VILJASEN MIETTEITÄ V. 1993

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

VILJASEN MIETTEITÄ V. 1993

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 14:20

Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 2.3.2008 10:08

Matti Viljanen v. 1993 Kansanterveys-lehdessä mm:

"Serologisesti varmistettuja borreliooseja oli Orionin raportin mukaan viime vuonna 448 (440 vuonna 1992). Nämä olivat pääasiassa taudin myöhäismuotoja. Varhaismuotoja ja oireettomia infektioita oli varmasti moninkertainen määrä. Borrelioosi on otettava huomioon kaikkialla Suomessa tautiin sopiviin oireisiin syitä etsittäessä. Paikallisia tartuntoja on todettu eteläisessä Suomessa Vaasan ja Joensuun korkeudelle saakka. Punkkialueen ulkopuolella asuvat ihmiset voivat saada tartunnan matkaltaan. Borrelioosi on yleinen Etelä-Ruotsissa, Baltiassa, Venäjällä, Keski-Euroopassa ja Amerikassa erityisesti itärannikolla. Tautia esiintyy myös Aasiassa ja Afrikassa. "

"Lymen borrelioosin diagnoosi on kliininen, jota laboratoriotutkimukset tukevat. Serologia on edelleenkin borrelioosin laboratoriodiagnostiikan kulmakivi. Siinä ei kuitenkaan saisi rajoittua vain yhden menetelmän käyttöön. Flagelliinia käyttävät menetelmät ovat kaupallisista testeistä luotettavimpia. Varhaisborrelioosi on diagnostinen ongelma, johon uudet antigeenit eivät ole tuoneet ratkaisua. Vasta-aineet voivat jäädä kehittymättä myös myöhäisborrelioosissa, ja taudilla on taipumus olla sitä vaikeampi mitä heikompi immuunivaste on. Jos diagnoosi perustuu pelkkään serologiaan, voivat juuri eniten hoitoa tarvitsisivat potilaat jäädä hoidotta. PCR-tekniikasta on tullut arvokas lisä borrelioosin diagnostiikkaan. Seerumi ja plasma ovat osoittautuneet hyviksi näytteíksi PCR-tekniikkaa varten. Viljelynäytteitä kannattaa ottaa, jos tutkiva laboratorio on lähellä.

Borreliaviljelyä ja borrelian DNA:n osoittamista PCR-tekniikalla tekee toistaiseksi maksullisena palveluna vain KTL:n Turun osasto. Borreliavasta-aineita määritetään Helsingin yliopiston sero-bakteriologian laitoksessa, Turun yliopiston lääketieteellisen mikrobiologian laitoksessa, Tampereen yliopistollisen sairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa ja eräissä suurissa yksityislaboratorioissa. "
Viimeksi muokannut Bb, Ti Helmi 17, 2009 19:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 14:20

Lähettäjä: Sailairina Lähetetty: 2.3.2008 14:03

Edellisen jutun linkki on:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisu ... ko_maassa/

Lisää saksittua Matti Viljasen artikkeleista:

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisu ... men_tauti/

"Lymen taudin eli borrelioosin aiheuttaa Borrelia burgdorferi spirokeetta, jonka puutiaispunkki tartuttaa ihmisen ihoon. Borrelioosi on perusluonteeltaan suhteellisen pitkäkestoinen infektio. Moninaisten oireidensa vuoksi sitä on kupan tavoin sanottu suureksi matkijaksi."

"Hoidotta jopa vuosikymmeniä etenevä ihon surkastumatauti, akrodermatitis chronica atrhophicans, on kiistattomin todiste borrelian kyvystä aiheuttaa kroonisia infektioita. Borrelioosi antoi etiologian myös osalle kroonisista niveltulehduksista, joita aiemmin oli pidetty nivelreuman aiheuttamina tai reaktiivisina tiloina. Borrelioosi selitti lisäksi osan kroonisista enkefalomyeliiteistä, joita aiemmin oli pidetty MS-tauteina. Borrelia voi aiheuttaa kroonisia infektioita ihonalaiseen rasvaan ja luuhun, ja infektioon voi liittyä pitkäkestoisia verkkokalvon, lasiaisen, uvean tai näköhermon tulehduksia."

"Lymen tautia on esitetty hyvin monien kroonisten oireiden syyksi. Tautiyhteyksien varmistamista vaikeuttaa borrelioiden pieni määrä elimistössä, niiden piileskely sidekudoksessa ja kyky käynnistää jatkuvia reumaattisia reaktioita."

Vastaa Viestiin