Jatta1001 kirjoitti:toiveikas kirjoitti: Tällä hetkellä eniten surua minulle aiheuttaa kysymys borrelioosin siirtymisestä sikiölle. Voinko siis ajatella enää perheenlisäystä?
Tämä on erittäin kiistanalainen kysymys. Suomessa en ole kuullut kenenkään lääkärin myöntävän borrellioosin siirtymistä sikiöön mutta Suomen rajojen ulkopuolella asiaa on tutkittu ja dokumentoitu se mahdolliseksi. Täällä yhdistyksessä on jäseniä jotka ovat sairastuneet borrelioosiin ennen raskauksia ja joiden lapset ovat sairaita. Myös omalla tyttärelläni on syntymästään asti ollut oireita jotka nyt osaan liittää borrellioosiin opiskeltuani vuosikausia.
Hei,
asiasta varmaankaan ei ole lääkärikunnassa vielä riittävästi tietoa. Tämä johtuu osittain siitä, että monet lukee ulkomaalaisia lehtiä ja esim. jenkeissä on eri kannat kuin suomessa ja toisaalta tiedetään, että esim. kroonisen borrelian olemassaolo on vähän " jakautunut kahtia". On varmaan nyös monia muitasyitä, kaikki ei edes ehdi seurata kaikkea ja jos joku asia ei ole omaa alaa tai sitä esiintyy omalla vastaanotolla vähän, niin ei vain ole saatu riittävästi tietoa siitä VALTAVASTA tietotulvasta, mitä nykyään on.
On myös niin, että osa lehdistä yms. julkaiseevain lyhennelmän, abstraktin. Sen lukemisen perusteella ei välttämättä voi todeta onko tutkimus tehty niin, että tutkimukseen " voi luottaa" ja siitä painaa oleellisemmat mieleen jne. Tilastotieteen hallinta on myös hyvin haasteellista ja kaiki ei oikein kykene arvioimaan onko artikkeli hyvin tehty ja puoleueeton jne. Onhan nähty, että ihan tahalisia harhautuksiakin on, kuten MPR:n yhteys autismiin Lancetissa jne. Eli pieni epävarmuus jää herkästi lukijalle ja jos käytäisi koko aikansa uuden tiedon lukemiseen, niin ei ehtisi töitä tekemään

. Toisaalta lääketede onsellainen, että on totuttu siihen, että joku mullistava tieto tai keksintä pitää testata ja todistaa oikeaksi eri tutkimusryhmissä ja vasta sitten aletaan olla varmoja tai tutkitaan vielä itse. Suomi on kuitenkin PIENI maa ja omien "varmistavien " tutkimusten tekeminen on hidasta.
Borrelia kuuluu spirokeettojen sukuun kuten Lues eli kuppa. Kuppaa seulotaan raskausaikana ja monesti lapsilla on vaurioita. Koska harvemmin on todettu borrelian iheuttamiasikiövaurioita, niin oma hypoteesini olisi se, että joko vaurioriski on lievä ( ja tartuntariski) tai sitten sairastuneet abortoituu. Tässä olisikin tutkimisen paikka ja uskon jonkun tätä tutkivankin.
Itse vastaisin "mututuntumalla", että " se on mahdollista, mutta siitä tiedtään vielä varsin vähän" ja " olisin oikein iloinen jos lisätutkimuksissa samalla löytyisi/tutkittaisiin mahdollisten sairaiden sikiöiden hoitomahdollisuus. Miten hoitetaan ja milloin jne." Se, että on vasta-aineita, ei vielä tarkoita aina, että on tauti.
Tästä vatsauksesta siis kukin muodostakoon oman käsityksensä, ehdotonta vastausta en kykene antamaan äitinä ja potilaana ja lääkärinä.