KAKSI PUNKKIA KIINNI, EI ANTIBIOOTTIKUURIA

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

KAKSI PUNKKIA KIINNI, EI ANTIBIOOTTIKUURIA

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 19:09

Lähettäjä: tuuroi2 Lähetetty: 15.7.2008 10:08

Eilen illalla punkkitarkastuksessa löytyi kaksi tiukasti kiinni olevaa punkkia ja punoitus ympärillä plus kaksi viikkoa sitten yksi punkki kainalossa, mutta tämä lähti pois omilla konsteilla. Molemmista eilisiltaisista punkeista jäi väkäset ihoon ja kesti jonkun aikaa ennen kuin lääkäri sai ronkittua jätökset pois. Kerroin hänelle saaneeni borrelioosin viitisen vuotta sitten, eikä silloin tullut mitään ihottumaa eikä myöskään antibioottikuuria silloin, vaan puolitosta vuotta tapahtumasta kun itse pyysin vasta-ainetestejä ja silloin lukemat olivatkin tuhansissa. Sanoin kärsiväni päivittäin kovista kivuista, joihin vain Tramal ym. kovat tropit auttavat ja kerroin myös saaneeni MS-tautidiagnoosin ja neurologin mukaan kaikkia tulehduksia tulisi välttää. Kerroin myös litaniat siitä, kuinka minulle kuten ei monelle muullekaan tule koskaan erythema migransia eikä vasta-ainetestitkään ole luotettavat, mutta hän pysyi tiukasti kannassaan että ei anna antibioottikuuria, vaan ainoastaan jos ihottumaa on viikon kuluttua tai vasta-ainetestit näyttävät borrelioosin olemassaolon veressä. Tämä on totta, p-kele . Lääkäri sanoi, että heidän ohjeensa on, että viikon päästä puremasta täytyy olla vähintään 5 cm:n halkaisijaltaan oleva ihottuma, muuten ei antibioottia tipu, piste!!! Ei auta kuin odottaa muutama viikko ja mennä vasta-ainetesteihin ja toivoa sitten saavani antibiootit. Ärrrrrrrrrrrrrrrsyttäääää!!!
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Viltsu3 Lähetetty: 15.7.2008 10:51

Suostuiskohan lääkärit näyttämään meille niitä ohjeitansa? Niitä tuntuu olevan kovin monenlaisia. Voiskohan noita hoidosta kieltäytymisiä pyytää kirjallisina versioina? Mitä oikeuksia potilaalla on ylipäänsä? (Retorinen kysymys; ei mitään.)

Mulla oli useita vuosia sitten ihomuutos jonka halkaisija oli yli 10 cm. Lääkäri ilmoitti että sellaista ei hoideta mitä ei ole. Tutkimus suoritettiin n. 1 1/2 sekunnin vilkaisulla. Huvittavaa oli se että kun olin ilmoittautumassa lääkäriin niin ystävällinen vastaanottoihminen sanoi että "muista pyytää antibioottikuuri - vaikka kyllähän ne sen antaa nykyään automaattisesti"!

Se siitä automaatiosta. Puolen vuoden kuluttua oli mentävä uudestaan (eri) lääkärille saman ihomuutoksen takia kun en sitä kauempaa jaksanut raapia.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 15.7.2008 11:51

Kiitos, että toit tämän tärkeän tapauksen julki täällä foorumissa!

MS-tautidiagnoosista en kommentoi mitään, koska siitä minulla on taas aivan omat ajatukseni, mutta...

"...neurologin mukaan kaikkia tulehduksia tulisi välttää."

ja siltikin tämä lääkäri on tietoisesti valmis ottamaan riskin, että nyt jo kroonikkopotilas saa mahdollisesti uuden megainfektion eli uuden borrelioositartunnan. Haloo?

Milläköhän mittarilla se on mitattu, että ihomuutoksen tulee olla kaikilla vähintään se 5 cm? Eihän hyttysenpistostakaan tule kaikille samanlaista jälkeä? Ja ihomuutos jää kuitenkin kokonaan muodostumatta noin puolessa tapauksista.

Miten minusta taas tänä aamuna tuntuu, että mistään ei ole opittu mitään?
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 15.7.2008 14:42

Sattuisiko sinulla olemaan punkit tallella ?
Jos on niin, punkin voi lähettää minigrip-pussissa Saksan laboratorioon testattavaksi. Maksaa muistaakseni vähän alle 40 euroa. Kotisivuilla on tarkemmat ohjeet. "Etukäteen varmuuden vuoksi määrätyistä antibioottihoidosta kiistellään, koska punkin puremista tartuntaan johtaa vain noin 1 - 3%. Jos punkki sattuu olemaan Borrelioosin kantaja, kasvaakin tartuntariski kymmenkertaiseksi eli aina 30 %:iin" sanotaan labran sivuilla (suomenkielisenä myös).
_____________________________________________________________


Lähettäjä: jukka61 Lähetetty: 15.7.2008 20:37

Tuuroi, missä tuollainen "ohjeistus" on?

Ainakin PK-seudulla yksityiset lääkärisemat suorastaan tuputtaa antibiootteja, jos punkki on ihossa kiinni - viime kesänä 2 punkkia oli kiinni ja kävin ne irrotuttamassa lääkärillä, jotta jää dokumentti punkeista, molemmilla kerroilla tuli "automaattisesti 3 viikon amoksiliini-kuuri.

Sen takia käyn näyttämässä ne nykyään, koska aikoinaan en käynyt ja sitten Borrelian "iskiessä" viiveellä tutkittiin kaikki muut sairaudet paitsi Borrelia. Myöhemmin valitin asiasta, että lääkärin ammattitaitoon kuuluu tutkia Borren mahdollisuus, jos potilaalla on sen kaltaiset oireet ja tutkitaan paljon harvinaisempia sairauksia.

Potilasvakuutuskeskuksen vastaus oli, ettei lääkärit menetelleet huolimattomasti, kun en kertonut "punkkikontaktista" puolta vuotta aiemmin - ihan, kun olisin siinä kunnossa tajunnut asiaa ja pidin automaattisena sitä, että niinkin yleinen juttu kuin Borre tutkitaan, kun verta "kupattiin" putkilotolkulla.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Viltsu3 Lähetetty: 17.7.2008 21:26

Ihan maalaisjärjellä ajateltuna kyse on lääkärin luovuudesta jos se on keksinyt tällaisen viikon rajan.

Mulla on ollut useita punkkeja kiinni ja ihomuutoksista tiedän/muistan neljä. Kolmen takia olen käynyt lääkärissä.

Ensimmäisestä sanottiin heti ettei ole mitään, allergialääkkeitä antoi (yli 10 cm alue, mä kirjoitinkin siitä just äsken tähän), 1/2 vuoden kuluttua borreliatesti ja kortisonivoidetta, testi tulkittiin "rajatapaukseksi" ja myöhemmin eri lääkäri ilmoitti että sekin oli positiivinen eli lymen taudista on kyse.

Toisella kerralla virolaisperäinen supernormaali (eli puhui kuin ihmiselle eikä paskantärkeydestä tietoakaan) nuori mieslääkäri totesi tosi ärhäkän ja laajan ihottuman, lähetti labraan ja sanoi että pitää tulla 2 t kuluttua uudestaan. Mä ajattelin että käyn labrassa mutta jonku sortin hoito täytyy alottaa saman tien kun mulla on vielä noin 40 mintsan ajomatka sieltä kotiin ja toinen moinen takas, eli varmaan en lähde minnekkään. Mutta lääkäripä juoksi sinne labraan tohkeissaan ja sanoi ottaneensa selvää asioista ja että aloitetaan antibiootit samantien. Sain antibiootit jotka pienensivät ja rauhoittivat ihomuutosta mutta lopullisesti sekin rauhoittui vasta seuraavana vuonna yli kuukauden pituisen paikallishoidon kautta. Siitä sitten sainkin borrelioosidiagnoosin ja myös edellinen testitulos tulkittiin positiiviseksi ("mutta sullahan on jo ennestään positiivinen tulos"). Tosin ensimmäisin tartunta oli tapahtunut jo vähintään 8 v. aikaisemmin.

Eka lääkäri: "Borrelioosi, pannaan mappi ööhön ja sanotaan että se on aina varma rajatapaus" ja toka lääkäri: "Tällä näyttää olevan borrelioosi mutta onhan sillä ollu arvot paljon korkeemmallla jo neljä vuotta sitten ". Meniköhän se näin? (Oikeesti ensimmäinen tartunta oli tullut jo vähintään 8 v aikaisemmin.) Kolmannella kerralla lääkäri totesi ison ihomuutoksen ja voimakkaan turvotuksen polven yläpuolella ja diagnoosi oli "vaan joku bakteeritulehdus" (kerroin että poistin siitä punkin muutama päivä sitten). Sain antibiootit kylläkin.

Se näistä jaaritteluista tällä kertaa mutta mitä tulee antibiootteihin niin olen ymmärtänyt että monet pienten lasten äidit ovat närkästyneitä siitä että lapsille tuputetaan antibiootteja joka lähtöön, varsinkin kun on korvaongelmia. Itse olen kieltäytynyt useamman kerran ns. varmuuden vuoksi -antibiooteista koirien kohdalla. Olis varmaan pitänyt nekin ottaa talteen, ei kai niissä paljon muuta eroa oo ihmislääkkeisiin kuin nimi. Mikä pee siinä mättää että niitä varjellaan ihmispuolella tarkemmin ku huumausaineita??? Joku tilastokysymys taas vai?

Mutta Tuuroi, jos siinä kopiossa ei kerrota että lekuri on kieltäytynyt antamasta sulle antibioottihoitoa niin nosta meteli jos jaksat. Sais ne edes omista puheistaan olla vastuussa...
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 17.7.2008 22:42

tuuroi1, tähänhän tämä maamme borrelioosinhoitopolitiikka on potilaat ajaneet. Aika monilla tuntuu olevan kotonaan jonkinlainen antibioottiarsenaali tai sitten hyviä ystäviä, joiden kautta niitä voi saada. Monet matkustavat myös ulkomailta antibiootteja hakemaan tai pyytävät jotakin matkailevaa tuttavaansa niitä tuomaan.

Nyt on meilläkin viimeinkin myönnetty, että borreliabakteerit väistävät antibiootteja. Luulisi, että kokeet ihmisillä käynnistyisivät heti ensitilassa maamme lukuisten borrelioosikroonikoiden osalta. Ja täältä yhdistyksestähän niitä koekaniineja kannattaa kysellä, koska tänne kertyy juuri sitä populaa, joka ei ole hoitoa saanut tai jotka eivät ole sillä kaikkiparantavalla kolmella viikolla parantunut.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 18.7.2008 12:57

Esimerkiksi tässä Hus:in sivulla olevassa artikkelissa vuodelta 2006 todetaan selvästi, että tyypillinen rengasihottoma tulee vain puolelle borrelioositartunnan saaneista. Tämä on siis tiedetty jo vuosia sitten, joten en ymmärrä, että miksi jo ennestään sairaan ihmisen pitäisi jäädä odottelemaan ihomuutoksen muodostumista. Ehkä tämän asian vakavuutta ei vaan vieläkään ymmärretä tarpeeksi hyvin.

(Muuten artikkeli sisältääkin jo osin vanhentunutta sekä hieman ristiriitaistakin tietoa aiheesta.)

http://www.hus.fi/default.asp?path=1,46 ... 3411,13437

"Tavallisin borrelioosin oire on ihottuman laajeneminen, jollaisen ilmaannuttua on hyvä mennä lääkäriin. Tällainen rengasmainen ihottuma tulee joka toiselle borrelioosiin sairastuneelle."
_____________________________________________________________


Lähettäjä: tuuroi2 Lähetetty: 18.7.2008 16:58

Kiitos taas vastauksesta daila ja kaikki, jotka olette ottaneet kantaa tähän 2 punkkia..... aiheeseen! Tämä foorumi on kyllä hieno juttu ja kaikki te vertaistukilaiset, lämmin kiitos teille kaikille! Sain antibiootit mutkan kautta, vaikka niin ei tämän asian kuuluisi mennä.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: jukka61 Lähetetty: 18.7.2008 18:51

Luulisi tosiaan tyhmemmänkin tajuavan, että, kun kerran on punkista saanut Borrelian, niin todennäköisyys, että sen saa uudestaan - jos ja kun kiinni ollut (olleet) punkki kantaa Borrelia-bakteeria - on todella suuri, koska elimistö itse ei tuhoa bakteeria (kuten osalla ihmisistä).

Edelleen "tuo" MS-tauti ja kehotus välttää kaikkia mahdollisia infektioita - niiden uhkia - pitäisi olla aika vankka argumentti.

Eräs sukulaiseni sairastaa syöpää, mutta hoito on tepsinyt ja tällä haavaa hän on yli 75-vuotiaana elämänsä kunnossa eli syöpä on kurissa, mutta, kuten monissa kroonisissa taudeissa, ns. noutaja on joku muu syy, yleensähän se vanhuksilla on keuhkokuume.

Juuri tätä varten hän saa heti tarvittavaa hoitoa kaikkiin infektioihin, tarvittaessa - jos infektio on "tuttu" tai uusiutuva juttu - antibiootit tulee puhelinreseptillä lähimpään apteekkiin parissa tunnissa sen jälkeen, kun asiasta on keskusteltu lääkärin kanssa.

Mikäköhän syy on siinä, että Borrelian kohdalla kaikki "tökkii", vaikka tietoa ja tutkimuksia tulee tuutin täydeltä, liekö kyseessä välinpitämättömyys/ammattitaidottomuus/jne.

Ilman skitsoilua tulee helposti mieleen, että lääkärikunta on nyt niin pallo hukassa, että helpointa on ottaa kielteinen ja vähättelevä linja, pelkona, kun on se, että potilaat tietävät kohta enemmän ja alkavat vaatia oikeuksiaan ärhäkämmin (perustellusti).

Vastaa Viestiin