PUNKKI VOI LEVITTÄÄ USEITA ERI TAUDINAIHEUTTAJIA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

PUNKKI VOI LEVITTÄÄ USEITA ERI TAUDINAIHEUTTAJIA

ViestiKirjoittaja Jatta1001 » Ma Heinä 08, 2019 14:39

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset ... 73nzCRd85g

Lähteet: Terveyskirjasto, Jani Sormusen väitöskirja, Nature-lehti

" Punkit levittävät koko ajan enemmän sairauksia – Ruotsissa varoitetaan jo uudesta hengenvaarallisesta tarttuvasta taudista
Tänään klo 5:16 (muokattu klo 7:50)
Punkit levittävät borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen lisäksi monia muita tauteja, joiden oireet muistuttavat toisiaan.
Näin irrotat nopeasti punkin ihmisestä ja lemmikistä.
34-vuotias ruotsalaismies vietiin sairaalaan teho-osastolle Uppsalassa. Hän oli sairastunut erittäin nopeasti tuntemattomaan sairauteen. Sairaalassa huomattiin, että perusterveen miehen sisäelimet olivat yksi toisensa jälkeen pettämässä, lopettamassa toimintaansa.

Mieheltä oli aiemmin poistettu perna.

Muutaman päivän tehohoidon jälkeen huomattiin verinäytteestä, että se oli täynnä Babesia divergens -loista. Loista oli jopa 40 prosentissa miehen punasoluista.

Kun miestä osattiin hoitaa oikein, hänen olonsa parani huomattavan nopeasti. Miehen kohtalosta kerrotaan ruotsalaisessa lääkärilehdessä Läkartidningenissä.

Suomen vaarallisimmaksi eläimeksi tituleerattu punkki voi kantaa ja levittää ihmiseen lukuisia eri tauteja, ja ja ruotsalaismiehen babesioosi on niistä tuntemattomampia.
Jatta1001
 
Viestit: 329
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

PUNKKI VOI LEVITTÄÄ USEITA ERI TAUDINAIHEUTTAJIA

ViestiKirjoittaja Jatta1001 » To Heinä 11, 2019 15:49

https://yle.fi/uutiset/3-10489299?origi ... E96gilteXo

Antti Seppälä

Punkkien eli puutiaisten levittämät taudit ovat maailmanlaajuinen terveysuhka. Arvioiden mukaan 2050 yli kolmannes maailman ihmisistä sairastaa jotakin punkkien levittämää sairautta.

Yleisin ja tutuin punkkien levittämä sairaus on punkkien kantaman borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi (siirryt toiseen palveluun) (Terveyskirjasto). Suomessa borreliaa on punkeissa vähintään Oulun korkeudelle saakka, eniten eteläisessä Suomessa.

Punkit saattavat kantaa useita eri taudinaiheuttajia, joita ne levittävät yhdellä puremalla. Suurin osa punkkien levittämiin tauteihin tarkoitetuista testeistä testaa kuitenkin vain borrelioosia.

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) (Scientific Reports) havaittiin, että 65% borrelioosiin sairastuneista on saanut punkinpuremasta itseensä myös muita taudinaiheuttajia. Tutkimuksessa selvitettiin yli 400 borrelioosin takia lääkäriin tulleen immuunireaktiota kahtakymmentä muuta punkkien levittämää taudinaiheuttajaa kohtaan.

Useampi yhtäaikainen punkkien levittämä tauti saattaa heikentää immuunipuolustusta, ja sitä kautta lisätä alttiutta sairastua myös muihin kuin puutiaissairauksiin.

Tutkimus osoittaa nyt ensimmäistä kertaa, että useammalla kuin neljällä viidestä borrelioosia sairastavalla on joko jokin muu punkkien levittämä taudinaiheuttaja tai muu infektio.

Lue lisää:

Lähes kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa – eniten sellaisia on Suomen etelärannikolla
Jatta1001
 
Viestit: 329
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

PUUTIAISTAUDESISSA ON KYSE MUUSTAKIN KUIN BORRELIOOSISTA

ViestiKirjoittaja Jatta1001 » To Heinä 11, 2019 16:01

Lue koko julkaisu alla olevasta osoitteesta:
https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/ark ... yaos7WOD7k

Juuri julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 65 % borrelioosia sairastavista potilaista tautiasteesta riippumatta reagoi useisiin eri taudinaiheuttajiin yhtä aikaa. Useampi yhtäaikainen puutiaistauti voi mahdollisesti heikentää immuunipuolustusta ja lisätä alttiutta sairastua muiden kuin puutiaisten levittämiin tauteihin.
Puutiaisten levittämät taudit ovat maailmanlaajuinen terveysuhka ja on arvioitu, että 35 % maailman väestöstä sairastaa niitä vuonna 2050. Borrelioosi on kaikkein yleisin puutiaistauti, jonka aiheuttaa Borrelia -bakteeri. Puutiainen voi kuitenkin kantaa useita eri taudinaiheuttajia yhtä aikaa ja myös levittää niitä eteenpäin imiessään verta isäntäeliöstä. Tästä huolimatta esimerkiksi Yhdysvalloissa valtaosa markkinoilla olevista puutiaistauteihin tarkoitetuista diagnostisista testeistä testaa lähinnä borrelioosia. Oikean diagnoosin saamiseksi potilaat joutuvat käymään läpi jopa yksitoista eri lääkäriä ja yksitoista eri testiä, mikä on kallista sekä potilaalle että yhteiskunnalle. Huolimatta puutiaistautien lisääntymisestä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta kahdenkymmenen viime vuoden aikana, diagnostisten testien kehitys on polkenut paikallaan.

Jyväskylän yliopiston dosentti Leona Gilbertin tutkimusryhmä tohtoriopiskelija Kunal Gargin johdolla on nyt julkaissut tutkimuksen, jossa selvitettiin 432 borrelioosin takia vastaanotolle saapuneen potilaan immuunireaktioita kahtakymmentä eri puutiaistautia ja niihin usein liittyvää taudinaiheuttajaa vastaan. Borrelioosi oli testattu potilailta kansainvälisten borrelioosin hoitosuositusten mukaisesti ja tulosten perusteella heidät oli jaettu eri luokkiin taudin eri vaiheiden perusteella.
Jatta1001
 
Viestit: 329
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää


Paluu TV OHJELMIA JA ARTIKKELEITA

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa