PUUTIAISAIVOKUUMEESTA (TBE) ETELÄ-SAIMAASSA 9.6.2008

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

PUUTIAISAIVOKUUMEESTA (TBE) ETELÄ-SAIMAASSA 9.6.2008

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 18:02

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 13.6.2008 18:42

http://www.esaimaa.fi/page.php?page_id= ... 0815359414

Lappeenrannasta löytynee taas puutiaisaivokuumetta
9.6. 04:00

Kuvateksti: Eija Laakso lenkkeilee Pappilanniemessä punkkeja pelkäämättä, onhan hänellä puutiaisaivokuumerokote. Laakson mukaan puutiaiskuumevaara on hieman vähentänyt lenkkeilijöitä alueella, eikä koiria enää näy ollenkaan.
Kuva: ILKKA KARHU

Pappilanniemen punkit kantavat yhä virusta. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. JENNI MARSIO

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen uskoo aivokuumevirusta kantavia puutiaisia löytyvän tänäkin kesänä Lappeenrannan keskustan lähettyviltä. Maakunnan alueella niitä on tavattu vain Pappilanniemen ulkoilualueelta.

- Jos tautia on kerran ollut jollain alueella, ei se todennäköisesti häviä sieltä mihinkään, Saarinen arvioi.

Punkit ovat laajentaneet reviiriään Suomessa. Lappeenrannan seutu on vankkaa punkkialuetta. Punkkien määrä vaihtelee paikallisesti, mutta yleensä punkkeja löytyy niiltä alueilta mistä ennenkin.

Etelä-Karjalan alueella ei ole tänä vuonna tavattu yhtään puutiaisaivokuumetapausta. Viime vuonna tartunnan sai muutama ihminen.

Saarinen kehottaa ihmisiä muistamaan maalaisjärjen: punkkihysteriaan ei ole syytä. Punkeilta suojautumisessa auttavat pitkät hihat ja lahkeet sekä kumisaappaat.

Punkkisyyni on aina paikallaan, kun on liikkunut niille otolliselle alueella.

Punkkikanta kasvaa aurinkoisina ja lämpiminä kesinä. Hyvillä ilmoilla ihmiset myös liikkuvat enemmän luonnossa, jolloin punkkien kohtaaminen on todennäköisempää.

Etelä-Karjalassa kiersi toukokuussa viime vuoden tapaan punkkibussi. Bussista sai puutiaisaivokuumeelta suojaavan rokotteen ilman ajanvarausta.

- Rokotteita haki viime vuonna noin 5 000 ihmistä, ja tänä vuonna päästiin lähes samoihin lukuihin. Tänä vuonna olimme varautuneet kävijöiden määrään ja kaikki halukkaat saivat rokotteen, bussissa työskennellyt Mia Koukku kertoo.

Koukku kehottaa ihmisiä itse arvioimaan tarpeensa rokotteelle.

- Jos on paljon kaupunkioloissa ja sisällä, ei ole tarvetta rokotteelle. Mutta jos työ tai harrastus vie paljon metsiin ja heinikkoon, niin tarve on suurempi.

Bakteeriopin professori Matti K. Viljanen Turun yliopistosta muistuttaa, että punkkirokote suojaa vain puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia vastaan. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

- Monet luulevat, että heidän ei tarvitse pelätä punkkeja rokotteen jälkeen, mutta tämä ei pidä paikkaansa, toteaa Viljanen.

Borrelioosi on paljon yleisempi kuin puutiaisaivokuume, ja sitä tavataan tuhansilla suomalaisilla vuosittain. Suurin osa tapauksista voidaan hoitaa antibiooteilla

Vastaa Viestiin