BORRELIOOSIN HOITO-OHJEET HUKASSA?

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

BORRELIOOSIN HOITO-OHJEET HUKASSA?

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 23:26

Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 3.12.2008 13:54

PUNKKIKESÄ TULOSSA, HOITO-OHJEET HUKASSA

Duodecim 2005;121:1043

PÄIVÄLEHTIEN kertoman mukaan tulevana kesänä puutiaisia on luonnossa pilvin pimein. Vaikka vain pieni osa niistä kantaa mukanaan borreliabakteereita, punkin puremia on ruvettu pelkäämään kovasti. Arvatenkin lääkäreiltä tingataan antibiootteja yhä useamman pureman hoitoon, vaikkei mitään oireita olisikaan.

Entä sitten, jos oireita tulee?

Hampurilaisten kollegoiden kirjoittaman katsauksen mukaan julkaistut tutkimukset eivät anna vastausta siihen, ketä tulisi hoitaa, millä lääkkeellä ja miten kauan (Ann Rheum Dis 2005;64:519).

Useimmat borrelioositutkimukset on tehty Yhdysvalloissa, missä elelee vain yksi borrelialaji (B. burgdoferi sensu stricto). Euroopan puolella valtalajeina ovat B. afzelii ja B. garinii.

Yhtään tutkimusta borreliainfektion luonnollisesta kulusta ei ole julkaistu. Koska eri borrelialajien aiheuttamat tauditkin voivat poiketa toisistaan, kirjoittajat jäivät kaipaamaan sellaistakin tutkimusta, jossa bakteerilaji olisi määritetty.

Kunnollisten tutkimustulosten puuttuessa kaikki päätelmät oikeasta ja tehokkaasta hoidosta lepäävät enemmän tai vähemmän tyhjän päällä. Ensimmäinen oire infektiosta on usein erythema migrans. Sen hoidosta on tehty katsauksen kirjoittajien tietojen mukaan vain yksi tutkimus, jossa on ollut hoitamaton vertailuryhmä.

Toista ryhmää hoidettiin kyseisessä tutkimuksessa penisilliinillä, ja iho-oire hävisi keskimäärin kolmessa päivässä, verrokeilla kymmenessä päivässä. Muissa tutkimuksissa on vertailtu eri antibiootteja toisiinsa, ja ihottuma on hävinnyt lähes millä tahansa antibiootilla. Kuurien pituus on vaihdellut yhdestä kolmeen viikkoon.

Katsauksen kirjoittajat ovat reumatologeja, ja he käsittelivät muita systeemioireita kuin reumaa vain ohimennen. Eurooppalainen borrelioosi näyttää muuttuvan suoraan systeemitaudiksi ilman iho-oireita useammin kuin borrelioosi esimerkiksi Australiassa tai Yhdysvalloissa.

Reuman ja muiden systeemioireiden hoito on kuitenkin turhauttavaa, sillä oireet palaavat suurelle osalle potilaista riittävänä pidetyn hoidon jälkeen.

Olen tähän saakka luullut tietäväni suurin piirtein, kuinka borrelioosin iho-oireita pitäisi hoitaa, mutta saksalaiskollegoiden katsaus palautti ajatukseni lähtöruutuun. On kuitenkin parasta tehdä niin kuin suomalainen Terveysportistakin löytyvä suositus kehottaa. Ehkä suositus aikanaan muuttuu oleellisesti, kun lisää tietoa tuosta kierteisestä bakteerista saadaan. Sitä ennen suosituksen näytönasteen voisi pudottaa B:stä C:hen.

?MaHa

Vastaa Viestiin