BORRELIOOSISTA AAMULEHDESSÄ 15.4.2008

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

BORRELIOOSISTA AAMULEHDESSÄ 15.4.2008

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 14:41

Lähettäjä: daila2008 Lähetetty: 15.4.2008 18:19

Aamulehti tänään tiistaina 15.4.2008

(liitteenä myös pdf-tiedostona, jossa mukana grafiikkaa)

Terveys&hyvinvointi

BORRELIOOSI VOI TUHOTA TERVEYDEN

Joka neljäs punkki kantaa salakavalaa borrelia-bakteeria. Punkin pisto voi johtaa Lymen tautiin eli borrelioosiin, jonka oireet ovat epämääräisiä: päänsärkyä, muistihäiriöitä ja niveltulehduksia. Sen havaitseminen on hakuammuntaa.

Ruohikossa piileskelevä punkki pistää uhriinsa tappavan taudin

Verikestit: Luonnon oma nukutuslääkäri ei tunne armoa edes kaislikossa

PEKKA RINNE

Kaunis kesäpäivä saaristossa, romanttinen kävely kosteassa lehdossa, lintubongaus kaislikossa. Ja myöhemmin kuin salamana kirkkaalta taivaalta: niveltulehdus, lihasten nykiminen, kuumeilu, tinnitus, sydämen tykytys, yöhikoilu, sydämen pysähdys. Jopa kuolema.

Syyttää ei sovi pahaa karmaa tai tähtien asentoa. Outojen oireiden takana voi olla punkin levittämä borreliabakteeri, joka on varsinainen piru pöpöksi.

Punkki puraisee ohikulkevaa uhriaan huomaamatta: sillä on anestesiaosasto omasta takaa.

Uhri ei huomaa punkin pistoa, sillä punkin imukärsästä erittyy puuduttavaa ja hyytymisen estävää ainetta.

Pääasiassa punkit imevät verta pikkujyrsijöistä, mutta myös peurat ovat hyviä veripankkeja. Ihminen on kelpo kohde kyltymättömälle imuttelijalle.

Borreliabakteeri on yhtä ovela kuin tartuttajansa. Pöpö lomailee oireettomana elimistössäsi, ja sitten yhtäkkiä ryhtyy taas bakteerin likaisiin töihin.

Tuloksena voi olla Lymen tauti eli borrelioosi, jonka seuraukset ovat pahimmillaan kuolemanvakavat.

Imen, siis elän

Punkin syy imeä verta ohikulkijoista on sangen ymmärrettävä. Se ei ilman elämän eliksiiriä kehity millin mittaisesta larvasta parin millin mittaiseksi nymfiksi ja lopulta kolmen millin mittaiseksi aikuiseksi.

Verta imenyt punkki on suurimmillaan herneen kokoinen harmaa pallo.

Riski sairastua borrelioosiin punkin pistosta on vain noin kaksi prosenttia, mutta riski kasvaa huomattavasti, jos punkki on iholla yli vuorokauden.

Vuosittain todetaan noin 4 000 borreliatapausta, suurin osa varhaisvaiheen infektioita.

Lintu levittää

Tauti on yleisin Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, mutta hyvin yleinen myös Oulu-Joensuu -linjan eteläpuolella. Tutkimusten mukaan borrelia voi levitä pitkiäkin matkoja lintujen mukana. Siksi sitä on esiintynyt hajatapauksina myös Lapissa.

Borrelioosia on vaikea todeta. Siksi liian monet joutuvat vuosiakin kärsimään epämääräisistä oireistaan.

Vasta-ainetutkimusten tulokset ovat useimmiten epäselviä, oli kyse sitten positiivisista tai negatiivisista tuloksista. Taudin alkuvaiheessa testin tulos on negatiivinen, mutta muuttuu positiiviseksi parissa viikossa.

Yleensä vasta-ainetaso laskee hoidon jälkeen, mutta vasta-aineet voivat olla koholla vuosikausia siitä huolimatta, että tauti on hoidettu.

Positiivinen testitulos ei kuitenkaan välttämättä merkitse, että testatulla on borrelioosi. Se kertoo, että testattu on joskus altistunut borreliabakteerille, mutta parantunut siitä.

Elimistö on voinut tuhota borreliat omin keinoin tai antibioottikuurin avulla, ja jäljelle on jäänyt vain elimistön puolustusjärjestelmän kehittämä immuunivaste.

Borrelioosissa verenkuva ja tulehdusarvot voivat olla bakteeritulehduksesta huolimatta täysin normaalit. Borreliabakteeri pystyy sitomaan itseensä ihmisen omia proteiineja, jolloin elimistön puolustusmekanismi ei välttämättä havaitse bakteeria.

=> www.borrelioosi.net

Borrelioosin oireet

Niveltulehdus, aivokalvontulehdus, hermojuuritulehdus, kasvohalvaus, tasapaino- ja muistihäiriöt, kuumeilu, päänsärky, hiusten lähtö, lihasten nykiminen, maksatulehdus, munuaistulehdus, valoarkuus, ihottuma, kahtena näkeminen, kuulo-ongelma, tinnitus, hengenahdistus, masennus, yöhikoilu, sydämen tykytys, sydämen pysähdys.

Pääosassa borrelioosi

Maailman ensimmäinen borrelioosista kertova elokuvaUnder our skin saa ensi-iltansa
26. huhtikuuta New Yorkin Tribeca-fi lmifestivaaleilla. Elokuvassa esitellään borrelioosin
inhimilliset, lääketieteelliset ja poliittiset näkökulmat. Elokuva tehtiin Turn the Corner ?järjestön avustuksella. Järjestön päämääränä on tutkia, kouluttaa ja tiedottaa borrelioosista ja muista punkkien välityksellä tarttuvista taudeista esimerkiksi babesioosista, bartonellasta, mykoplasmasta ja ehrlichioosista.

VAELTAVA PUNOITUS OLI PUNKKITAUTI

PEKKA RINNE

Minulla on borrelioosi. Tai ainakin oli. Viime syksynä rintaan ilmestyi borrelioosille tyypillinen rengasmainen punoittava jälki.

Lääkärin kielellä se oli selvä EM, Erythema migrans, suomeksi kai vaeltava punoitus. Sen ilmestyttyä on syytä mennä heti lääkäriin.

Ihottuma ei aina näy, vaan ainoat oireet voivat olla flunssan kaltaisia ilman yskää ja nuhaa. Jos mitään oireita ei pureman jälkeen tule, ei tarvitse lähteä lääkäriin.

EM todetaan vain noin puolella tautiin sairastuneista.

Varhaisessa vaiheessa hoidetun borrelioosin hoitotulokset ovat hyvät, mutta pitkään jatkuneen taudin seurauksena oireet voivat jatkua hoidosta huolimatta. Silloin infektio on ilmeisesti vaurioittanut kudoksia pysyvästi tai kyse on tulehduksen laukaisemasta immunologisesta reaktiosta.

Todettu borrelioosi hoidetaan aina lääkekuurilla. Lääkäri määräsi kahden viikon antibioottikuurin ja samalla tehtiin borrelioosin vasta-ainetesti, joka uusittiin kahdesti. Ensimmäisessä testissä vasta-aineet olivat hyvin korkeat eivätkä ne toisessa ja kolmannessa testissä olleet kovin paljon laskeneet.

Epämääräisten oireiden takia otettiin varmuuden vuoksi näyte myös selkäydinnesteestä. Borreliabakteeri ei ollut edennyt keskushermostoon.

Pitkään jatkuneeseen borrelioosiin käytetään yleisimmin kolmen viikon mittaista suonen sisäistä antibioottikuuria, ja sen jälkeen tai sen sijasta voidaan joskus määrätä pitkä suun kautta otettava kuuri.

Nyt vain odottelen. Ja yritän torjua ensi kesänä seuraavan punkin pistoa, sillä borrelioosille ei tule immuuniksi.
Punkkialueella on paras käyttää pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja, joiden päälle on vielä vedetty sukat.

Koira ei enää pääse sohvalle tai sänkyyn, ja sille laitetaan joka neljäs viikko niskaan punkkikarkotetta. Punkkikarkotetta on myös ihmisille, mutta sen teho on rajallinen.

Pitkät heinikot aion niittää mökin läheltä ja joka ilta pidetään kaikille punkkisyyni.

borrelioosi.pdf
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 18:55. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 14:41

Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 16.4.2008 8:05

Kiitokset artikkelin lähettämisestä. Vauhdikas artikkeli - joitakin asiavirheitä kuten borrelioosia käsittelevissä artikkeleissa useimmiten on. Siitä huolimatta artikkeli toivottavasti pystyy estämään edes muutaman uuden borreliatartunnan tänä kesänä.

Vastaa Viestiin