BORRELIOOSISTA KALEVASSA 13.6.2008

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

BORRELIOOSISTA KALEVASSA 13.6.2008

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 17:55

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 13.6.2008 9:35

http://www.kaleva.fi/plus/juttu734055_page0.htm


Punkit vaanivat heinikossa


Kuluneen kevään aika koirien omistajat ovat varoitelleet toisiaan tiheään punkeista. Lemmikkejä kiusaavat verenimijät ovat Ixodes ricinus -ryhmän punkkeja eli kovapintaisia puutiaisia.

Ne elävät aluskasvillisuudessa.

Eläinlääkäri Jaakko Väyrynen arvioi, että tänä vuonna punkkeja löytyy koirista hieman viime kesää enemmän. Päivystykseen tulevien puheluiden ja asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella punkkeja on paljon liikkeellä.

"Punkkihavainnot alkavat yleensä huhtikuussa, kun lämpötila kohoaa yli viiden asteen", Väyrynen sanoo. "Vastaanotolle tullaan silloin, kun punkkeja on vaikea poistaa kotikonstein. Silmäluomessa oleva punkki voi olla tällainen."

Pahimmassa tapauksessa punkki voi siirtyä lemmikistä omistajaan. "Jos lemmikin kanssa nukutaan samassa sängyssä ja punkin veren imentä jostain syystä keskeytyy, voi punkki siirtyä ihmiseen", kertoo Helsingin yliopiston tutkija Lauri Kaila.

Rokotetta mennyt paljon

Punkit toimivat erilaisten tautien kantajina. Tunnetuimpia punkkien levittämiä tauteja ovat Lymen borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Vain puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote.

Rokotetta myydään vuosi vuodelta enemmän. Puutiaisaivotulehdusta levittäviä eli TBE-viruksen infektoimia puutiaisia esiintyy lähinnä Ahvenanmaalla ja ulkosaaristossa.

Suomessa noin 10-50 prosenttia punkeista kantaa borreliaa ja vain noin 0,4 prosenttia TBE-virusta. Borrelioositapauksia onkin Suomessa enemmän. Borrelioosia vastaan ei ole olemassa rokotetta. Kansanterveyslaitoksen tartuntatautilääkäri Taru Finnilän mukaan sitä voidaan kuitenkin hoitaa antibiooteilla.

"Jotta borreliabakteeri pääsee siirtymään punkin suolistosta ihmisen vereen, pitää punkin olla kiinnittyneenä ihoon useita tunteja", Finnilä sanoo. Riski saada borreliabakteeri kasvaa huomattavasti vasta vuorokauden kiinnittymisajan jälkeen. TBE-virus sen sijaan voi tarttua hyvin nopeasti punkin syljestä pureman jälkeen.

Huomaamaton iskijä

Yleisimmin punkkeihin törmätään rannikkoalueilla. Punkki ei nimittäin viihdy kuumassa eikä kuivassa. Sopivimmat kosteusolosuhteet löytyvät lehtometsästä ja rantalepiköstä.

Miska Merentie lääkeyritys Baxterilta muistuttaa, että rokote tulisi ottaa kevättalven aikana, jotta sen teho olisi parhaimmillaan kesällä.

"Rokote on hyvä ottaa, jos oleskelee paljon alueella, jolla punkkeja esiintyy. Suomen rannikolla asuvien lisäksi rokotteen ottavat usein sellaiset henkilöt, jotka suuntaavat lomalle Keski-Eurooppaan. Keski-Euroopassa punkki on yleisempi. Jos lomaan kuuluu paljon luonnossa kulkemista, on hyvä olla varautunut", Merentie lisää.

Toisin kuin entisaikainen uskomus antaa ymmärtää, punkit eivät tipu puista, vaan ne vaanivat ohimenijöitä ruohonkorsilla. Punkit ovat sokeita ja ne havaitsevat mahdollisen uhrin kasvillisuuden liikkeen perusteella. Puutiaiset pystyvät myös aistimaan ohikulkijan lämpösäteilyn.

Punkki väijyy kulkijoita heinänkorren päässä etummaiset jalat ojossa. Niillä se takertuu ohikulkijan karvoitukseen tai vaatetukseen. Takertuminen tapahtuu äärimmäisen nopeasti, punkilta menee hyökkäykseen vain sekunnin murto-osa.

Vastaa Viestiin