LÄÄKEYHTIÖN VÄITETÄÄN VÄÄRENTÄNEEN KYMMENIÄ TUTKIMUKSIA

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

LÄÄKEYHTIÖN VÄITETÄÄN VÄÄRENTÄNEEN KYMMENIÄ TUTKIMUKSIA

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 14:42

Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 17.4.2008 17:49

Julkaistu 17.4.2008 2:32:31 Turun Sanomat
Lääkeyhtiön väitetään väärentäneen kymmeniä tutkimuksia

RAMI NIEMINEN

Viime vuosina Vioxx-särkylääkeskandaalissa ryvettyneen Merck-lääkeyhtiön väitetään vääristelleen lääketieteellisiä tutkimuksia. Yhdysvaltain lääkäriyhdistyksen lehdessä keskiviikkona julkaistun artikkelin mukaan yhtiö palkkasi huipputukijoita ottamaan nimiinsä firman valmiiksi tekemiä tutkimuksia, joissa vähäteltiin lääkkeiden haittavaikutuksia.

Merck on viime vuodet maksanut miljardikorvauksia Vioxx-lääkettä saaneille potilaille. Lääke vedettiin markkinoilta 2004, kun sillä todettiin olevan hengenvaarallisia haittavaikutuksia. Nyt julkaistun artikkelin tiedot ovat peräisin lääkeoikeudenkäyntien asiakirjoista.

The Journal of the American Medicine Associationin (JAMA) pääkirjoituksen mukaan Merck todennäköisesti manipuloi kymmeniä tutkimustuloksista tehtyjä artikkeleja. Ne teetettiin yhtiöön sidoksissa olevilla tutkijoilla, mutta pääasiallisen kirjoittajan titteli merkittiin muiden nimiin.

JAMAn mukaan tutkimusraporttien sormeilu vaikuttaa olevan lääketieteessä laajalle levinnyt ilmiö.

Lääkeyrityksillä kova kilpailu

Suomalaiset lääketieteen asiantuntijat oudoksuvat tilannetta, vaikka lääkeyhtiöiden kesken käydäänkin kovaa kilpailua. Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Mia Bengströmin mukaan pääsy arvostettuihin julkaisuihin nostaa sekä lääkeyhtiön että tutkijan statusta.

- Jos tutkimus pärjää hyvin, se motivoi hyviä tutkijoita mukaan. Yrityksille hyvistä tutkijoista on aina etua.

Bengström uskoo, että sen paremmin kansainväliset kuin suomalaisetkaan huippututkijat eivät ole ostettavissa. Hänen mukaansa Vioxx-kohun yksityiskohdissa on vaarana, että ammutaan kärpästä kanuunalla.

- Monet viranomaisethan ovat edelleen sitä mieltä, että Vioxx oli niin hyvä lääke, ettei sitä olisi pitänyt vetää markkinoilta.

- En näe siinä mitään ongelmaa, että tutkijat ja lääketeollisuuden edustajat kirjoittavat tutkimusraportin yhdessä. Tietenkin kaikkien esitettyjen väitteiden täytyy pitää paikkansa, Bengström muistuttaa.

Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan pääsihteerin Ritva Halilan mukaan suomalainen lääkärikunta on erittäin sitoutunut alan eettisiin ohjeisiin.

- Pääsääntöisesti tutkimukset tehdään hyvin huolellisesti, sillä jos epäkohtia ilmenee, ne nousevat heti esiin. Leima ja häpeä kantavat pitkälle.

Halila arvelee, että kovassa kilpailussa ja kiireessä tutkimuksista voi unohtua jokin pieni yksityiskohta, joka myöhemmin osoittautuukin merkittäväksi. Halilan mukaan maailman lääkemarkkinoilla käydään kovaa kilpailua etenkin psyykelääkkeiden ja kalliiden syöpälääkkeiden ryhmissä.

Julkaistu 17.4.2008 2:32:31

Vastaa Viestiin