TBE-VIRUKSESTA KESKIPOHJANMAASSA 15.5.2008

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

TBE-VIRUKSESTA KESKIPOHJANMAASSA 15.5.2008

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 15:05

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 15.5.2008 16:28


http://www.keskipohjanmaa.net/gen/496688.asp


Punkkirokote käy kaupaksi paremmin kuin valmistajat ovat varautuneet tekemään sitä. Punkki voi olla todella huomaamaton.

Punkki jälleen ei-toivottu vieras
Punkkirokote loppunee nytkin

Punkkirokote puutiaisaivokuumetta vastaan uhkaa loppua apteekeista ja lääkäriasemilta myös tänä kesänä.

Rokotteen kysyntä on kasvanut rajusti Euroopassa, ja sitä on saatavana rajoitetusti, kerrotaan Kansanterveyslaitokselta. Riskialueilla asuvat pyritään kuitenkin rokottamaan.

Tällä kertaa punkkibussi ? viralliselta nimeltään Punkkiklinikka ? on varautunut siihen, että 5000 ihmistä saa halutessaan rokotteen TBE-virusta vastaan. Viime vuonna rokotteet loppuivat, nyt uskotaan rohtoa riittävän ainakin riskialueen väelle.

? Kierrämme Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rannikkoseudulla touko-kesäkuun aikana. Ensimmäinen pysäkki on Kokkolassa Prisman pihalla, kertoo terveydenhoitaja Terttu Niemelä Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelusta.

Toukokuun 2. päivänä starttaava bussi jakaa rokotteita 30 euron kertahintaan. Täyden suojan saadakseen rokotus on otettava kolme kertaa: ensimmäisestä rokotuksesta parin viikon päästä ja puolen vuoden ? vuoden kuluttua vielä tehosterokotus.

? Tässä rokotus annetaan nopeutetussa muodossa, tavallisesti tahti on hiukan hitaampi, kertoo Terttu Niemelä.

Kokkola lähiympäristöineen kuuluu TBE-viruksen riskialueisiin Ahvenanmaan, Turun saariston ja Lappeenrannan ohella. Tutkijoita kiinnostaa, miksi täällä punkit kantavat tavallista ärhäkämpää virustyyppiä, ns. Siperian virusta, jota ei esiinny muualla Länsi-Euroopassa.

Ylipäätään punkin leviäminen yhä laajemmalle Suomeen kiinnostaa.

? Punkit ovat leviämässä Keski-Euroopasta yhä pohjoisemmaksi, joten puutiaisaivokuume on lisääntyvä terveysriski. Viime vuonna todettiin vakava tartuntatapaus muun muassa Närpiössä, joka on taas uusi riskialue, kertoo professori Antti Vaheri Helsingin yliopiston virologian laitokselta.

TBE-virusta kantava punkki pystyy siirtämään viruksen ihmiseen sylkensä välityksellä heti kiinnityttyään ihmisen ihoon. Kaikki eivät sairastu puutiaisaivokuumeeseen eli Gumlingenin tautiin, mutta kolmannekselle viruksen saaneista jää pysyviä neuropsykiatrisia vaivoja kuten vapinaa, muisti-, keskittymis- ja tuntohäiriöitä, puhe- ja kuulovaikeuksia ja halvauksia, kertoo Vaheri.

TBE-virukseen ei ole rokotuksen lisäksi muuta hoitokeinoa. Siinä mielessä punkin kantama Borrelia-bakteeri on helpompihoitoinen, mikäli se vain todetaan ajoissa.

? Siihen tehoaa antibiootti mutta TBE-virukseen ei, huomauttaa terveydenhoitaja Niemelä.

Paras tapa suojautua punkkeja vastaan on pukeutua hyvin liikkuessaan kosteikoissa ja punkkien suosimissa, tiheän aluskasvillisuuden omaavissa lehtimetsissä. Punkit kiinnittyvät helpoiten ohuille ihoalueille, kuten hiusrajaan, korvien taakse, nivustaipeisiin ja kainaloiden alueelle. Kaikki punkit eivät kanna TBE-virusta tai Borrelia-bakteeria, mutta kaikki punkit on syytä poistaa iholta välittömästi.

Mikäli haluaa suojautua TBE-virusta vastaan rokotteella, se on punkkibussin kautta hiukan edullisempaa kuin apteekin kautta hankitulla rokotteella.

Punkkibussin aikatauluista saa tarkempia tietoja nettiosoitteesta www.kphoi.fi

Vastaa Viestiin