BORRELIABAKTEERI LUULTUA SALAKAVALAMPI

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

BORRELIABAKTEERI LUULTUA SALAKAVALAMPI

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 18:16

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 21.6.2008 15:33

Professori Matti K. Viljasen radiohaastattelu Sveriges Radio Sisuradiossa

http://www.sr.se/Sisuradio/nyheter/arti ... el=2147550

21.6.2008 8:00:00
Borrelia-bakteeri luultua salakavalampi

Punkit kuuluvat kesän kiusoihin. Niiden levittämä borrelia-bakteeri on nyt osoittautumassa salakavalammaksi kuin tähän saakka on luultu.

Suomalaistutkijaryhmä on saanut viitteitä siitä, että bakteeri piiloutuu nivelkudokseen ja onnistuu näin hämäämään antibiootteja.

Punkin puremasta saattaa saada kroonisen borrelioosi-taudin, joka aiheuttaa muun muassa vakavia nivel- ja hermosto-oireita.
Kesäheinikossa vaanii vihollinen

Kesäheinikossa vaanii kavala vihollinen, pikkuruinen punkki, jonka puremasta saattaa saada vakavia sairauksia. Yksi näistä on borrelioosi, joka useimmilla ihmisillä menee ohi antibiooteilla, mutta muuttuu toisilla krooniseksi piinaksi hermosto- ja niveloireineen. Suomalaistutkijat ovat nyt saaneet hiiritutkimusten avulla viitteitä siitä, miksi näin käy.

Tutkijoiden tarkoituksena on nyt selvittää tehoaisiko useiden eri antibioottien yhdistelmä borreliabakteerin. Jos tässä onnistutaan hiirillä, lääkkeitä ryhdytään kokeilemaan ihmisillä ja jos hyvin käy, tehokas lääkitys borrelioosin on käytössä jo muutaman vuoden kuluttua.

Professori Matti K. Viljanen Turun yliopistosta muistuttaa, että punkkirokote ei torju borrelioosia.

Tällä hetkellä kesäniityllä kahlaavan onkin varminta vetää jalkaan pitkät housut ja saappaat. Esimerkiksi Helsingin seudulla borrelia-bakteeria kantaa joka kolmas punkki.

SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsinki
katri.nisula@sr.se

Vastaa Viestiin