SAIRAUS JA HYVÄ RAVITSEMUS

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

SAIRAUS JA HYVÄ RAVITSEMUS

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 21:17

Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 16.9.2008 13:49

Alla oleva artikkeli on julkaistu eilen... Pakko kertoa omakohtainen kokemus viime vuodelta. Makasin sairaalassa hillittömän clostridiumin kourissa eikä hoitohenkilökunta ymmärtänyt lainkaan miksi en suostunut syömään jacky-makupaloja, energiajuomia, jugurtteja, ym. sokerihirvityksiä ja ravintoköyhiä pöperöitä. Suolisto oli "vereslihalla", joten en halunnut itse enää aiheuttaa enempää/pitkittää ongelmia. Eräs hoitaja tokaisi, että se on antibiootti mikä hoitaa eikä siksi ole väliä mitä syö. Osastolta ei edes saanut maitohappobakteereja... mutta niitä ja vihannesmehuja toi mieheni.

http://elisa.net/ruokajaviini/uutiset/3682.html
Sairaudesta toipuminen vaatii hyvää ravitsemusta
15.09.2008 11:48

Kuopion yliopiston rehtorin Matti Uusituvan mukaan nykylääketieteessä potilasta hoidetaan valitettavan usein pelkästään lääkkeillä ja ?kylmällä? teknologialla. Ravitsemuksen merkitys unohdetaan usein, siitä huolimatta, että yksilöllinen, potilaslähtöinen ravitsemushoito edistäisi potilaan toipumista ja säästäisi merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia.

Vajaaravitsemuksesta kärsiviä sairaalapotilaita koettelevat moninaiset komplikaatiot, infektiot ja hitaasti paranevat leikkaushaavat. Tämän seurauksena kuolleisuus ja hoitopäivät lisääntyvät, Uusitupa toteaa.

Hän puhui aiheesta Turussa Ravitsemushoidon strategiaseminaarissa elokuussa, joka keräsi kuulijoikseen lähes parisataa terveydenhuollon ja ravitsemusalan ammattilaista.

Hoito voi epäonnistua aliravitsemuksen vuoksi

Jos perusasiat eivät ole kunnossa, potilaalle voi käydä huonosti.

Hyvän ravitsemushoidon pohjalle rakennetaan kaikki modernit hoitomenetelmät, kuten sädehoito. Hyvä ravitsemustila edistää myös leikkauksista toipumista. Tästä huolimatta sairauskertomuksissa ei ole useinkaan millään tavalla kommentoitu esimerkiksi potilaan painoa, Uusitupa puuskahtaa, ja ottaa esimerkin omalta uraltaan.

Vastaanotolleni lähetettiin kerran potilas, jonka sairauskertomuksessa luki: ? Potilas painaa 140 kiloa, mutta silmälääkärin mukaan enemmän.? Todellisuudessa vaaka värähti 240 kiloon. Täytyy sanoa, että silmälääkärillä oli silmää.

Jos ei tiedetä henkilön painonkehitystä, mennään aivan sumussa. Syötettävät potilaat ovat kehnoimmassa jamassa, heillä ravintoaineiden saanti jää usein riittämättömäksi, lisäsi samassa seminaarissa puhunut yliopettaja, koulutuspäällikkö Enni Mertanen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Dieetit ovat ajanhukkaa

Huono ravitsemustila heikentää vastustuskykyä, mikä voi olla erityisesti syöpäpotilaille kohtalokasta. Sen sijaan hyvä ravitsemustila parantaa mahdollisuuksia selviytyä rankoista hoidoista.

Uusitupa painottaa, että hyvän ravitsemustilan voi saavuttaa syömällä monipuolisesti ja pitämällä energiansaannin ja ?kulutuksen tasapainossa.

Ihmedieetit eivät tuo tulosta pitkällä tähtäimellä ja saattavat olla jopa terveydelle haitallisia.

Merkittäviä kansansairauksiamme ovat sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet, lihavuus ja kakkostyypin diabetes, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat ja muistihäiriöt.

Ravitsemuksella on merkitystä myös muistisairauksien ennaltaehkäisyssä. Monipuolinen ruokavalio, valtimotautien riskitekijöiden tehokas hoito ja säännöllinen liikunta hidastavat rappeuttavien aivosairauksien kehittymistä. (Finfood)

Teksti: Finfood Uutispalvelu / Marjo Hentunen

Vastaa Viestiin