektin tulos.

Vuoden punkkiprojekti Ahvenanmaalla päättyi marraskuun viimeisenä päivänä. Päättyi siinä mielessä että osanottajat eivät enää saa jättää punkkeja tutkittaviksi.

- Nyt kutsun kaikki koolle viimeiseen näytteenottoon ja haastatteluun, sanoo tutkimushoitaja Susanne Olausson Ahvenanmaan terveyden- ja sairaudenhoidosta.

Projekti on ollut käynnissä viisi kuukautta, ja sinä aikana siihen on ottanut osaa 285 ahvenanmaalaista. Osallistujat ovat ottaneet talteen punkkeja jotka ovat pureutuneet kiinni heihin, laittaneet ne koeputkeen ja vieneet ne sairaalaan. Siellä heiltä on myös otettu verinäyte.

- Lähetämme punkit ja verinäytteet Linköpingiin. Näytteet analysoidaan siellä. Susanne Olausson kertoo että näytteistä selvitetään kantavatko punkit jotain tartuntatautia, esimerkiksi borrelioosia tai TBE:tä.

- Haluamme selvittää miksi jotkut ihmiset sairastuvat punkkien aiheuttamasta tartunnasta kun taas toiset selviytyvät.

Hoidetut

Joillakin projektiin osallistuneilla on ilmennyt punkkien levittämien tautien oireita. Joitakin on jo hoidettu koska heillä on ollut punkin pureman jälkeinen ihomuutos, niin sanottu erythema.

- On mahdollista että oireet ilmaantuvat kauan punkinpureman jälkeen, joten kehoitamme osallistujia olemaan tarkkaavaisia ja ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, jos lisääntynyttä väsymystä, päänsärkyjä, kipuja kehossa tai niveltulehduksia esiintyy ensi kauteen mennessä.

Susanne Olausson kertoo että tutkimukseen osallistujien lukumäärä Ahvenanmaalla on tehnyt vaikutuksen ruotsalaisiin kollegoihin.

- Meillä on täällä 285 osallistujaa, lukumäärä koko Ruotsissa on 535.

Vasta-aineet

Susanne Olausson kertoo että Ahvenanmaalla borreliavasta-aineiden esiintyminen on yleisempää kuin Ruotsissa.

- Täällä monilla on ollut borrelioosi jo aikaisemmin. Jotkut sairastuvat, toisilla elimistö huolehtii infektiosta itse. Vielä ei tiedetä mistä tämä johtuu. Yksityiskohtaisia tuloksia vuoden tutkimuksesta saadaan vasta kun kaikki verinäytteet on analysoitu.

- Meillä on edelleen useita verinäytteitä pakastettuina täällä Ahvenanmaalla. Lähetämme ne Linköpingiin helmikuussa ja joskus kevään aikana voidaan tehdä selkoa tuloksista.

Punkkirikas saaristo

Mitä sitten tiedetään varmuudella?

No, tiedetään että yhteensä 400 punkkia on pureutunut 285 ahvenanmaalaiseen. Tiedetään että useimmat punkit purivat Jomalassa, 68 tutkittavaksi jätetyistä punkeista oli jomalalaisia, ja tiedetään että monet osallistujat olivat irroittaneet itsestään useamman kuin yhden punkin. Esimerkiksi Kökarissa yhdeksää ihmistä purtiin mutta punkkien kokonaismäärä oli 27.

Tutkimus jatkuu ensi vuonna uudella punkkien keräyksellä. Silloin voi kuka tahansa osallistua, sekä vanhat osanottajat että uudet asiasta kiinnostuneet.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 12:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Ma Helmi 16, 2009 00:07

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 31.12.2008 21:48

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=38773

Harvinaisen monta samanaikaisesti

Julkaistu: 08/12/2008 08:29

- Onhan se harvinaista että on monta yhtä aikaa, siitä huolimatta että meillä on yleensä eniten hoitoja syksyisin.

Näin sanoo Clara Nyberg, sairaalan lääkinnällisen yksikön ylilääkäri.

Hänellä on kokonaisvastuu borrelioosihoidoista lääkinnällisessä yksikössä. Joka vuosi 100 ? 150 potilasta saa rankan 21 päivän pituisen suonensisäisen antibioottihoidon sairaalassa. Hoidossa on yleensä samanaikaisesti 8 ? 10 potilasta, varsinkin syksyisin kun punkkikausi on ohi.

Mutta tänä syksynä samanaikaisesti hoitoa saaneita potilaita on ollut harvinaisen monta.

Vaihtoehtona kolmen viikon hoidolle on kahden viikon lääkitys suonensisäisesti ja lisäksi tabletteina kolmen kuukauden ajan. Useimmilla kolmen viikon tiputus on ensimmäisenä vaihtoehtona, vaikkakin lääkärillä on viimeinen sana hoitomuodosta päätettäessä.

- Kaikki eivät siedä tabletteja vaan saavat mahaongelmia. Juuri kukaan ei halua syödä tabletteja.

Tänä vuonna 150 potilasta

Tänä vuonna hoidettujen potilaiden lukumäärä on korkeampi ? 150.

- En kuitenkaan sanoisi että tapausten lukumäärä on noussut vuosien varrella. Sen sijaan ihmiset tiedostavat paremmin että kyseessä voi olla borrelioosi. Lisääntynyt tietoisuus tekee kyllä tehtävänsä.

Monet voivat käydä töissä sairaudesta ja hoidosta huolimatta. Toimistotyö käy hyvin, Clara Nyberg toteaa.

- Mutta ne joiden työ on raskasta, likaista tai märkää ? maanviljelys, kodinhoitoala, sairaanhoito ? jäävät useimmiten sairauslomalle. Monille itse hoito aiheuttaa väsymystä ja sen tähden noin puolet on sairauslomalla ainakin jossain hoidon vaiheessa.

Osalla potilaista on ollut borrelioosin toinen vaihe myös aikaisemmin ja he ovat olleet hoidossa. Jokainen punkin purema aiheuttaa riskin saada tartunta borreliabakteerista, sillä immuniteettia ei synny eikä rokotusta ole.

Tietoa on

Clara Nyberg lähtee siitä että tietämys sairaudesta ? varsinkin punkkirikkaalla Ahvenanmaalla ? on myös lääkäreiden keskuudessa suuri. Hänen kokemuksensa mukaan borreliatesti tehdään pääosin jokaiselle potilaalle jolla on kipuja. Viikoittain kirjoitetaan kolme ? neljä lausuntopyyntöä borreliatesteille.

- Suunnilleen kolmasosa heistä saa hoidon, mutta suurella osalla ei ole aktiivista infektiota. Kyseessä voivat olla vanhat vasta-aineet tai jotain muuta.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 12:07. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Ma Helmi 16, 2009 00:08

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 31.12.2008 22:03

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=38769

Useita borrelioosipotilaita samanaikaisesti

Julkaistu 08/12/2008 07:00

Kahvikupillinen lääkettä tiputusmuodossa joka päivä kolmen viikon ajan. Rankassa hoidossa borrelioosin toista vaihetta vastaan on tänä syksynä ollut niinkin monta kuin 18 potilasta.

Yksi heistä on maanviljelijä Allan Gustafsson Saltvikistä Tengsödasta jonka hoito päättyi äskettäin.

- Sain viimeisen lääkeannoksen tiistaina, hän kertoo.

Päättyneen hoidon jälkeen hän tuntee olonsa hieman paremmaksi. Mutta parantunut hän ei ole. Ei ainakaan vielä.

- Kipuja on vielä vähän. Saamani tiedon mukaan lääke vaikuttaa vielä kuukauden ajan joten katsotaan sitten sen jälkeen.

Sairastui kesällä

Hän tuli todella sairaaksi jo kesällä.

- Ensin alkoi särkeä päätä ja niskaa. Sain silloin kortisonia viiden viikon ajan mutta se ei auttanut. Sitten kävin kiropraktikolla yksitoista kertaa eikä siitä ollut apua. Kiropraktikko oli se joka arveli että minulla voisi olla borrelioosi. Menin uudestaan lääkäriin ja pyysin borreliatestiä mutta lääkäri ei ottanut minua todesta.

Hän ehti käydä useamman kerran eri lääkäreillä ennen kuin hänelle lopulta tehtiin testi. Hän sai lähetteen hammaslääkäriin ja hampaat röntgenkuvattiin, ja hänen korvansa huuhdeltiin. Sen paremmin korvissa kuin hampaissakaan ei ollut mitään vikaa, ja tuolloin hän sai apua siihen että borreliatesti vihdoinkin tehtiin.

Heinäkuussa pään vasemmalla puolella alkanut särky oli ajan myötä siirtynyt alaspäin selkää pitkin ja asettunut lopulta vasempaan jalkaan.

Joutui odottamaan kauan

Hän kertoo että lääkärikäyntien välissä hän oli ?lähes toivoton? ja hakeutui kerran ensiapuun kun hänellä oli hyvin vaikeaa. Mutta kesti siis melkein marraskuun puoliväliin ennen kuin hän lopulta alkoi saada hoitoa borrelioosiin.

- Ensimmäisellä viikolla meitä oli 18 potilasta samanaikaisesti tiputuksessa. Se on harvinaisen paljon.

Hoidon aikana ehdittiin potilaiden kesken jutella paljon ? ?kahvikupillinen? lääkettä 20-30 minuutissa, arkisin ja pyhäisin. Yhdeltä potilaalta Allan Gustafsson sai vinkin jota hän mielellään jakaa eteenpäin.

- Yksi potilaista oli mennyt yksityiselle lääkäriasemalle ja pyytänyt borreliatestiä. Hän sai sen saman tien ja maksoi siitä 50 euroa. Hänen ei tarvinnut odottaa.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 12:07. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Ma Helmi 16, 2009 00:08

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 31.12.2008 22:16

Noin siis uutisoitiin Ahvenanmaan lehdistössä borrelioosista näin loppuvuodesta. Suurkiitokset ahkeralle suomentajallemme, joka jaksoi tunnollisesti kääntää nämäkin artikkelit ruotsista suomeksi.

Tarvitsisimme kipeästi myös vapaaehtoista henkilöä, joka pystyisi kääntämään tekstiä englannista suomeksi.

Vastaa Viestiin