HIMO ROSKARUOKAAN

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

HIMO ROSKARUOKAAN

Viesti Kirjoittaja Bb » Su Helmi 15, 2009 13:10

Lähettäjä: Soijuv Lähetetty: 16.8.2007 13:53

Mediuutisista http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=1 ... u-15082007

Himo roskaruokaan herää kohdussa

[Mari Heikkilä 15.8.2007, 14:10]

Roskaruokaa raskausaikanaan syövät äidit voivat saada lapsensa himoamaan epäterveellistä ruokaa, enteilee British Journal of Nutrition -lehdessä ilmestynyt tutkimus.

Tutkijat syöttivät raskaana oleville rotille joko ravintoarvoiltaan tasapainotettua rotanruokaa, tai vaihtoehtoisesti niille tarjottiin rotanruoan lisäksi rajaton määrä keksejä, donitseja, muffinsseja ja muita herkkuja. Ruokavaliota jatkettiin synnytyksen jälkeen vieroitukseen saakka.

Herkkuja saaneet rotat söivät kokonaisuudessaan enemmän kuin pelkkää rotanruokaa nauttineet.

Rottien jälkeläiset jaettiin eri ryhmiin. Rotanruokaa saaneiden jälkeläisistä ne, joille tarjoiltiin herkkuja, söivät jälleen enemmän kuin pelkkää terveellistä ravintoa saaneet. Herkut siis houkuttelevat syöpöttelemään.

Selvästi eniten ruokaa hotkivat herkkuja raskausaikana nauttineiden rottien jälkeläiset, joille annettiin mahdollisuus keksien, donitsien ja muffinssien syömiseen. Ne söivät ruokaa yhdeksän päivän annoksen muiden ryhmien seitsemän päivän ruoka-annosta kohti. Ruokamäärä oli lähes kaksi kertaa niin suuri kuin niillä pelkkää rotanruokaa syöneiden jälkeläisillä, joille ei annettu herkkuja.

Ravintokäyttäytyminen näyttäisi ohjelmoituvan jo kohdussa. Vaikka ilmiötä ei ole osoitettu ihmisillä, tutkijoiden mukaan myös raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi välttää rasva- ja sokeripitoisten herkkujen ylenmääräistä nauttimista.

Syyllisiksi ravintokäyttäytymisen periytymiselle tutkijat epäilevät äidin elimistössä vapautuvia mielihyväkemikaaleja, joiden uskotaan vaikuttavan sikiön aivojen kehittymiseen.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että epäterveellinen ruokavalio vauvana voi myös lisätä liikalihavuuden ja sydänsairauksien riskiä.

Asiasta uutisoi BBC.

Vastaa Viestiin