Q-KUUMEBAKTEERIA TODETTU ENSI KERTAA SUOMESSA

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Q-KUUMEBAKTEERIA TODETTU ENSI KERTAA SUOMESSA

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 21:07

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 6.9.2008 0:14

Q-kuumeen aiheuttaja todettu Suomessa ensi kertaa

05.09.2008 - 13:58

Q-kuumeen aiheuttajaa Coxiella burnetii ? bakteeria on todettu länsisuomalaisessa nautakarjassa. Tilan eläimissä ei havaittu tautiin viittaavia oireita, vaan tartunta tuli ilmi muiden tutkimusten yhteydessä. Karjan tartuntatilanteen ja tartunnanlähteen selvittäminen on vielä kesken.

C. burnetii on solunsisäinen bakteeri. Se leviää suoraan eläimestä toiseen tai vertaimevien niveljalkaisten (esim. punkkien) välityksellä. Tartunta voidaan määrittää osoittamalla C. burnetii -vasta-aineita seerumista tai maidosta tai molekyylibiologisin menetelmin.

Tartuntaa esiintyy maailmanlaajuisesti. Laajamittaisia seurantatutkimuksia eri maissa ei kuitenkaan ole tehty. Vuonna 2006 yhdeksän EU-jäsenmaata raportoi C.burnetii-vasta-aineiden toteamisesta eri eläinlajeilla, lähinnä naudoilla. Pohjoismaista Tanskassa tartunta on yleinen. Suomessa on testattu eläimiä Q-kuumeen varalta vain satunnaisesti, joten yksityiskohtaista tietoa taudin mahdollisesta levinneisyydestä Suomessa ei ole. Taudin oireisiin perustuvia Q-kuume-epäilyjä ei ole koskaan todettu.

Q-kuume on zoonoosi (voi tarttua eläimistä ihmisiin) ja sitä voi esiintyä lähes kaikilla eläinlajeilla. Tartunta voi olla piilevä, äkillinen tai krooninen. Eläimissä tartunta on usein piilevä, mutta voi etenkin märehtijöillä aiheuttaa luomista ja hedelmällisyyshäiriöitä. Bakteeria erittyy maitoon ja synnytysteiden eritteisiin. Ihmisissä tartunta on joko oireeton tai ilmenee flunssan kaltaisin, vakavuudeltaan eriasteisin oirein.

Q-kuume ei kuulu lakisääteisesti vastustettaviin eläintauteihin eikä se johda viranomaistoimenpiteisiin tilalla. Tartuntatilan maitoa ei kuitenkaan saa luovuttaa kuluttajalle pastöroimattomana eikä käyttää pastöroimattomien maitotuotteiden valmistukseen.
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 14:31. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 21:07

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 6.9.2008 0:16

Lisätietoja:


Professori Sinikka Pelkonen, Eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö, Evira, p. 020 77 24950
Erikoistutkija Jaana Seppänen, Eläintautibakteriologian tutkimusyksikkö, Evira, p. 020 77 24481
Tartuntatautilääkäri Ville Lehtinen, Kansanterveyslaitos, KTL, p. 4744 8557.

Lisätietoja Q-kuumeesta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet_j ... it/q-kuume

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... t/q-kuume/
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 14:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 21:08

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 6.9.2008 0:23

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... t/q-kuume/

Q-kuume
Mikä on Q-kuume?

Q-kuume on eläinperäinen tartuntatauti (zoonoosi), jonka aiheuttaa Coxiella burnetii bakteeri. C. burnetii tartuttaa nautakarjaa, lampaita ja vuohia, sekä harvemmin myös muita eläimiä.
Miten tartunta saadaan?

Sairastunut eläin erittää bakteereja lähiympäristöönsä maidon, virtsan ja ulosteiden kautta. Erityisen runsaasti bakteeria erittyy poikimisen yhteydessä synnytysjätöksiin. Kuivuessaan eritteet pölyävät ilmaan aerosoliksi. Yleisimmin tartunta ihmiseen tapahtuu hengitysteiden kautta. Saastuneen pastöroimattoman maidon välityksellä tapahtuvat tartunnat ovat harvinaisia. Punkin pureman välityksellä tartunta on myös mahdollinen. Ihmisestä toiseen tartuntoja on tapahtunut vain erittäin harvoin.
Mitä oireita Q-kuumeeseen liittyy?

Tartunnan saaneista ihmisistä noin puolet sairastuu äkilliseen kuumetautiin yleensä 2-3 viikon kuluttua tartunnasta. Korkean kuumeen lisäksi oireina voi olla päänsärkyä, lihaskipuja, sekavuutta, kurkkukipua, kuivaa yskää, rintakipua, pahoinvointia ja oksentelua, vatsakipuja tai ripulia. Merkittävälle osalle kehittyy keuhkokuume. Suurella osalla potilaista maksa-arvot nousevat ja pienelle osalle kehittyy myös maksatulehdus. Osalla potilaista Q-kuume infektio voi pitkittyä, jolloin oireilu jatkuu jopa yli puoli vuotta ja voi aiheuttaa vakaviakin komplikaatioita, mm. sydänläppätulehduksen (endokardiitti).

Suurin osa potilaista toipuu kokonaan muutaman kuukauden kuluessa myös ilman mikrobilääkehoitoa. Tauti jättää pysyvän vastustuskyvyn.

Miten Q-kuume todetaan?

Q-kuume todetaan verikokeesta vasta-aineosoituksella. Vasta-aineet alkavat nousta vasta toisella sairausviikolla. Bakteerin nukleiinihappo voidaan osoittaa kudosnäytteestä PCR-tutkimuksella.
Miten Q-kuume hoidetaan?

Äkillinen Q-kuume hoidetaan mikrobilääkkeillä. Ensisijainen lääke on doksisykliini. Pitkittyneessä tautimuodossa antibioottihoito harkitaan tapauskohtaisesti ja se voi olla huomattavasti pidempikin.
Q-kuume Suomessa

Q-kuume on Suomessa erittäin harvinainen. Tapauksia on kuvattu lähinnä matkailijoilla.
Q-kuumeen ehkäisy

Q-kuumetta voidaan ehkäistä noudattamalla karjataloudessa hyvää hygieniakäytäntöä ja välttämällä pastörisoimattoman maidon nauttimista.
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 14:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 21:08

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 6.9.2008 11:01

http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts= ... :0:0:0:0:0:

TURUN SANOMAT

Julkaistu 6.9.2008 2:32:30
Nautakarjan Q-kuumeen aiheuttaja löytyi Suomessa ensi kertaa

JAMIE NIEMINEN

Länsisuomalaisessa nautakarjassa on ensi kertaa Suomessa todettu Q-kuumeen aiheuttaja, Coxiella burnetii -bakteeri. Tartuntatilan eläimissä ei havaittu tautiin viittaavia oireita, vaan tartunta tuli ilmi muiden tutkimusten yhteydessä.

Karjan tartuntatilanteen ja tartunnanlähteen selvittäminen on vielä kesken.

- On mahdotonta tietää tarkemmin, mistä bakteeri on tullut, koska se on saattanut esiintyä Suomessa piilevänä vaikka kuinka kauan, mahdollisesti useita vuosia, toteaa erikoistutkija Jaana Seppänen Eviran eläintautibakteriologian tutkimusyksiköstä.

- Kaupoissa myytävänä olevaa maitoa voi huoletta juoda kuten ennenkin. Mitään syytä hysteriaan ei ole. Vaikka Evira varoittaa varmuuden vuoksi luovuttamasta tartuntatilan maitoa kuluttajalle pastöroimattomana, kaikki suomalaista alkuperää oleva tölkkeihin pakattu maito on pastöroitua.

- Tartuntatilan maitoa ei saa käyttää pastöroimattomien maitotuotteiden, kuten juustojen valmistukseen. Suomalaiset juustot on kuitenkin valmistettu pastöroidusta maidosta.

Eviran mukaan tartuntaa esiintyy maailmanlaajuisesti. Laajamittaisia seurantatutkimuksia eri maissa ei kuitenkaan ole tehty. Vuonna 2006 yhdeksän EU-jäsenmaata raportoi C.burnetii-vasta-aineiden toteamisesta eri eläinlajeilla, lähinnä naudoilla.

Q-kuumetta ei todettu

Pohjoismaista Tanskassa tartunta on yleinen. Suomessa on testattu eläimiä Q-kuumeen varalta vain satunnaisesti, joten yksityiskohtaista tietoa taudin mahdollisesta levinneisyydestä Suomessa ei ole. Taudin oireisiin perustuvia Q-kuume-epäilyjä ei ole koskaan todettu.

C. burnetii on solunsisäinen bakteeri. Se leviää suoraan eläimestä toiseen tai vertaimevien niveljalkaisten kuten punkkien välityksellä. Q-kuume on zoonoosi, eli se voi tarttua eläimistä ihmisiin ja sitä voi esiintyä lähes kaikilla eläinlajeilla. Tartunta voi olla piilevä, äkillinen tai krooninen. Ihmisissä tartunta on joko oireeton tai ilmenee flunssan kaltaisin, vakavuudeltaan eriasteisin oirein.

Q-kuume ei kuulu lakisääteisesti vastustettaviin eläintauteihin eikä se johda viranomaistoimenpiteisiin tilalla.

Julkaistu 6.9.2008 2:32:30
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 14:33. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 21:09

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 6.9.2008 14:37

Sangen mielenkiintoista;

Huslabin vuonna 2006 päivitetyllä sivulla todetaan, että Q-kuumetta ei esiinny Suomessa.

http://www.huslab.fi/ohjekirja/20130.html

Kuitenkin Eviran vasta julkaisemassa Q-kuumeesta kertovassa tiedonannossa mainitaan, että Suomessa on testattu eläimiä Q-kuumeen varalta vain satunnaisesti, joten yksityiskohtaista tietoa taudin mahdollisesta levinneisyydestä Suomessa ei ole.

Myös samaan hengenvetoon Eviran erikoistutkija toteaa Turun Sanomien haastattelussa, että on mahdotonta tietää tarkemmin, mistä bakteeri on tullut, koska se on saattanut esiintyä Suomessa piilevänä vaikka kuinka kauan, mahdollisesti useita vuosia.

On siis vähintäänkin omituista, että Q-kuumeen esiintymättömyys Suomessa esitetään faktana, jos kerran asiaa ei ole edes järjestelmällisesti tutkittu.

Vastaa Viestiin