LEHTIARTIKKELI: PIRULLISEN KAVALA BORRELIOOSI OSA I

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

LEHTIARTIKKELI: PIRULLISEN KAVALA BORRELIOOSI OSA I

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 15:37

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 10.6.2008 23:44


Huom! Tämä lehtiartikkeli on myös luettavissa lehden alkuperäisessä pdf-muodossa yhdistyksen kotisivulta aukeavasta linkistä "Borrelioosiartikkeli Kouvolan Sanomissa 8.6.2008" osoitteesta www.borrelioosi.net sekä ohessa olevana word-tiedostona.


SUNNUNTAI 8. KESÄKUUTA 2008 KOUVOLAN SANOMAT
UUTISET MAAKUNTA KUVAT HARRI HEITTO

Ennuste tuntematon

ANJALANKOSKI. Harmittomasta ulkoilureissusta voi huonolla tuurilla koitua lopunikäinen, kivulias riesa. Sen on kokenut yli 10 vuotta sitten punkin eli puutiaisen puremasta aiheutuneeseen borrelioosiin sairastunut anjalankoskelainen Leena-Marjatta Kelander.

Kaikki punkin puremaksi joutuneet eivät suinkaan automaattisesti sairastu. Noin puolet punkeista kantaa infektiosairautta aiheuttavaa borrelia-bakteeria. Lisäksi tietyissä osissa Suomea elävät punkit levittävät puutiaisaivokuumetta, joka on borrelioosia huomattavasti harvinaisempi sairaus. Aivokuumetautiin on olemassa rokote, mutta borrelioosiin sekään ei auta.

Sairauden oireet ovat mitä moninaisimmat eikä pitkään jatkuneen taudin etenemistä voida ennustaa. Silti Leena-Marjatta Kelander rohkaisee liikkumaan luonnossa ja nauttimaan suvesta, kunhan vain muistaa tarkistaa ihon ulkoilun jälkeen.

- Se on ainoa ja tehokkain suoja tätä tautia vastaan. Mitenkään muuten siltä ei voi oikein suojautua, Kelander sanoo.

Sivu 8


Pirullisen kavala borrelioosi

Leena-Marjatta Kelanderille punkin puremista tuli tuskallinen riesa loppuiäksi.

(Kuvateksti: Nivelvaivat ovat vain yksi oire borrelioosia sairastavilla. ? Ne haittaavat toimintakykyä olennaisesti, Leena-Marjatta Kelander toteaa.)

JOHANNA TENOVIRTA
ANJALANKOSKI. Jos anjalankoskelainen Leena-Marjatta Kelander olisi tiennyt, minkä riesan hän punkin puremista loppuiäkseen saa, hän olisi tutkinut ihonsa hyvin huolellisesti runsaat 10 vuotta sitten Heinolassa pidetyn koiraleirin päätteeksi. Leirin aikana hän ulkoilutti koiriaan matalassa heinikossa. Kotiin päästyään hän löysi kainalostaan punkin. Siitä käynnistyi sairastelujen kierre, jolta ei ole paluuta.

Useita vuosia jatkuneen sairastelun jälkeen hänellä todettiin borrelioosi, punkin eli puutiaisen tai muun hyönteisen puremasta verenkiertoon pääsevän bakteerin aiheuttama infektiosairaus. Vuosi sitten hän sai viisi viikkoa kestäneen, suonensisäisen antibioottihoidon, joka helpotti hetkellisesti oireita.

- Ensioireet muistuttivat jotakin epätyypillistä flunssaa. Sitten sain sinnikkään vatsataudin. Myöhemmin tulivat niska- ja selkäkivut. Kipuja ja kolotuksia on sen jälkeen riittänyt, Leena-Marjatta huokaa.

HEINOLAN PUNKKIPUREMAN jälkeen Leena-Marjatta ei juurikaan ole elämästään päässyt nauttimaan. Ensimmäisen vuoden aikana toisesta korvasta meni kuulo. Sisäkorvan tuhoutuminen aiheuttaa hänelle jatkuvia tasapaino-ongelmia, tinnitusta ja kipuja. Matkan varrella hänellä on ollut useampia punkin puremia, joista on seurannut ihottumia, bakteeritulehduksia, lisää kipuja ja
uusia oireita.

? Oireet pahenivat ja niitä tuli lisääkin, mutta lääkärit eivät ottaneet minua todesta, vaikka testitkin osoittivat vasta-ainearvojen nousseen.

? Työkyvyttömyyseläkepäätös ja diagnoosi ovat helpottaneet elämää. Kun sairaus on virallisesti todettu, minua ei enää pidetä luulosairaana. Koko sairauden ajan minua on passitettu psykologin puheille ja lääkkeeksi on yritetty määrätä masennuslääkkeitä. Niitä en kuitenkaan suostunut käyttämään, sillä ne pahentavat keskushermosto-oireitani. Eniten tämän sairauden kuluessa on masentanut se, ettei oireitani otettu vakavasti.

LEENA-MARJATTA KELANDER ei mielellään istu, koska kivut yltyvät
paikallaan ollessa. Seisoessakin on hyvä liikehtiä välillä, nojata vaikka pöytään. Hän kertoo muistin välillä pätkivän ja tasapainon heittävän. Voimakas väsymys on päivittäistä.

? Kurjinta on, kun minkäänlaista ennustetta ei ole. En tiedä, joudunko pyörätuoliin tulevaisuudessa vai pystynkö kävelemään omin jaloin. Takuuvarmaksi osoittautunutta hoitoa sairauteen ei ole olemassa eikä Suomessa liiemmin ole krooniseen borrelioosiin erikoistuneita lääkäreitäkään.

? Jos saisin toivoa, haluaisin toimintakykyni takaisin. Olen joutunut luopumaan työelämästä ja rakkaista harrastuksista. Aiemmin opetin työkseni ratsastusta ja koulutin koiria. Nyt otan kymmenen sentin askeleita hyvin varovaisesti lyhyillä lenkeillä koirien kanssa.

BORRELIOOSI ON salakavala sairaus, jonka oireet vaihtelevat hyvin paljon. Pahimmissa tapauksissa tauti voi koitua kuolemaksi. Lääketieteessä sitä kutsutaan suureksi matkijaksi, koska oireet muistuttavat monien muiden sairauksien oireita. Bakteerille on ominaista, että se voi elää aikansa levossa ja lähteä jälleen entistä voimakkaampana jylläämään elimistössä.

? Tämän sairauden kanssa on elettävä sananmukaisesti päivä kerrallaan. Välillä aamut ovat parempia. Välillä taas tuntuu, ettei jaksa kipujen kanssa enää millään. Huonoina aikoina olen onneksi saanut apua naapureilta ja ystäviltä. Pelastukseksi osoittautui borrelioosiyhdistys, josta olen saanut paljon apua ja tietoa, Leena-Marjatta Kelander toteaa.

Leena-Marjatan vinkit kesäisessä luonnossa liikkuville ovat arvokkaita:

? Punkit elävät matalassa heinikossa, ei niitä puista niskaan tipahda. Tarkistakaa aina ihonne ulkoilun jälkeen, koska punkkisyyni on ainoa keino, jolla varmuudella voi välttyä sairastumasta. Myös lemmikki pitää tarkistaa, koska ne voivat samalla tavalla sairastua kuin ihminenkin. Ja nauttikaa elämästä, hän kannustaa.

(Kuvateksti: Saksanpaimenkoira Rasmuksen kaulaan Leena-Marjatta Kelander on kiinnittänyt yrttipannan, joka suojaa koiraa punkkeja vastaan. Punkit voivat aiheuttaa eläimille vastaavanlaisen borrelioosin kuin ihmisille.)

Lisätietoja www.borrelioosi.net
kouvolansanomat.doc
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 17:33. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 15:38

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 11.6.2008 0:10

Laitetaanpa tämä artikkelin jatko-osa vielä tähän jutun alkuosankin perään, jos nämä kaksi keskustelua joutuvat joskus tulevaisuudessa kovinkin erilleen toisistaan.


Huom! Tämä lehtiartikkeli on myös luettavissa lehden alkuperäisessä pdf-muodossa yhdistyksen kotisivulta aukeavasta linkistä "Borrelioosiartikkeli Kouvolan Sanomissa 8.6.2008" osoitteesta www.borrelioosi.net sekä ohessa olevana word-tiedostona.


SUNNUNTAI 8. KESÄKUUTA 2008 KOUVOLAN SANOMAT
UUTISET MAAKUNTA KUVA ARKISTO

Borrelioosiin ei ole suojautumiskeinoa

Punkkirokote tehoaa vain puutiaisaivokuumeeseen. Punkkisyyni ulkoilun jälkeen on paras keino välttyä borrelioosilta.

(Kuvateksti: Punkki eli puutiainen on viheliäinen ötökkä. Punkeista noin puolet kantaa borrelioosia, jonka ennalta ehkäisyyn ei vielä ole olemassa rokotetta.)

JOHANNA TENOVIRTA
KOUVOLA. Borrelia-bakteeria ei suotta kutsuta suureksi matkijaksi, sillä se osaa väistellä jopa antibioottia, jota käytetään Lymen borrelioosin vaikeimman tautimuodon hoidossa. Borrelioosia kantaa noin puolet punkeista. Sairauteen ei ole olemassa taudin ehkäisevää rokotetta eikä siltä voi muutoinkaan suojautua paitsi pukeutumalla oikein luonnossa liikuttaessa ja tarkistamalla ihon ulkoilun päätteeksi.

Mikäli punkki pääsee kiinnittymään, sen pureman tunnistaa rengasmaisesti tai tasaisesti laajenevasta, punaisesta ihottumasta. Yleensä borrelioosiin saa siinä vaiheessa avun antibioottihoidolla. Pitkään jatkuneessa taudissa noin 10 prosentille jää nivel- ja neurologisia vaivoja antibiooteista huolimatta. Taudin nujertamiseen etsitään parhaillaan lääkettä.

PUNKKIROKOTE ON tarkoitetta ainoastaan puutiaisaivokuumetta eli TBE:tä vastaan. Borrelioosiin se ei millään muotoa tehoa.

? Tietyillä alueilla Suomessa esiintyvää, virusperäistä aivokuumetta vastaan on olemassa rokote. Rokotteen jakelu on rajattu tiukasti. Se koskee pääasiassa Ahvenanmaata sekä joitakin osia Turun saaristosta. Lisäksi pieniä osia Lappeenrannan ja Kokkolan suunnalla kuuluu rokotuksen piiriin. Esimerkiksi helsinkiläiset eivät rokotetta saa, koska tautia on esiintynyt ainoastaan kaupungin edustalla, puolustusvoimien saarella, johon ei ole pääsyä siviiliväestöllä, kertoo Kansanterveyslaitoksen rokoteasiantuntija Tuija Leino.

Hän korostaa, että riski sairastua aivokuumeeseen esimerkiksi kesäisellä Ahvenanmaan reissulla on kuitenkin erittäin pieni.

? Se on suorastaan häviävän pieni. Tautia esiintyy myös tietyissä Keski-Euroopan maissa kuten Itävallan, Tsekin ja Sveitsin alueilla sekä Baltian alueella. Punkki tarvitsee elääkseen kosteutta eikä virus siirry punkista toiseen kovinkaan helposti. Matkalle voi siis lähteä rauhallisin mielin. Luonnossa liikkuvien kannattaa muistaa tarkkailla ihoaan. Muuta keinoa ei juurikaan ole.

? Rokotteita ei tällä hetkellä saa edes maahantuojalta, koska kahden annoksen rokotukset on annettu rokotusohjelmaan kuuluvilla alueilla jo aiemmin keväällä. Mikäli punkki pääsee ihoon kiinnittymään ja se kantaa virusta, oireet tulevat hyvin nopeasti, Leino toteaa. Viime vuonna puutiaisaivokuumeeseen sairastui massamme 20 henkilöä.

kouvolansanomat2.doc
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 17:34. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 15:38

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 11.6.2008 17:53

Huomasin juuri, että tämän borrelioosijutun valokuvaajan nimi on jostakin syystä tullut väärin tähän lähes täysin pdf-tiedosta kopioituun tekstiin. Haastateltavaa valokuvanneen kuvaajan nimi on Harri Teitto.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

PIRULLISEN KAVALA BORRELIOOSI OSA II

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 15:40

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 10.6.2008 23:53

Huom! Tämä lehtiartikkeli on myös luettavissa lehden alkuperäisessä pdf-muodossa yhdistyksen kotisivulta aukeavasta linkistä "Borrelioosiartikkeli Kouvolan Sanomissa 8.6.2008" osoitteesta www.borrelioosi.net sekä ohessa olevana word-tiedostona.


SUNNUNTAI 8. KESÄKUUTA 2008 KOUVOLAN SANOMAT
UUTISET MAAKUNTA KUVA ARKISTO

Borrelioosiin ei ole suojautumiskeinoa

Punkkirokote tehoaa vain puutiaisaivokuumeeseen. Punkkisyyni ulkoilun jälkeen on paras keino välttyä borrelioosilta.

(Kuvateksti: Punkki eli puutiainen on viheliäinen ötökkä. Punkeista noin puolet kantaa borrelioosia, jonka ennalta ehkäisyyn ei vielä ole olemassa rokotetta.)

JOHANNA TENOVIRTA
KOUVOLA. Borrelia-bakteeria ei suotta kutsuta suureksi matkijaksi, sillä se osaa väistellä jopa antibioottia, jota käytetään Lymen borrelioosin vaikeimman tautimuodon hoidossa. Borrelioosia kantaa noin puolet punkeista. Sairauteen ei ole olemassa taudin ehkäisevää rokotetta eikä siltä voi muutoinkaan suojautua paitsi pukeutumalla oikein luonnossa liikuttaessa ja tarkistamalla ihon ulkoilun päätteeksi.

Mikäli punkki pääsee kiinnittymään, sen pureman tunnistaa rengasmaisesti tai tasaisesti laajenevasta, punaisesta ihottumasta. Yleensä borrelioosiin saa siinä vaiheessa avun antibioottihoidolla. Pitkään jatkuneessa taudissa noin 10 prosentille jää nivel- ja neurologisia vaivoja antibiooteista huolimatta. Taudin nujertamiseen etsitään parhaillaan lääkettä.

PUNKKIROKOTE ON tarkoitetta ainoastaan puutiaisaivokuumetta eli TBE:tä vastaan. Borrelioosiin se ei millään muotoa tehoa.

? Tietyillä alueilla Suomessa esiintyvää, virusperäistä aivokuumetta vastaan on olemassa rokote. Rokotteen jakelu on rajattu tiukasti. Se koskee pääasiassa Ahvenanmaata sekä joitakin osia Turun saaristosta. Lisäksi pieniä osia Lappeenrannan ja Kokkolan suunnalla kuuluu rokotuksen piiriin. Esimerkiksi helsinkiläiset eivät rokotetta saa, koska tautia on esiintynyt ainoastaan kaupungin edustalla, puolustusvoimien saarella, johon ei ole pääsyä siviiliväestöllä, kertoo Kansanterveyslaitoksen rokoteasiantuntija Tuija Leino.

Hän korostaa, että riski sairastua aivokuumeeseen esimerkiksi kesäisellä Ahvenanmaan reissulla on kuitenkin erittäin pieni.

? Se on suorastaan häviävän pieni. Tautia esiintyy myös tietyissä Keski-Euroopan maissa kuten Itävallan, Tsekin ja Sveitsin alueilla sekä Baltian alueella. Punkki tarvitsee elääkseen kosteutta eikä virus siirry punkista toiseen kovinkaan helposti. Matkalle voi siis lähteä rauhallisin mielin. Luonnossa liikkuvien kannattaa muistaa tarkkailla ihoaan. Muuta keinoa ei juurikaan ole.

? Rokotteita ei tällä hetkellä saa edes maahantuojalta, koska kahden annoksen rokotukset on annettu rokotusohjelmaan kuuluvilla alueilla jo aiemmin keväällä. Mikäli punkki pääsee ihoon kiinnittymään ja se kantaa virusta, oireet tulevat hyvin nopeasti, Leino toteaa. Viime vuonna puutiaisaivokuumeeseen sairastui massamme 20 henkilöä.

Vastaa Viestiin