DIAGNOSOINTI KÄYTÄNNÖSSÄ

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

DIAGNOSOINTI KÄYTÄNNÖSSÄ

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 18:51

Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 14.3.2008 13:19

Tässä diagnosoinnin lyhyt oppimäärä . En tiedä miten lääkkiksessä opettavat, mutta käytäntö taitaa mennä aikalailla näin:

Jos on negatiivinen näyte alussa = ei merkitystä ja ei ainakaan borrelioosia.

Jos on positiivinen näyte alussa = ei merkitystä ja ei ainakaan välttämättä borrelioosia = ehkä on ehkä ei ja otetaan niin monta näytettä, että tulee negatiivinen

Jos on positiivinen näyte myöhäisvaiheessa = ei merkitystä ja ei ainakaan borrelioosia, vanha tauti joka on poishoidettu

Jos on negatiivinen näyte jossain vaiheessa todettua myöhäisvaihetta = ei merkitystä ja ei ainakaan enää borrelioosia.

Huom: Oireillahan ei ole mitään merkitystä muutoinkaan.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 14.3.2008 16:48

Siis tämä on aivan sikahyvä!!!

Missä me olisimmekaan ilman näitä testejä?!?

Oireillahan ei ole tietenkään mitään merkitystä, koska nehän ovat tunnetusti vain ihmisen oman mielikuvituksen tuotteita. Ja siihenhän löytyy taas apu tosi läheltä eli psykologi, psykiatri, masennuslääkkeet jne.

Oliko meillä jotain muita ongelmia ratkottavaksi tälle päivälle?
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 16.3.2008 12:22

Lisää erilaisia ihmisten saamia selitysmalleja vasta-ainetestien tuloksista. Testitulosten tulkinnat ovat todellisia - vastaavia kokemuksia kuulee viikottain, välillä päivittäin.

Esim. Heikko positiivinen merkitsee:

1. Epävarma tulos, todennäköisesti löydöksellä ei ole merkitystä - seuraillaan.
2. Tauti on jo menossa pois - ei siis tarvitse tehdä mitään.
3. Vasta-aineiden nousussa on todennäköisesti kyseessä väärä positiivinen tulos - ei tarvitse tehdä mitään.
4. Kyseessä ei ole mitä todennäköisimmin borreliabakteerin aiheuttama vasta-aineennousu, vaan jonkun muun taudinaiheuttajan eli "ristireaktio" - tilannetta ei siis tarvitse selvitellä enempää.
5. Vasta-aineet ovat vain jääneet sinne "roikkumaan" ovat eräänlainen "serological scar" - ei siis tarvitse tehdä mitään.

Jokaisen em. tulkinnan päätteeksi muistutetaan, että "tulette sitten käymään uudelleen mikäli oireet jatkuvat tai pahenevat".

Itsestään selvää on, että negatiivinen vasta-ainetulos sulkee nykykäytännön mukaan kokonaan pois Borrelioosimahdollisuuden. Siitä huolimatta, että kirjallisuus ja tutkimukset painottavat diagnoosin kliinisyyttä ja laborartoriodiagnostiikan puutteellisuutta.

Potilaan oireilla ei ole suurtakaan merkitystä. Ne ovat todennäköisimmin seurausta liiallisesta omien oireiden tarkkailusta ym lähinnä "korvien välissä" olevista tekijöistä.

Ja mikäli oireisiin suhtauduttaisiinkin vakavissaan, ei oireiden syynä voi olla borreliabakteeri tai muut punkinpureman välityksellä saadut taudinaiheuttajat. Kyseessä on autoimmuunireaktio, reuma, MS-tauti, fibromyalgia, krooninen väsymysoireyhtymä, ärtynyt paksusuoli, silmätulehdus, munuaistulehdus yms. Edellä mainittujen "tautien"/oireiden aiheuttajaa ei sen sijaan etsitä, vaan tyydytään hoitamaan yksinomaan oireita erilaisilla lääkkeillä.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 16.3.2008 16:16

Hei kaikille!

Hmmm... Kun tätä palstaa lueskelee, niin on pakko ryhtyä kirjoittamaan... Aika riskaabelia asennetta nuo edellä mainitut tulkinnat kieltämättä edustavat, mutta varmaan valitettavasti aika todenmukaista tekstiä joka sana. Taitaa olla pahaa jälkeä odotettavissa...

Keskeinen ongelma borrelioosin diagnosoinissa taitaa olla se, että meillä ei ole Suomessa ainuttakaan borrelioosilääkäriä. (Kertokaa ihmeessä, jos olen väärässä. Itse en ole ainakaan onnistunut vielä häntä löytämään, mutta tapaisin hänet enemmän kuin mielelläni.)

Maamme lääkärit eivät muutenkaan tunnu olevan järin ajantasalla borrelioosin aiheuttamista moninaisista oireista. Borrelioosia hoitavat tietääkseni nykyään lähinnä infektiolääkärit. Mielestäni pelkässä borrelioosissakin löytyisi tehtäväkenttää aivan riittävästi.

Täytyisikin oikestaan tiedustella, että saisiko lääkiksestä vaikka tietää heidän opintosuunnitelmansa eli että minkä verran siellä ylipäätään käsitellään borrelioosia vai jääkö tiedonhankinta lähinnä henkilön itseopiskelun varaan. Onko kukaan perillä asiasta eli onko tuttuja lääkiksessä? Epäilen itse, että kyseinen oppimäärä on melkoisen lyhyt.

Kaikki lääkärin toimivaltaa rajoittavat hoitokäytäntösäädökset olisi tietysti myös jotenkin uudistettava ja järkeistettävä borrelioosin suhteen. Nykykäytännön mukaanhan lääkäri ei edes pysty välttämättä hoitamaan borrelioosia järkeväksi katsomallaan tavalla, vaikka tietoa taudista sattuisikin olemaan riittävästi.

Nämä autoimmuunisairaudet yms ovatkin sitten ihan oma lukunsa. Kukaan ei tiedä mistä ne johtuvat, miten ne etenevät eikä mikä niihen auttaisi. Ihmisen elimistön kerrotaan vaan hyökkäävän virheellisesti itseään vastaan. Ilmankos hieman karrikoidusti joka toisella tuttavallani on nykyään takataskussa fibromyalgia-diagnoosi ja joka toisella krooninen väsymysoireyhtymä-diagnoosi. Monilla heistä on myös lukuisia oireita, jotka eivät varsinaisesti edes kuulu kyseisten sairauksien taudinkuvaan, mutta jotka taas sopisivat paremmin kuin hyvin esim. borrelioosissa ilmeneviin oireisiin. Nämä tässä kappaleessa mainitut sairaudet ovat myös siitä näppäriä diagnooseja, että Kela tuntuu suhtautuvan niihin kaikkiin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Jos testausmenetelmät kerran ovat näinkin loistoluokkaa, niin voisiko edes osassa tapauksista kyseessä olla kuitenkin bakteerista? Vastausta on kai turha miettiä sen pidempään.

Toivottavasti mahdollisimman moni nuori lääkiksen opiskelija suuntaa jatkossa mielenkiintonsa kohti borrelioosia, sillä näin nykyisellään edeten näyttää ainakin olevan riittävästi työsarkaa tiedossa ja palkankin pääsee varmasti joskus tulevaisuudessa itse määrittelemään.

PS. Erityiskiitokset yhdistykselle tästä keskustelupalstasta! Tämä tuntuu olevan ainoa paikka koko valtakunnassa, josta onnistuu saamaan edes jonkinlaista ajankohtaista tietoa borrelioosista. Olette siis ruusunne ansainneet!
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 16.3.2008 21:32

Kiitokset palautteesta . Kiva, että osallistut keskusteluun.

Olen tutkinut Borrelioosia toistakymmentä vuotta päivittäin useita tunteja päivässä enkä vieläkään tiedä siitä läheskään riittävästi. Lääkärien koulutuksessa Borrelioosista kerrotaan noin 20 minuutin ajan - joidenkin lääkäreiden mukaan he eivät saaneet tietoa näinkään paljon. Tämän tiedon varassa monet lääkärit siis tekevät esim. Borrelioosia koskevia diagnooseja. Siksi, ei ole ihme, että ihmiset saavat kuulla kaikenlaisia epämääräisiä selityksiä oireidensa syiksi. Suurin osa sairastuneista ei tapaa missään vaiheessa esim. infektiolääkäriä.

Borrelioosia tutkivia lääkäreitä löytyy Suomestakin esim. Turusta ja Helsingistä. Diagnoosin/hoidon saaminen ei ole kuitenkaan aina osoittautunut helpoksi silläkään suunnalla. Vasta-ainetestien epäluotettavuudesta huolimatta hekin näyttävät usein nojaavan enemmän testituloksiin kuin punkkianamneesiin ja potilaan oireisiin. Eli mikäli testit ovat negatiiviset, lievästi positiiviset jne (kuten diagnosointia koskevassa keskustelussa kerroimme), ei oireiden syynä ole Bb vaan mikä tahansa muu asia.

Tilanne ei ole mainittavasti parempi maailmallakaan. Siksi joidenkin Borrelioosia sairastavien henkilöiden lapset ovat alkaneet opiskella lääkäreiksi. He haluavat varmistaa, että edes tulevaisuudessa meillä olisi muutamia Borrelioosia laajemmin tuntevia lääkäreitä.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 26.3.2008 11:38

Hei taas!

Näin äkkisältään maalaisjärjellä ajateltuna tuntuisi, että järkevimpään ja parhaaseen lopputulokseen johtavaan hoitoon borrelioosin kohdalla päästäisiin, jos samalla klinikalla toimisi sekä kaltaisesi pitkänlinjan borrelioositutkija että borrelioosista aidosti ja syvästi kiinnostunut lääkäri/lääkärit. Käytössä tulisi tietysti olla myös tarkin mahdollinen laboratorio testitulosten analysointia varten.

Tälläisen lääkärin olisi tosin oltava, sinun laillaisi, tarpeeksi nöyrä ja avarakatseinen borrelioosin edessä sekä myönnettävä lääketieteellisen koulutuksen antaman tiedon rajallisuus.

Borrelioosista näyttää kuitenkin olevan jo maailmalla melkoisesti tutkimuksiin perustuvaa tietoa, jota olisi syytä hyödyntää näinkin vakavan sairauden kohdalla.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 12.7.2008 16:27

Sangen mielenkiintoinen kooste muutaman vuoden takaa:

http://personal.fimnet.fi/laaketiede/ka ... us2005.htm

Pekka Lahdenne HUS:sta muistutti, että borrelioosidiagnoosi on kliininen. Laboratoriokokeet tukevat kliinistä diagnoosia. Paikalliselle (stage I) taudille on tyypillistä erythema migrans tai lymfosytooma. Disseminoituneessa taudissa stage II:ssa voi oireena olla fakiaalipareesi, meningitis, radiculitis, mononeuriitti, arthritis, myalgia tai carditis. Stage III:lle on tyypillistä meningoencephalitis ja acrodermatitis chronica.

Laboratoriotutkimuksissa borreliaviljelyllä tai PCR-tutkimuksella ei ole mitään merkitystä ? positiivinen löydös saadaan vain yhdellä prosentilla sairastuneista. Serologiaa tehdään ELISA (enzyme linked immunoabsorbent assay) seulonnalla ja tarvittaessa immunoblottauksella, jossa antigeenina on bakteerisolu tai sille spesifinen proteiini. Disseminoitunutta tautia epäiltäessä kannattaa tutkia liquorin leujosyytit, proteiini ja vasta-aineet.

Seerumin vasta.ainepitoisuus on korkeimmillaan 2-4 viikon kuluttua infektiosta ja vielä puolenkin vuoden kuluttua koholla joskin jo laskemassa. Arthriitissa vasta-aineet voivat olla koholla vuosia. Myöhäisvaiheen taudissa IgM vasta-ainetuloksiin liittyy paljon virheitä.
_____________________________________________________________


Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 14.7.2008 20:56

Ihmettelen miksi Lahdenne ei tuonut asiaa ilmi kevään 45min ohjelmassa ? (Eikä vihjaissut sanallakaan kesäkuussa Suomen Akatemian tutkimuksista. En tietenkään ole satasen varma, mutta luulisin, että Suomen borrelioosista kiinnostuneiden lääkäreiden piirit ovat sen verran pienet, että ovat kyllä tienneet moisesta... ja tutkimushan kai päättyi jo muutoinkin v. 2007 ?)

Tai sitten Lahdenne tarkoittaa jotain aivan muuta kuin mitä taviksena ymmärrän lauseella: "positiivinen löydös saadaan vain yhdellä prosentilla sairastuneista" ja "borrelioosidiagnoosi on kliininen".

Mitä tuo kliinisyys sitten oikein tarkoittaa, kun vahvasti oireisena ja positiivisin vasta-ainetuloksinkaan ei diagnoosia tahdo saada ?
Oksi puolestaan kirjoittaa v. 1999 Duodecimin aikakauskirjassa mm. näin: "Esimerkiksi krooninen väsymys ja fibromyalgia, joita borrelioosi epäilemättä pystyy aiheuttamaan, ovat niin yleisiä oireita muutoinkin, että borreliavasta-aineiden löytyminen tällaisen potilaan seerumista ei oikeuta borrelioosidiagnoosiin"
Koko artikkeli löytyy:

http://www.terveysportti.fi/terveysport ... D91404.htm
_____________________________________________________________


Lähettäjä: jukka61 Lähetetty: 14.7.2008 21:30

Tuota kommenttia - siis ristiriitaa 45 min ja tuon välillä - myös ihmettelen.

Typerääkin tyhmempää on myös se, että labrojen tutkimuksia luetaan sanasta sanaan, eihän ne siellä labrassa näe itse potilasta, vaan kirjoittavat sen, mitä tutkivat, jolloin kliininen kokanaisuus, yms. jää sivualalle.

Esim., minulla on aina vasta-aineet koholla (runsaasti) ja immunoblottauksessa löytyy runsaasti Borrelialle sopivia antigeenejä. Aina - ensimmäisestä blottauksesta v. 2000 - lähtien Ilkka Seppälä (myös doping-lääkäri/tutkija) on kirjoittanut (varmuuden vuoksi), että kysessä voi olla akuutti käynnissä oleva infektio tai merkki jo sairastetusta vanhasta infektiosta. Mielenkiintoista olisi tietää, milloin infektio on "vanha" ja/tai sairastettu.

Edelleen toisilta tutkijoilta tulee likvor-näytteet, joissa aina myös proteiinit, albumit, yms. koholla, mutta ns. likvor-indeksi (??) raja-arvo, joten asialla ei kuulemma ole merkitystä. Kuitenkin kohonneita vasta-aineita sekä likvorin proteiinejä pidetään useiden tutkimusten mukaan merkkinä kroonisesta/pitkittyneestä infektiosta. Vielä, kun oireet on tyypilliset Borrelle, ei diagonnosin teon pitäisi olla vaiketa, mutta todella vaikeata, jopa mahdotonta se on.

Vastaa Viestiin